Julkaisen tämän klassisen omenapiirakan ohjeen blogissa uudelleen (resepti vuodelta 2008) tehtyäni siihen joitain täydennyksiä ja päivitettyäni kuvat. Muistan tilanteen, jossa ensimmäistä kertaa söin piirakkaa. Tyttäreni olivat vastasyntyneitä ja ystävät tulivat katsomaan vauvoja. He toivat rotinaperinteen mukaisesti tarjoilut tullessaan. Silloin sain suuhuni tätä ihanaa omenapiirakkaa.
Piirakalla on juuret Ranskassa asti. Ystäväni äiti kehitteli ohjeen. Makutuomarina toimi ystäväni isä, joka toivoi lopputuloksesta samanlaista, jota hänen äitinsä oli Ranskassa laittanut. Lukuisten muunnelmien jälkeen tämä sai täyden hyväksynnän. 🙂
Minua varoiteltiin etukäteen, että täydellinen lopputulos voi vaatia useamman harjoittelukierroksen. ”Resepti on niin pelkistetty ja maultaan hienovarainen, että se on herkkä pienellekin vaihtelulle esim. paistamisen, sokeroimisen, pohjan ohuuden, omenalohkojen koon ym. suhteen.” Noudatinkin ohjetta pilkuntarkasti ja kirjaan sen sellaisenaan teillekin.
Helpoimmin voi mennä metsään valitsemalla vääränlaisia omenoita. Minua ohjeistettiin seuraavasti: Omenat eivät saa olla makeita ja vetisiä vaan happamia, kiinteitä ”ruoanlaitto-omenoita”. Talvi-/syysomenat ja monet vanhat suomalaiset lajikkeet sopivat. Sen sijaan näitä merkkejä kannattaa välttää: Granny Smith, Golden, Jonagold.
Alkuperäisessä ohjeessa omenoita käskettiin laittamaan kilon verran ja tämä oli ainoa kohta, jossa olen ottanut omia oikeuksiani reseptiä tehdessäni. Asettelemalla omenat aivan vieri viereen (kts. vaihekuva) olen saanut käytettyä vain 400-750 g omenoita. Onneksi lopputulos ei ole hieman pienemmästä omenamäärästä kärsinyt.
Toinen asia, jossa kannattaa olla tarkkana, on piirakkavuoan valinta. Pohjan kuuluu olla ohut, joten tavallinen piirakkavuoka on liian pieni (koska taikina kaulitaan ohueksi). Minä käytin isompaa piirakkavuokaa (halkaisija n. 26 cm), mutta jätin taikinaa reilusti myös reunoille. Toinen vaihtoehto on tehdä yksi tavallisen kokoinen ja yksi vähän pienempi piirakka.
Piirakka oli mukavalla tavalla erilainen ohuine pohjineen. Yksinkertaista, nerokasta! 🙂 Minusta piirakka ei kaivannut mitään kastikkeen tai jäätelön tapaista lisuketta, mutta tässä toki voi toimia oman maun mukaan.
Kiitos vielä reseptin laatijalle luvasta julkaista ohje täällä blogissa!
Pikkukokki12: tekemäsi päärynäpiirakka oli varmasti todella upean makuista! Laitan tämän idean itsellenikin ylös. Sellaista tekisi nimittäin mieleni kokeilla. Itse tosi vähän käytän päärynää, mutta tällaisessa piirakassa se varmasti toimii erinomaisesti. Ja kiitos vielä tätäkin kautta sinulle vuodesta 2018. On suuri ilo, että olet yhteisössä mukana! 🙂