Reseptin muuntaminen erikokoiseen vuokaan
Käytä alla olevaa taulukkoa, kun haluat muuntaa pyöreään vuokaan laaditun reseptin isompaan tai pienempään pyöreään vuokaan. Toimi seuraavasti:
- Minkä kokoiseen vuokaan olet leipomassa? Tavoitevuoan koot löytyvät vaakasuoralta otsikkoriviltä.
- Mikä on alkuperäisessä reseptissä käytetty vuokakoko? Lähtövuoan koot löytyvät pystysuorasta otsikkosarakkeesta. (Huom: kaikki Kinuskikissan piirakat on tehty vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm, jollei toisin mainita.)
- Tavoite- ja lähtövuoan yhtymäkohdasta löytyy kerroin, jota sinun täytyy käyttää ainesten määrien vähentämisessä/kasvattamisessa.
- Esimerkki: Ohjeen kakku on tehty 24-senttiseen vuokaan ja haluat pienentää kakun 18-senttiseen vuokaan sopivaksi. Kerroin on 0,56. Kerro siis kaikki ainekset 0,56:lla. Esimerkiksi jos kakku sisältää rahkaa 200 g, oikea rahkan määrä on 0,56 x 200 g = 112 g.
- Vinkki: Eikö taulukosta löydy oikeaa vuoan kokoa? Katso laskuohjeita alempaa kohdasta ”Lisävinkkejä laskutoimituksiin”.
Kertoimet reseptin ainesmäärille:
Tavoitevuoka →
Lähtövuoka ↓ |
15 cm | 16 cm | 18 cm | 20 cm | 22 cm | 24 cm | 26 cm | 28 cm | 30 cm |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
15 cm | 1 | 1,13 | 1,44 | 1,77 | 2,15 | 2,55 | 3 | 3,47 | 3,99 |
16 cm | 0,89 | 1 | 1,27 | 1,57 | 1,9 | 2,26 | 2,66 | 3,08 | 3,89 |
18 cm | 0,7 | 0,79 | 1 | 1,24 | 1,5 | 1,78 | 2,09 | 2,42 | 2,78 |
20 cm | 0,56 | 0,64 | 0,81 | 1 | 1,21 | 1,44 | 1,69 | 1,96 | 2,25 |
22 cm | 0,47 | 0,53 | 0,67 | 0,83 | 1 | 1,19 | 1,4 | 1,62 | 1,86 |
24 cm | 0,4 | 0,44 | 0,56 | 0,7 | 0,84 | 1 | 1,17 | 1,36 | 1,56 |
26 cm | 0,33 | 0,38 | 0,48 | 0,6 | 0,72 | 0,85 | 1 | 1,16 | 1,33 |
28 cm | 0,29 | 0,33 | 0,41 | 0,51 | 0,62 | 0,73 | 0,86 | 1 | 1,15 |
30 cm | 0,25 | 0,28 | 0,36 | 0,44 | 0,54 | 0,64 | 0,75 | 0,87 | 1 |
Huomaathan, että vuoan ilmoitettu koko saattaa poiketa todellisesta koosta. On aina varminta mitata halkaisija itse.
Kertoimet skaalatessasi KAHVIKAKKUJA
Tavoitevuoka (litraa) →
Lähtövuoka (litraa) ↓ |
1,2 | 1,35 | 1,5 | 1,6 | 1,75 | 1,8 | 2 | 2,2 | 2,4 | 2,5 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1,2 | 1 | 1,13 | 1,25 | 1,33 | 1,46 | 1,5 | 1,67 | 1,83 | 2 | 2,08 |
1,35 | 0,89 | 1 | 1,11 | 1,19 | 1,3 | 1,33 | 1,48 | 1,63 | 1,78 | 1,85 |
1,5 | 0,8 | 0,9 | 1 | 1,07 | 1,17 | 1,2 | 1,33 | 1,47 | 1,6 | 1,67 |
1,6 | 0,75 | 0,84 | 0,94 | 1 | 1,09 | 1,13 | 1,25 | 1,38 | 1,5 | 1,56 |
1,75 | 0,69 | 0,77 | 0,86 | 0,91 | 1 | 1,03 | 1,14 | 1,26 | 1,37 | 1,43 |
1,8 | 0,67 | 0,75 | 0,83 | 0,89 | 0,97 | 1 | 1,11 | 1,22 | 1,33 | 1,39 |
2 | 0,6 | 0,68 | 0,75 | 0,8 | 0,88 | 0,9 | 1 | 1,1 | 1,2 | 1,25 |
2,2 | 0,55 | 0,61 | 0,68 | 0,73 | 0,8 | 0,82 | 0,91 | 1 | 1,09 | 1,14 |
2,4 | 0,5 | 0,56 | 0,63 | 0,67 | 0,73 | 0,75 | 0,83 | 0,92 | 1 | 1,04 |
2,5 | 0,48 | 0,54 | 0,6 | 0,64 | 0,7 | 0,72 | 0,8 | 0,88 | 0,96 | 1 |
Pyöreiden piirakoiden/kakkujen muuntaminen pellille
Käytä alla olevaa taulukkoa, kun haluat tehdä piirakan tai kakun pellille. Toimi seuraavasti:
- Uunien koot vaihtelevat, joten mittaa oman uunisi pellin pinta-ala: leveys x pituus. Etsi lähin vastaava luku taulukon vaakasuoralta otsikkoriviltä.
- Etsi alkuperäisestä reseptistä tieto vuoan halkaisijasta. Lähtövuokien koot löydät pystysuorasta otsikkosarakkeesta. (Huom: kaikki Kinuskikissan piirakat on tehty vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm, jollei toisin mainita.)
- Tavoite- ja lähtövuoan yhtymäkohdasta löytyy kerroin, jota sinun täytyy käyttää ainesten määrien kasvattamisessa.
- Esimerkki: Kuvitellaan, että peltisi koko on 32 cm x 38 cm = 1216 cm². Käytä taulukosta kohtaa 1200 cm². Lähtövuoan koko on 24 cm, joten kertoimeksi tulee 2,65. Jos alkuperäiseen reseptiin tulee rahkaa 200 g, pellille muunnettaessa rahkan määrä on 2,65 x 200 g = 530 g.
Kertoimet reseptin ainesmäärille:
Pellin pinta-ala →
Lähtövuoka ↓ |
1000 cm² | 1100 cm² | 1200 cm² | 1300 cm² | 1400 cm² | 1500 cm² |
---|---|---|---|---|---|---|
15 cm | 5,65 | 6,21 | 6,78 | 7,34 | 7,91 | 8,47 |
16 cm | 5 | 5,5 | 6 | 6,5 | 7 | 7,5 |
18 cm | 3,94 | 4,33 | 4,72 | 5,12 | 5,51 | 5,91 |
20 cm | 3,18 | 3,5 | 3,82 | 4,14 | 4,46 | 4,78 |
22 cm | 2,63 | 2,9 | 3,16 | 3,42 | 3,68 | 3,95 |
24 cm | 2,21 | 2,43 | 2,65 | 2,88 | 3,1 | 3,32 |
26 cm | 1,88 | 2,07 | 2,26 | 2,45 | 2,64 | 2,82 |
28 cm | 1,63 | 1,79 | 1,95 | 2,11 | 2,28 | 2,44 |
30 cm | 1,41 | 1,56 | 1,7 | 1,84 | 2 | 2,12 |
Jos leivot levykakkupohjista koko pellin kokoisen kakun, suosittelen tekemään 24-senttiseen vuokaan mitoitetun täytteen 5-kertaisena (sama täyte kahdessa välissä). Pellin kokoisessa kakussa pelkkiin reunapursotuksiin kuluu vispikermaa 8 dl.
Lisävinkkejä laskutoimituksiin
Jos taulukosta ei löydy tarvittavaa vuoan kokoa, saat laskettua kertoimen itsekin seuraavalla kaavalla:
tavoitevuoan pinta-ala
÷
lähtövuoan pinta-ala
Pyöreän vuoan pinta-alan saat laskettua kaavalla säde x säde x 3,14. Säde on halkaisija jaettuna kahdella. Neliskanttisen vuoan pinta-ala on leveys x pituus.
Valmiiksi laskettuja pinta-aloja tyypillisistä pyöreistä vuoista:
Vuoan halkaisija | Pinta-ala |
---|---|
15 cm | 177 cm² |
16 cm | 201 cm² |
17 cm | 227 cm² |
18 cm | 254 cm² |
20 cm | 314 cm² |
22 cm | 380 cm² |
23 cm | 415 cm² |
24 cm | 452 cm² |
25 cm | 491 cm² |
26 cm | 531 cm² |
27 cm | 572 cm² |
28 cm | 615 cm² |
30 cm | 707 cm² |
Huomaathan, että vuoan ilmoitettu koko saattaa poiketa todellisesta koosta. On aina varminta mitata halkaisija itse.
KokkaillenBlogi: on totta, että tuollainen taulukko olisi kätevä! Toki paistoaikojen antaminen on aina hiukan vaikeaa, koska se voi riippua taikinasta, uunista ja siitä, miten ison ”hyppäyksen” tekee alkuperäisestä ohjeesta.