Tälle sivulle olen koonnut vinkkejä reseptien soveltamiseen erityisruokavalioissa. Huomioithan aina kokonaisuuden; leivonta on kemiaa eikä yleispäteviä sääntöjä ole. Tästä kuitenkin löydät esimerkkejä eri tilanteissa sovellettavista korvikkeista. Tee tärkeitä tilaisuuksia varten harjoitusleivonnainen.
Mikäli listalta mielestäsi puuttuu korvikevaihtoehtoja, jotka olet itse todennut toimiviksi, anna palautetta kommentissa. Onneksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia vaihtoehtoisia tuotteita!
Huomaathan, että löydät Kinuskikissan resepteistä erityisruokavalioihin sopivia ohjeita hyödyntämällä hakusivua. Valitse Erityisruokavaliot-valintalistalta esimerkiksi ”Maidoton”. Tämän lisäksi voit rajata hakutuloksia sopivalla kategorialla (esimerkiksi Täytekakut).
Munaton
- Piirakoiden täytteissä kananmunan voi korvata ½ dl:lla perunajauhoja tai soijajogurttia.
- Taikinoissa munan tilalle voi laittaa ½ dl soijajogurttia, hedelmäsosetta tai pähkinätahnaa. Kinuskikissan suosioon on päässyt Alpro Go On Vanilla -rahka, jossa on miellyttävä maku ja hyvä toimivuus.
- Myös puolikkaalla banaanilla voi korvata munan. Lisää 2 rkl rasvaa estääksesi taikinan kuivuuden.
- Taikinoihin hyvän koostumuksen saa myös vedellä ja maitojauheella (1 dl maitojauhetta ja 1 dl vettä = 1 muna). Yhdistä maitojauhe kuivien aineiden kanssa ja sekoita voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi vesi.
- Kakkupohjissa kannattaa suosia voita sisältäviä reseptejä, joissa munia ja sokeria ei vaahdoteta.
- Kokeile chia- tai pellavamunaa kekseissä, kuivakakuissa ja muffineissa. Se valmistetaan sekoittamalla 1 rkl rouhittuja pellavansiemeniä tai chiasiemeniä ½ dl:aan vettä. Turvotettuna tämä määrä vastaa yhtä munaa.
- Pullataikinasta munan voi jättää kokonaan pois. Pullan voiteluun käy voisulan ja maidon seos.
- Munatonta marenkia voi valmistaa kikherneiden säilykeliemestä. Lue tarkemmin munattoman marenkipohjan ja vegaanisten macaronien ohjeista.
Maidoton
- Maidon voi korvata yleensä kasvipohjaisella vaihtoehdolla, kuten soija-, kaura- tai kookosmaidolla.
- Kermatuotteista löytyy niin ikään vastineita soija- tai kaurakerman muodossa, myös vispiversioina. Huomaa, että myös näiden tuotteiden on oltava jääkaappikylmiä vaahtoutuakseen. Vatkausaika saattaa olla pidempi kuin tavallisella kermalla.
- Myös kylmä kookoskerma käy vaahdotukseen, kun valutat siitä pois nesteosan. Laita kookoskermatölkit jääkaappiin mieluiten yön yli. Käännä tölkki ylösalaisin ennen avaamista. Avaaminen tapahtuu siltä puolelta, joka on ollut jääkaapin tasoa vasten, sillä kookoskerman neste on valunut pohjalle. Nestettä voi hyödyntää täytekakun kostutuksessa. Huomaa, että kookoskermojen vaahtoutuvuudessa voi olla merkkien välisiä eroja. Itse olen käyttänyt mm. Kara-merkkistä tuotetta.
- Kasvipohjaisia jogurtteja, vanukkaita ja vaniljakastikkeita löytyy useilta valmistajilta.
- Soijasta valmistettuja juustoja on saatavissa niin paloina kuin raasteena. Vaihtoehtoina löytyy esimerkiksi mozzarellan ja cheddarin kaltaiset maut. Myös tuorejuustoa saa vegeversiona.
- Käytä voin tilalla maidotonta leivontamargariinia (esimerkiksi Sunnuntai laktoositon). Myös rypsiöljy käy usein esimerkiksi taikinoissa. Laita öljyä noin 80 % voin määrästä ja korvaa loput vedellä.
- Useissa tummissa suklaissa voi olla maidon jäämiä. Täysin maidottomia tuotteita löytyy esimerkiksi ekokaupoista tai isoista marketeista (esimerkiksi Plamil).
Gluteeniton
- Helpoin tapa on korvata vehnäjauhot valmiilla gluteenittomalla jauhoseoksella. Jauhoseoksissa on eroja, mutta kokeilemalla löydät suosikkisi.
- Juustokakuissa keksit voi vaihtaa gluteenittomaan vaihtoehtoon.
- Käytä voileipäkakussa gluteenittomia paahtoleipiä. Katso leipävertailun tulokset blogista.
- Huomaathan, että gluteenia löytyy yllättävistäkin tuotteista. Esimerkiksi makeiset ja koristelutuotteet (strösselit ym.) saattavat sisältää gluteenia.
Pähkinätön
- Pohjien manteli- tai pähkinäjauheet voi korvata jauhetuilla siemenillä.
- Mikäli pähkinällä ei ole merkittävää roolia leivonnaisessa, sen voi useissa tapauksissa jättää kokonaan pois (esimerkiksi kakku- tai keksitaikinan pähkinärouhe).
Liivatteeton
- Täysin liivatteen tavoin toimivaa kasviperäistä korviketta ei ole olemassa.
- Kakkujen hyydyttämiseen on olemassa apteekeista saatavaa agar-agar-jauhetta ja ruokakaupoista löytyvää Vegegel-valmistetta. Näitä tuotteita käytettäessä on reseptiin kuitenkin tehtävä muutoksia, koska jauhe liuotetaan kuumaan nesteeseen. Kaikkiin täytteisiin ne eivät istu lainkaan rakenteen tai maun puolesta. Tuotteiden ominaismaku saattaa maistua läpi, minkä vuoksi ne eivät välttämättä sovellu maitopohjaisiin leivonnaisiin vaan vaativat ympärilleen jotain hapanta.
- Yksinkertaisin vaihtoehto on etsiä ”luontaisesti” liivatteettomia leivonnaisia, joista raakakakut ovat hyvä esimerkki. Raakakakut pysyvät koossa niiden sisältämän rasvan (kaakaovoi/kookosöljy) ansiosta. Kevyt vaihtoehto tämä ei välttämättä ole, mutta toisaalta raakakakkujen ideologian mukaisesti ainekset ovat useimmiten superfoodia, mikä tekee niistä perinteisiä kakkuja terveellisempiä. Raakakakkujen usein sisältämät pähkinät ja mantelit kuitenkin ovat kompastuskivi pähkinäallergikolle.
- Suklaa on luonnollinen hyydyttäjä täyte- ja hyydykekakkujen täytteissä. Reilusti käytettynä suklaa riittää jähmettämään täytteen jääkaapissa, jolloin liivate jää tarpeettomaksi. Tehokkaimmin tässä tehtävässä toimii tumma suklaa. Katso esimerkiksi helpon minttusuklaakakun resepti.
- Lähimmäksi tavallisen hyydykekakun rakennetta olen päässyt yhdistämällä täytteessä kookosöljyä ja chiasiemeniä. Tämä liivatteeton hyydykekakku on myös gluteeniton, maidoton ja munaton eikä sisällä pähkinää!
Pakle: uskoisin, että fudgen keittämisessä pätevät samat säännöt kuin kinuskin kanssa: molemmissahan seosta keitetään hyvän aikaa. Sinulle on luultavasti hyötyä tästä testistä, jossa kokeilin läpi erilaiset kasvikermat, joita silloin oli markkinoilla:
https://www.kinuskikissa.fi/kasvikermojen-vertailu-kinuskin-keittamisessa/