Kotona valmistetut leivonnaiset eroavat aina jonkin verran kaupan tuotteista, sillä omassa leivonnassa harvoin käytetään erikseen lisä- ja säilöntäaineita tai stabilointi- ja happamuudensäätöaineita. Säilyvyyteen vaikuttavat kotona muun muassa vuodenaika (kuuma kesä, kylmä talvi, ilman kosteus), oma huoneilma (lämmin, viileä, kostea, kuiva), jääkaapin lämpötila ja tietenkin leivonnaisen ominaisuudet (rasvaisuus, happamuus, suolaisuus, makeus, eläin/kasviperäisyys). Esimerkiksi mitä suolaisempi tai makeampi leivonnainen on, sitä paremmin se säilyy. Maitotuotteita tai paljon (eläin)rasvaa sisältävät leipomukset taas säilyvät huonommin.
Tälle sivulle on koottu nyrkkisääntöjä säilyvyyteen eri leivonnan osa-alueista. Säilyvyysasiat eivät ole koskaan aukottomia, mutta näillä vinkeillä saa peruskuvan erityyppisten leipomusten käyttäytymisestä, mistä on hyötyä jos haluat esimerkiksi leipoa jotain etukäteen. Tärkeimpiä ovat kuitenkin omat aistikokemukset: ulkonäkö, haju ja maku ovat hyviä mittareita.
Esimerkkinä säilyvyysasioista toimii hyvin pullat ja leivät, joiden variaatiot ja tyypit ulottuvat laajalle skaalalle. Tuoreita hiivaleivonnaisia ei kannata koskaan tuoreeltaan ja lämpiminä siirtää muovipussiin, sillä pussi kerää kosteutta ja pilaannuttaa näin ollen nopeammin. Samoin jääkaappi kerää kosteutta pullien ja leipien pintaan, mikä lisää pilaantumiriskiä, joten säilytä ne huoneenlämmössä tai pakastimessa. Jääkaapissa olevat voimakkaat hajut saattavat tarttua leivonnaisten pintaan, joten säilyttäminen ilmatiiviissä rasiassa on aina eduksi.
Jos pulla tai leipä on täytetty jollain helposti pilaantuvalla tuotteella, tulee se kuitenkin säilyttää jääkaapissa, mikäli kyse on useammasta kuin parista päivästä. Pulla on aina parasta tuoreena, mutta leivissä on paljonkin eroja. Sämpylät ja vaaleat leivät maistuvat parhaalta aina tuoreeltaan, mutta saaristolaisleivät, tummat limput ja ruisleipä ovat parhaimmillaan parin tai muutaman päivän kuluttua leivonnasta. On myös hyvä pitää mielessä, että mitä mausteisempi jokin leivonnainen on, sitä todennäköisemmin se pääsee oikeuksiinsa vasta hieman mehevöidyttyään. Samoin täyte- ja voileipäkakut saavat parhaan makunsa vasta seuraavana päivänä leivonnasta.
Valmiit leivonnaiset
Leivonnainen | Kuinka kauan? | Miten? |
---|---|---|
Pikkuleivät | ainakin 3 viikkoa, pakastimessa muutama kuukausi | huoneenlämmössä ilmatiiviissä kannellisessa rasiassa |
Täytepikkuleivät | täytteestä riippuen muutamasta päivistä viikkoon (kreemi- ja hillotäytteet säilyvät pisimpään), pakastimessa pari kuukautta | jääkaapissa kannellisessa rasiassa |
Muffinssit, kuivakakut ja leivokset |
– parista päivästä jopa reiluun viikkoon (muffinssit herkimpiä) – kuorrutetut muffinssit säilyvät mehevämpinä pidempään kuin kuorruttamattomat (mitä enemmän taikinassa on rasvaa tai maitotuotteita, sitä vähemmän aikaa ne säilyvät) |
huoneenlämmössä ohuen muovipussin sisällä tai kannellisessa rasiassa (täytetyt, kuorrutetut ja/tai herkkiä maitotuotteita sisältävät pidetään jääkaapissa tiiviissä rasiassa) |
Suolaiset muffinssit/kuivakakut | 1 – 2 päivää, kannattaa syödä jo samana päivänä huoneenlämpöisenä | jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, juusto- ja lihatäytteisiä ei kannata pitää kovin montaa tuntia huoneenlämmössä |
Täytekakkupohja |
– pari päivää (mieluiten vain 1 – 2 päivää, jotta pohja ei kuivahda) – pakastimessa tuorekelmuun kääritttynä |
– huoneenlämmössä tai jääkaapissa esim. ohuen muovipussin sisällä (Vinkki: kylmä kakkupohja on helpompi leikata kuin huoneenlämpöinen) – pakkasessa 3 – 6 kuukautta |
Marenkipohja | viikkoja | huoneenlämmössä muovipussiin käärittynä |
Täytekakku |
– noin kolme päivää, minkä jälkeen kakku alkaa todennäköisesti kerätä liiaksi kosteutta ja säilytystilan muita makuja itseensä – juhlakakku kannattaa tarjota viimeistään leipomista seuraavana päivänä, jotta ulkonäkö ei kärsi ja se on muutoinkin fresheimmillään (sokerimassa- ja marsipaanipäällysteisen kakun säilymisen eheänä voi varmistaa kuorruttamalla kakku vasta tarjoilupäivänä.) – kakku on kuitenkin suotavaa täyttää jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ja kosteus tasaantuvat sopivasti – pakastettu 1 – 2 kuukautta |
– jääkaapissa ilman kupua tai kuvun kanssa, jos jääkaapissa on voimakkaita hajuja – marsipaanikuorrutettuja tai muillakaan kaulittavilla massoilla kuorrutettuja kakkuja ei kannata laittaa kuvun alle, koska pinta voi ”hikoilla” – täytekakun voi pakastaa moninkertaiseen kelmuun käärittynä, joskin ulkonäkövauriot ovat todennäköisiä ja kostutus kannattaa tehdä hieman maltillisemmin, jos kakku on kuorrutettu kermalla, laita kakku noin 10 tunniksi pakkaseen ja kääri vasta sitten kelmuun (huom: kerran pakastettuja ja sulatettuja ainesosia ei saa pakastaa uudelleen) |
Voileipäkakku |
– riippuen täytteistä 2-3 päivää tuoreena, ei neljää päivää pidempään – kala säilyy huonoiten ja vaatii erityistä tarkkuutta lämpimällä säällä |
jääkaapissa, pakastimessa viikkoja, kuorruta vasta sulaneena |
Juustokakku | sekä kypsennetyt että hyydytetyt noin kolme päivää | jääkaapissa peitettynä tai ilman, pakastimessa useita viikkoja (kiille vasta sulaneeseen kakkuun) |
Tuulihatut | tuoreen veroisina valmistuspäivän ajan, kuivuvat pidemmällä ajalla | pakastimessa täyttämättöminä viikkoja pussiin suljettuna, sulavat nopeasti huoneenlämmössä |
Valmiit voitaikinaleivonnaiset | parhaimmillaan vastapaistettuina tai samana päivänä tarjoiltuina, säilyvät kuitenkin kaksi päivää | suljetussa ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa tai huoneenlämmössä |
Hapan- ja saaristolaisleivät sekä tummat limput |
– noin viisi päivää, ruisleipä jopa yli viikon – mausteiset leivät parhaimmillaan pari päivää vanhoina |
kts. Pullat, sämpylät jne. |
Pullat, sämpylät, rieskat ym. vaaleat leivät | tuoreen veroisina seuraavaan päivään, pilaantumatta noin viisi päivää, pakastimessa 2-3 kuukautta | moninkertaiseen leivinliinaan tai folioon käärittynä ja paperipussiin suljettuna (muovipussi tekee leivonnaisista usein nihkeitä ja helpommin pilaantuvia) huoneenlämmössä, pakastimessa pakastepussissa |
Näkkileivät ja hapankorput | jopa vuosia oikein säilytettynä, makuaromit kuitenkin heikkenevät ajan myötä | kuivassa ja raikkaassa paikassa valolta ja voimakkailta hajuilta suojattuna |
Konvehdit |
– tuoreina n. 2-3 viikkoa – raakasuklaa jopa kuukausia, temperointi parantaa säilyvyyttä – temperointi vaikuttaa sikäli säilyvyyteen, että makuaromit pysyvät parempina pidempään, eikä suklaan harmaantumista pääse tapahtumaan, muutenkin suklaan laatu paranee huomattavasti |
– ilmatiiviiseen rasiaan suljettuna huoneenlämmössä, hyvin lämpimällä ilmalla jääkaapissa – temperoitu suklaa huoneenlämmössä mahdollisimman viileässä, mutta ei mieluiten jääkaappikylmässä – raakasuklaa aina jääkaapissa tai pakastimessa |
Makeiset |
– toffee pari viikkoa – marmeladit viikkoja – vaahtokarkit pari viikkoa – kovat karamellit jopa kuukausia |
– tiiviisti suljetussa purkissa – toffeet ja marmeladit jääkaapissa – vaahtokarkit ja kovat makeiset huoneenlämmössä |
Taikinat ym.
Taikina | Kuinka kauan? | Miten? |
---|---|---|
Kreemit | pari päivää | jääkaapissa kannellisessa rasiassa |
Kaaviloitu voitaikina | noin viikon, pakastimessa muutaman kuukauden | jääkaapissa folioon tai muoviin käärittynä |
Rahkavoitaikina | pari päivää, pakastimessa muutaman kuukauden | jääkaapissa folioon tai muoviin käärittynä |
Peruspiirakkataikina, makea tai suolainen | parista päivästä viikkoon, riippuen sisältääkö taikina rahkaa ym. maitotuotteita vai ei, pakastimessa muutaman kuukauden | jääkaapissa folioon tai muoviin käärittynä |
Muro- ja piparkakkutaikina | 1-2 viikkoa (pakastimessa pari kuukautta) | jääkaapissa kaksinkertaiseen kelmuun käärittynä |
Muffinssi-, -tuulihattu- ja useimmat hiivataikinat | käytetään heti tai ainakin samana päivänä (Huom. ohjekohtaisesti joitakin leipätaikinoita kohotellaan/herätellään yhdestä pariin päivään) |
Koristeet
Koriste | Kuinka kauan? | Miten? |
---|---|---|
Avattu marsipaani- tai sokerimassapaketti | kuukausia | huoneenlämmössä paketti huolellisesti suljettuna |
Marsipaani-, sokerimassa-, vaahtokarkki- ja pikeerikoristeet | kuukausia | huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa |
Suklaakoristeet | viikkoja |
– jääkaapissa peitettynä, parhaiten pakastimessa, josta ne on myös helpoin nostaa suoraan leivonnaisen päälle – temperoidut koristeet huoneenlämmössä, helpompi käsitellä, jos pitää pakastimessa muutaman tunnin ennen käyttöä |
Kandeeratut koristeet | hieman lajista riippuen jopa viikon | huoneenlämmössä, rasiassa ilman kantta |
Itse tehty vaahtokarkkimassa (MMF) | pari viikkoa | huoneenlämmössä kaksinkertaiseen kelmuun käärittynä |
Miisa: Hyvin toimittu! Hyvä päätös! 😊