Kotona valmistetut leivonnaiset eroavat aina jonkin verran kaupan tuotteista, sillä omassa leivonnassa harvoin käytetään erikseen lisä- ja säilöntäaineita tai stabilointi- ja happamuudensäätöaineita. Säilyvyyteen vaikuttavat kotona muun muassa vuodenaika (kuuma kesä, kylmä talvi, ilman kosteus), oma huoneilma (lämmin, viileä, kostea, kuiva), jääkaapin lämpötila ja tietenkin leivonnaisen ominaisuudet (rasvaisuus, happamuus, suolaisuus, makeus, eläin/kasviperäisyys). Esimerkiksi mitä suolaisempi tai makeampi leivonnainen on, sitä paremmin se säilyy. Maitotuotteita tai paljon (eläin)rasvaa sisältävät leipomukset taas säilyvät huonommin.

Tälle sivulle on koottu nyrkkisääntöjä säilyvyyteen eri leivonnan osa-alueista. Säilyvyysasiat eivät ole koskaan aukottomia, mutta näillä vinkeillä saa peruskuvan erityyppisten leipomusten käyttäytymisestä, mistä on hyötyä jos haluat esimerkiksi leipoa jotain etukäteen. Tärkeimpiä ovat kuitenkin omat aistikokemukset: ulkonäkö, haju ja maku ovat hyviä mittareita.

Esimerkkinä säilyvyysasioista toimii hyvin pullat ja leivät, joiden variaatiot ja tyypit ulottuvat laajalle skaalalle. Tuoreita hiivaleivonnaisia ei kannata koskaan tuoreeltaan ja lämpiminä siirtää muovipussiin, sillä pussi kerää kosteutta ja pilaannuttaa näin ollen nopeammin. Samoin jääkaappi kerää kosteutta pullien ja leipien pintaan, mikä lisää pilaantumiriskiä, joten säilytä ne huoneenlämmössä tai pakastimessa. Jääkaapissa olevat voimakkaat hajut saattavat tarttua leivonnaisten pintaan, joten säilyttäminen ilmatiiviissä rasiassa on aina eduksi.

Jos pulla tai leipä on täytetty jollain helposti pilaantuvalla tuotteella, tulee se kuitenkin säilyttää jääkaapissa, mikäli kyse on useammasta kuin parista päivästä. Pulla on aina parasta tuoreena, mutta leivissä on paljonkin eroja. Sämpylät ja vaaleat leivät maistuvat parhaalta aina tuoreeltaan, mutta saaristolaisleivät, tummat limput ja ruisleipä ovat parhaimmillaan parin tai muutaman päivän kuluttua leivonnasta. On myös hyvä pitää mielessä, että mitä mausteisempi jokin leivonnainen on, sitä todennäköisemmin se pääsee oikeuksiinsa vasta hieman mehevöidyttyään. Samoin täyte- ja voileipäkakut saavat parhaan makunsa vasta seuraavana päivänä leivonnasta.

Valmiit leivonnaiset

Leivonnainen Kuinka kauan? Miten?
Pikkuleivät ainakin 3 viikkoa, pakastimessa muutama kuukausi huoneenlämmössä ilmatiiviissä kannellisessa rasiassa
Täytepikkuleivät täytteestä riippuen muutamasta päivistä viikkoon (kreemi- ja hillotäytteet säilyvät pisimpään), pakastimessa pari kuukautta jääkaapissa kannellisessa rasiassa
Muffinssit, kuivakakut ja leivokset – parista päivästä jopa reiluun viikkoon (muffinssit herkimpiä)
– kuorrutetut muffinssit säilyvät mehevämpinä pidempään kuin kuorruttamattomat
(mitä enemmän taikinassa on rasvaa tai maitotuotteita, sitä vähemmän aikaa ne säilyvät)
huoneenlämmössä ohuen muovipussin sisällä tai kannellisessa rasiassa (täytetyt, kuorrutetut ja/tai herkkiä maitotuotteita sisältävät pidetään jääkaapissa tiiviissä rasiassa)
Suolaiset muffinssit/kuivakakut 1 – 2 päivää, kannattaa syödä jo samana päivänä huoneenlämpöisenä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, juusto- ja lihatäytteisiä ei kannata pitää kovin montaa tuntia huoneenlämmössä
Täytekakkupohja – pari päivää (mieluiten vain 1 – 2 päivää, jotta pohja ei kuivahda)
– pakastimessa tuorekelmuun kääritttynä

– huoneenlämmössä tai jääkaapissa esim. ohuen muovipussin sisällä (Vinkki: kylmä kakkupohja on helpompi leikata kuin huoneenlämpöinen)
– pakkasessa 3 – 6 kuukautta
Marenkipohja viikkoja huoneenlämmössä muovipussiin käärittynä
Täytekakku – noin kolme päivää, minkä jälkeen kakku alkaa todennäköisesti kerätä liiaksi kosteutta ja säilytystilan muita makuja itseensä
– juhlakakku kannattaa tarjota viimeistään leipomista seuraavana päivänä, jotta ulkonäkö ei kärsi ja se on muutoinkin fresheimmillään (sokerimassa- ja marsipaanipäällysteisen kakun säilymisen eheänä voi varmistaa kuorruttamalla kakku vasta tarjoilupäivänä.)
– kakku on kuitenkin suotavaa täyttää jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ja kosteus tasaantuvat sopivasti
– pakastettu 1 – 2 kuukautta
– jääkaapissa ilman kupua tai kuvun kanssa, jos jääkaapissa on voimakkaita hajuja
– marsipaanikuorrutettuja tai muillakaan kaulittavilla massoilla kuorrutettuja kakkuja ei kannata laittaa kuvun alle, koska pinta voi ”hikoilla”
– täytekakun voi pakastaa moninkertaiseen kelmuun käärittynä, joskin ulkonäkövauriot ovat todennäköisiä ja kostutus kannattaa tehdä hieman maltillisemmin, jos kakku on kuorrutettu kermalla, laita kakku noin 10 tunniksi pakkaseen ja kääri vasta sitten kelmuun (huom: kerran pakastettuja ja sulatettuja ainesosia ei saa pakastaa uudelleen)
Voileipäkakku – riippuen täytteistä 2-3 päivää tuoreena, ei neljää päivää pidempään
– kala säilyy huonoiten ja vaatii erityistä tarkkuutta lämpimällä säällä
jääkaapissa, pakastimessa viikkoja, kuorruta vasta sulaneena
Juustokakku sekä kypsennetyt että hyydytetyt noin kolme päivää jääkaapissa peitettynä tai ilman, pakastimessa useita viikkoja (kiille vasta sulaneeseen kakkuun)
Tuulihatut tuoreen veroisina valmistuspäivän ajan, kuivuvat pidemmällä ajalla pakastimessa täyttämättöminä viikkoja pussiin suljettuna, sulavat nopeasti huoneenlämmössä
Valmiit voitaikinaleivonnaiset parhaimmillaan vastapaistettuina tai samana päivänä tarjoiltuina, säilyvät kuitenkin kaksi päivää suljetussa ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa tai huoneenlämmössä
Hapan- ja saaristolaisleivät sekä tummat limput – noin viisi päivää, ruisleipä jopa yli viikon
– mausteiset leivät parhaimmillaan pari päivää vanhoina
kts. Pullat, sämpylät jne.
Pullat, sämpylät, rieskat ym. vaaleat leivät tuoreen veroisina seuraavaan päivään, pilaantumatta noin viisi päivää, pakastimessa 2-3 kuukautta moninkertaiseen leivinliinaan tai folioon käärittynä ja paperipussiin suljettuna (muovipussi tekee leivonnaisista usein nihkeitä ja helpommin pilaantuvia) huoneenlämmössä, pakastimessa pakastepussissa
Näkkileivät ja hapankorput jopa vuosia oikein säilytettynä, makuaromit kuitenkin heikkenevät ajan myötä kuivassa ja raikkaassa paikassa valolta ja voimakkailta hajuilta suojattuna
Konvehdit – tuoreina n. 2-3 viikkoa
– raakasuklaa jopa kuukausia, temperointi parantaa säilyvyyttä
– temperointi vaikuttaa sikäli säilyvyyteen, että makuaromit pysyvät parempina pidempään, eikä suklaan harmaantumista pääse tapahtumaan, muutenkin suklaan laatu paranee huomattavasti
– ilmatiiviiseen rasiaan suljettuna huoneenlämmössä, hyvin lämpimällä ilmalla jääkaapissa
– temperoitu suklaa huoneenlämmössä mahdollisimman viileässä, mutta ei mieluiten jääkaappikylmässä
– raakasuklaa aina jääkaapissa tai pakastimessa
Makeiset – toffee pari viikkoa
– marmeladit viikkoja
– vaahtokarkit pari viikkoa
– kovat karamellit jopa kuukausia
– tiiviisti suljetussa purkissa
– toffeet ja marmeladit jääkaapissa
– vaahtokarkit ja kovat makeiset huoneenlämmössä

Taikinat ym.

Taikina Kuinka kauan? Miten?
Kreemit pari päivää jääkaapissa kannellisessa rasiassa
Kaaviloitu voitaikina noin viikon, pakastimessa muutaman kuukauden jääkaapissa folioon tai muoviin käärittynä
Rahkavoitaikina pari päivää, pakastimessa muutaman kuukauden jääkaapissa folioon tai muoviin käärittynä
Peruspiirakkataikina, makea tai suolainen parista päivästä viikkoon, riippuen sisältääkö taikina rahkaa ym. maitotuotteita vai ei, pakastimessa muutaman kuukauden jääkaapissa folioon tai muoviin käärittynä
Muro- ja piparkakkutaikina 1-2 viikkoa (pakastimessa pari kuukautta) jääkaapissa kaksinkertaiseen kelmuun käärittynä
Muffinssi-, -tuulihattu- ja useimmat hiivataikinat käytetään heti tai ainakin samana päivänä (Huom. ohjekohtaisesti joitakin leipätaikinoita kohotellaan/herätellään yhdestä pariin päivään)

Koristeet

Koriste Kuinka kauan? Miten?
Avattu marsipaani- tai sokerimassapaketti kuukausia huoneenlämmössä paketti huolellisesti suljettuna
Marsipaani-, sokerimassa-, vaahtokarkki- ja pikeerikoristeet kuukausia huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa
Suklaakoristeet viikkoja – jääkaapissa peitettynä, parhaiten pakastimessa, josta ne on myös helpoin nostaa suoraan leivonnaisen päälle
– temperoidut koristeet huoneenlämmössä, helpompi käsitellä, jos pitää pakastimessa muutaman tunnin ennen käyttöä
Kandeeratut koristeet hieman lajista riippuen jopa viikon huoneenlämmössä, rasiassa ilman kantta
Itse tehty vaahtokarkkimassa (MMF) pari viikkoa huoneenlämmössä kaksinkertaiseen kelmuun käärittynä