Kakkupohjan keventämiseen yksi keino on SteviaSokeri käyttö. Hienosokerin ja tomusokerin sekoitusta muistuttava SteviaSokeri sisältää sekä sokeria että steviaa. Keveys perustuu siihen, että SteviaSokeri on puolet tavallista sokeria kevyempää, mutta sitä kuitenkin käytetään tilavuusmitaltaan samassa suhteessa kuin tavallista sokeria. Koska SteviaSokeri ei vaahtoudu aivan tavallisen sokerin tapaan, pieniä muutoksia tekovaiheisiin täytyy tehdä. Muna-sokerivaahto tehdään niin, että keltuaiset ja sokeri vaahdotetaan keskenään ja valkuaiset erikseen. Tästä huolimatta taikinan tilavuus jäi ainakin omissa kokeiluissani pienemmäksi eikä neljän munan taikinasta saanut koko pellillistä. Näin ollen SteviaSokerin levykakkupohjassa on enemmän aineksia kuin vastaavassa normaalipohjassa. Pienempi riittoisuus toi harmillisesti hieman takapakkia keventämisen kannalta. Rakenteeltaan pohjasta tuli tiiviimpi, mutta kuitenkin ihan kelvollinen. Tiiviyden vuoksi kostutustakin tarvitaan enemmän. Jos neljän munan normipohjaan tarvitaan 2 dl kostuketta, vaatii SteviaSokeripohja puolet enemmän. Maun puolesta ei stevian osuutta pohjassa maistanut. Tämä ohje olkoon versio numero 1 keveän levykakkupohjan kehittelyssä. Eli hyvät Kinuskit: ideat jakoon! 🙂
Taikina on mitoitettu noin 30 x 38 cm:n kokoiselle (1140 cm²) pellille. Jos pellin koko poikkeaa tästä, voit suurentaa/pienentää ohjetta vuokien muunnostaulukot -ohjeen mukaan.
migi: kiitos tästä, jatketaan tältä pohjalta täydellisen stevia-pohjan kehittelyä. 🙂