Tällä ohjeella saat muhkean ja hyvin kasassa pysyvän gluteenittoman kakkupohjan. Rakenne muistuttaa sokerikakkupohjaa. Gluteenittomuudesta huolimatta pohjaa on helppo käsitellä. Mikäli tarvitset tumman pohjan, lisää jauhoseokseen kaakaojauhe.
23.12.2018
Punnitse munat. Punnitse tämän jälkeen sokeri ja jauhoseos: kumpaakin tulee 70 % munien painosta. Kerro siis munien paino 0,7:llä.
Esimerkki:
Munien yhteispaino on 250 g. Jauhoseosta ja sokeria tulee 0,7 x 250 g eli 175 g kutakin.
Kaakaojauhe on vapaaehtoinen lisä, eikä se vaikuta laskutoimituksiin. Jos haluat tumman pohjan, yhdistä kaakaojauhe edellä punnitsemaasi jauhomäärään. Lisää joukkoon leivinjauhe.
Voitele ja korppujauhota vuoka. Huomioi korppujauhojen gluteenittomuus. Myös mantelijauhe käy jauhottamiseen.
Kierrä tarvittaessa reunan suojaksi leivinpaperista leikattuja suikaleita.
Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi vähintään 15 minuuttia sähkövatkaimella. Vinkki: jos munat eivät meinaa vaahtoutua, nosta kulho lämpimään vesihauteeseen ja jatka vaahdotusta siinä.
Siivilöi jauhoseos munavaahtoon varovasti käännellen.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Varmista kypsyys kakkutikulla.
Kumoa ja jäähdytä.
Eroaako gluteenittomista jauhoista tehdyn kakkupohjan maku tavallisesta? En ole koskaan maistanut. Ja miten kostutus? Millainen määrä olisi hyvä, kun täytteenä on kerma- suklaaseos?
Jutta: mari-johanna ehtikin sinulle jo vinkata hyvästä sivusta, joka kannattaa lukaista läpi ennen kuin tekee ensimmäistäkään gluteenitonta leivonnaista. 😊 Huomaat, että sopivan jauhoseoksen valinta on avainasemassa. Vertailusta löydät suosituksia myös kakkupohjaan sopivista tuotemerkeistä.
Jutta: Saat toki odottaa Kinuskikissan vastauksen,mutta en malta olla kertomatta omaa kokemustani gluteenittomuudesta.
Gluteeniton leivonta todentotta on vähän kärsivällisyyttä eri tavalla testaavaa.
Herkut murenevat helposti.
Mutta minä ainakin suosittelen vahvasti tätä pohjaa ihan kaikkeen täytekakun leivontaan.
Pohja paistuu uunissa tasaisesti ja kohoaa hyvin.
Gluteenittomassa leivonnassa myös jauhoilla on väliä. Käy tutustumassa Kinuskikissan vastausta odotellessa gluteenittomien jauhojen vertailuun. Löydät sen täältä
https://www.kinuskikissa.fi/gluteenittomien-jauhojen-vertailu
Mulla pelkästään huonoja kokemuksia gluteenittomien kakkupohjien/ leivonnaisten kanssa ylipäätään. Ovat niin murenevia. Nyt olis taas ”pakko” leipoa tyttären juhliin gluteeniton kakkupohja ja kysynkin, että mikä ohje on sinun kokemuksella luotettavin ja paras? Tämä kyseinen resepti vai kenties se perinteinen kaikkea samanverran ja jauhot puolet perunajauhoja ja puolet gluteenitonta jauhoseosta? Olisin erittäin kiitollinen vastauksestasi!
Satu: ilman kuoria punnitus. Vuokien muunnostaulukoista voi hakea apua noihin muunnoksiin:
https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Eli 20 cm -> 26 cm määrät 1,67-kertaisena. Tämän mukaan 6 reiluhkoa munaa.
Kun tässä 70%-täytekakkupohjassa munat punnitaan ja sen mukaan lasketaan jauhojen ja sokerin osuus, niin punnitaanko munat kuorineen vai ilman kuoria?
Ja jos 20 sentin vuokaan menee 4 munaa, niin olisiko 26 sentin vuokaan 5 vai 6 munaa? Entäs leivinjauheen määrä?
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Pia: kun kakku on valmis niin eipä sitä gluteenittomuutta juuri huomaa. Sekin vähän mitä se maistuu pelkästään, niin häviää melko hyvin kakussa olevien muiden makujen sekaan.
Kuten tuossa ylhäällä ohjeessa vinkataan niin 5munan pohjaan 2 1/2 dl kostuketta on se varmasti passeli.