19.2.2019
Suklaakuppikakut (n. 15 kpl):
1,5 dl (vahvaa) kahvia tai kädenlämpöistä vettä tai kaakaojuomaa
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 vanililjatangon siemenet (tai 2 tl vaniljasokeria)
1 dl + 1 rkl majoneesia (Hellman’s)
2,75 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1,25 dl tummaa kaakaojauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,25 tl leivinjauhetta
Marenki:
4 kananmunanvalkuaista
3 dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa tai 1 vaniljatanko
Koristelu:
250-300 g tummaa suklaata
2 rkl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Keitä kahvia jo jonkun aikaa ennen leipomista, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Laita uuni lämpenemään 175-180 asteeseen. Vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla.
Vatkaa sokeri, huoneenlämpöiset kananmunat ja vanilja kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon majoneesi, ja sekoita vatkaimella vain sen verran että se on sekoittunut sinne tasaisesti.
Siivilöi kuivat aineet erilliseen kulhoon ja sekoita. Siivilöi kolmasosa jauhoista taikinaan, sekoita tasaiseksi ja lisää sen jälkeen puolet kahvista (ja sekoita). Sen jälkeen taas kolmasosa jauhoista ja toinen puolikas kahvista ja sekoita taas. Lopuksi lisää viimeinen kolmasosa jauhoista ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina vuokiin, itse käytin jäätelökauhaa apuna. Paista uunissa n. 19-24 minuuttia, riippuu uunin tehosta.
Anna kuppikakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
Valmista marenki. Laita kattilaan vettä ja anna kiehua. Laita mieluiten metalliseen kulhoon sokeri, valkuaiset ja vanilja, ja aseta kiehuvan veden päälle. Vatkaa vispilällä (EI elektronisella laitteella) n. 4 minuuttia siihen asti että sokeri on sulanut, eikä enää kokeillessa tunnu sokerikiteitä valkuaisten joukossa. Laita nyt marenki yleiskoneeseen tai käytä sähkövatkainta, ja hiljaisella teholla vatkaa n. 3 minuuttia. Sen jälkeen nosta täydelle teholle ja vatkaa vielä n. 1-2 minuuttia.
Pursota pyöreällä tyllalla kuppikakkujen päälle marenkia. Kun olet valmis, siirrä ne pakastimeen 25-30 minuutiksi. Sillä aikaa kun kuppikakut ovat pakkasessa, sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä 20 sekunnin välein sekoittaen varovasti. Lisää sulan suklaan joukkoon öljy, ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä sitten jonkin aikaa.
Kun olet pitänyt kuppikakkuja pakasteessa tarpeeksi kauan, laita suklaa mieluiten esim. lasiin, josta näitä on helppo dipata. Ota kuppikakku, dippaa suklaaseen, ja anna ylimääräisen suklaan valua, ja toista kunnes kaikki ovat kuorrutettu.
Anna olla jääkaapissa vähintään 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos maris.😊💕 Suomessa nämä ei ole olleet niin esillä vielä, ja itsekin näihin vasta törmäsin Manuela Kjeilenin kautta.