Kesäloman ratoksi kuljetin matkalukemisena vanhoja keittokirjoja, joista tiesin löytyvän kokeilemisen arvoisia juttuja. Tämä resepti on julkaistu vuonna 1943 ilmestyneessä lehtisessä Pula-ajan leivonnaisia. Tein reseptiin joitain muutoksia, jotka olen maininnut sulkeissa. Lopputulos muistuttaa hieman pullakakkua, johon päälle valutettava kaneliseos luo mukavasti lisämakua ja mehevyyttä.
Pula-ajalla lähes kaikki leivonnassa tarvittavat raaka-aineet olivat kortilla. Se tarkoitti, että esimerkiksi kahvia, mausteita, sokeria ja maitotuotteita sai vain henkilökohtaisella ostokortilla rajallisen määrän. Tästä syystä – ja ehkä myös nykyaikaisista makutottumuksistamme johtuen – vanhat reseptit saattavat maistua ”laimeilta”. Sakariiniliuoksen ja sokerin suhde oli oma arvaukseni ja käytin sokeria tarkoituksella säästeliäästi. Pula-ajan kakku ei voi olla yltiömakea ja toisaalta välillä on hyvä herätä miettimään, käytämmekö toisinaan sokeria turhankin holtittomasti. Voit toki halutessasi lisätä sokerin määrää. Tämä kakku parani ehdottomasti vanhetessaan ja oli minusta maukkainta parin päivän päästä.
elizium: suurkiitos hyvästä palautteesta ja soveltamisvinkeistä! 🙂