Milkshake eli pirtelö on maidosta ja jäätelöstä sekoitettu paksu juoma, joka maustetaan perinteisesti makusiirapeilla ja kastikkeilla. Alun perin (1880-luvulla) nimi viittaasi viskijuomaan. Jäätelö tuli kuvaan mukaan 1930-luvulta lähtien jäätelökoneiden ja pirtelölaitteiden kehittymisen myötä. Omaa milkshake-reseptiäni täydensin perinteisillä amerikkalaisilla Oreo-suklaatäytekekseillä, joita on nykyään trendikästä yhdistellä lähes mihin tahansa makeaan herkkuun. Tein reseptin rinnalle myös vegaanisen version.
Halusin keksihippujen jäävän pirtelöön pieniksi sattumiksi. Keksit voisi myös murskata yhtä aikaa jäätelön ja maidon kanssa, jolloin ainekset hienontuvat vaaleanruskeaksi massaksi. Pirtelölasit voi valella suklaakastikkeella. Itse halusin kerrosten erottuvan selkeästi, joten laitoin kastikkeen lasin pohjalle. Oreo-hiput tahtovat lasissa nousta pintaan, jolloin kastike maustaa annoksen alaosaa. Ainekset voi toki sekoittaa lusikalla syömisen yhteydessä.
Hattaraviiksi: aavistelisin, että pelkkä sulatettu suklaa jämähtää lasin pohjalle, kun päälle kaataa viileän pirtelöseoksen. Mutta itsetehty suklaakastike sopii varmasti oikein hyvin. Jos sinulta löytyy suklaata ja kermaa, niin niistä saa kastikkeen helposti tai sitten tummasta kaakaojauheesta, sokerista ja kermasta/maidosta/vedestä. Googlaamalla näytti löytyvän paljon erilaisia ohjeita. 🙂