Syötävien kukkalajikkeiden käyttö on nykyään yleistä ruokien ja leivonnaisten koristelussa ja onkin hyvä kerrata, mitä syötävistä kukista on syytä tietää. Lajikkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana; joistain kukista vain terälehdet kelpaavat syötäviksi ja kukissa on myös lajikohtaisia eroja. Luonnosta (riittävän kaukana teistä) ja omasta puutarhasta poimitut kukat ovat varmasti puhtaita eivätkä sisällä torjunta-aineita. Sovella näihin alta löytyvää syötävien kukkien listaa. Kukat voi huuhdella ennen käyttöä ja samalla tarkistaa, ettei niissä ole hyönteisiä.
Kukkakaupasta ostetut myrkyttömätkin kukat voivat sisältää torjunta-aineita. Huolehdi, että tällaiset kukat eivät pääse kosketuksiin kakun kanssa. Varren voi eristää foliolla tai käyttää tarkoitukseen suunniteltuja kukkapiikkejä, joita myydään eri kokoisina. Näin kukat ajavat asiansa koristeina ja ne otetaan pois kakkupalaa leikattaessa.
Anne: kiitos kommentista – lisäsin tuosta hyödyllisestä luettelosta vinkin kukkaluettelon loppuun!