24.10.2019
Tässä on testattu 1 desilitran vaahdotusta. Isommissa kakuissa määrät ovat viisin-kuusinkertaisia. Silloin voi olla oikeasti merkitystä, mitä tuotetta käyttää. Vaahdon määrä vaikuttaa esimerkiksi liivatteen toimivuuteen, täytteen riittävyydeen ja toki myös siihen, miten ainekset pelaavat yhteen. Isoimmillaan ero vaahdon tilavuudessa eri tuotemerkkien välillä oli ¾ dl. Se kertautuu isoissa määrissä useiksi desilitroiksi.
Omissa resepteissäni mainitsen aina, tuleeko käyttää kuohu- vai vispikermaa. Olen ollut siinä uskossa, että jälkimmäisestä tulee reilumpi määrä vaahtoa, mutta testi osoitti, ettei tällaista yleistystä voi tehdä. Tarkimman tuloksen voi antaa vain mainitsemalla tuotemerkin. Johdonmukaisuuden vuoksi käytän itse resepteihini useimmiten Valion kermoja. Jos käytät jotain muuta tuotetta, joka eroaa tästä, huomioi asia leipoessasi.
Kuohukermojen osalta täydensin vielä testiä tekemällä ”pistokokeet” kahdesta laktoosittomasta tuotteesta: Valion ja Pirkan kuohukermasta. Molemmat vaahtoutuivat paremmin kuin laktoosilliset tuotteet. Laktoosittomuudella näyttäisi tämän perusteella olevan vaahdon tilavuutta kasvattava vaikutus.
Testissä oli kaksi tuotetta, joiden vaahtoutuminen epäonnistui tyystin: Milbonasta ja Flora Vispistä ei tullut kunnollista vaahtoa ensinkään. Flora Vispiä käytin blogin alkuvuosina paljonkin, joten tämä oli iso pettymys. Kenties minulla oli todella huonoa tuuria, mutta hyvä tuote ei kyllä petä – varsinkaan kahta kertaa peräkkäin.
Toteutin testin ostamalla kaikki vaahdotettavaksi tarkoitetut maitopohjaiset kermat, joita myydään S-ryhmän, K-ketjun ja Lidlin kaupoissa. Makua ei testissäni arvioitu kuin lopusta löytävien kasviöljyjä sisältävien tuotteiden osalta. Tämä siksi, että satunnaisotannalla ei eroja oikein ollut. Lähtökohtaisesti kuohukermat ovat aidomman ja paremman makuisia kuin vispikermat ja kasviöljyä sisältävät jäävät vielä tästä reilusti taakse.
Huomaathan, että olen tehnyt vastaavan testin myös kasvivispeistä!
Merkki | Rasvaprosentti | Vaahdon tilavuus (1 dl:sta ->) |
---|---|---|
Valio kuohukerma |
35 % | Tavallinen: 1 ¾ dl
Laktoositon: 2 dl |
Pirkka kuohukerma |
35 % | Tavallinen: 1 ½ dl
Laktoositon: 2 dl |
Arla kuohukerma |
35 % | 2 dl |
Kotimaista kuohukerma |
35 % | 1 ½ dl |
Pohjolan meijeri kuohukerma |
35 % | 2 ¼ dl |
Maitokolmio kuohukerma |
36 % | 1 ½ dl |
Juustoportti kuohukerma (laktoositon) |
36 % | 2 dl |
Merkki | Rasvaprosentti | Vaahdon tilavuus (1 dl:sta ->) |
Muuta huomioitavaa |
---|---|---|---|
Valio vispikerma |
38 % | 2 dl | Laktoositon |
Pirkka vispikerma |
36 % | 1 ¾ dl | Laktoositon |
Arla vispikerma |
36 % | 1 ¾ dl | Laktoositon |
Kotimaista vispikerma |
36 % | 1 ¾ dl | Laktoositon |
Pohjolan meijeri vispikerma |
36 % | 1 ¾ dl | Laktoositon |
Milbona vispikerma |
30 % | 1 ¼ dl | Ei vaahtoutunut kunnolla, jäi löysäksi. |
Juustoportti vispikerma |
36 % | 2 ¼ dl | Laktoositon |
Maitomaa vispikerma |
35 % | 2 ¼ dl | Laktoositon |
Merkki | Rasvaprosentti | Vaahdon tilavuus (1 dl:sta ->) |
Muuta huomioitavaa |
---|---|---|---|
Flora täyteläinen kuohu |
38 % | 2 ¾ dl | Kasviöljyt + maito Nopea vaahtoutuvuus ja hyvä vaahto Maistuu vähän margariinille… |
Flora Vispi |
20 % | 2 ¾ dl | Kasviöljyt + maito Vähälaktoosinen Testasin kahdesta eri purkista, mutta kumpikin jäi löysäksi. Epäonnistunut! |
Valio täyteläinen kuohukerma ”double cream” |
48 % | 2 dl | Laktoositon Suuren rasvapitoisuuden vuoksi vaahto menee helposti voiksi. Vatkauksen loppuvaihe kannattaa tehdä kieli keskellä suuta ja hitaalla teholla. En itse valitsisi tuotetta täytevaahtoihin tai pursotuksiin, vaan käyttäisin mieluummin sellaisenaan. |
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Nyt on lisätty Juustoportti testiin!