Kakun nimi viittaa amerikkalaisten rakastamaan grilliherkkuun, jossa vaahtokarkkeja ja suklaata paahdetaan keksien välissä. Se on niin hyvää, että sitä haluaa aina vaan lisää – some more -> s’more.
Vaahtokarkkeja ja suklaata löytyy tästä kakustakin, mutta se ei riitä: komeus saa vielä loppusilauksen kinuskista ja viimeistellään sormisuolalla. Suklaapohjaa on tarkoituksella makeutettu maltilla, jotta kokonaisuudesta ei tule ällömakea. Toki makeus on aina makukysymys!
S’more-teemalla löytyy toinenkin kakku, joka on uunissa paistettu suklainen juustokakku. Jos et välitä vaahtiksista, suosittelen kokeilemaan sitä yksinkertaisella kermavaahtokuorrutteella. On tosi 😋.
Vinkki: Voit tehdä kakun kaksinkertaisena annoksena tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.
”Some more” -suolakinuskikakku
Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¾ dl fariinisokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
1 ¼ dl täysmaitoa
1 ¼ dl kuumaa vettä
2 ½ rkl öljyä
1 ½ keskikokoista munaa
Täyte:
n. 25 kappaletta vaahtokarkkeja
½ prk (à 397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli valmista kinuskia)
25 g voita
Pinnalle:
sormisuolaa
Leikkaa leipävuoan (pohjan koko 9 x 25 cm) pohjalle neliskanttinen leivinpaperi, joka suojaa pohjan ja kaksi sivureunaa. Leikkaa leivinpaperipalat myös päätyihin. Saat leivinpaperit tarttumaan kiinni reunaan, kun sipaiset väliin hieman voita tai öljyä.
Yhdistä taikinan kuivat aineet isossa kulhossa. Lisää maito, vesi ja öljy. Sekoita vatkaimella tasaiseksi. Lisää lopuksi munat ja sekoita huolellisesti. Kaada taikina vuokaan.
Paista 185 asteessa noin 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Nosta vuoasta ja tasoita pinta veitsellä. Laita pohja takaisin vuokaan. Nostelu on helpompaa, kun suojaat vuoan jälleen leivinpaperilla. Leivinpaperin yläosaan voi sipaista öljyä, jolloin vaahtokarkit irtoavat helpommin.
Asettele vaahtokarkit vieri viereen pohjan päälle. Paahda vaahtokarkkeja muutama minuutti 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta on paahtunut kauniin ruskeaksi. Älä käännä selkääsi uunille, sillä vaahtikset palavat herkästi! Anna jäähtyä. Nosta kakku tarjoilulautaselle ja poista leivinpaperit.
Laita karamellisoitu kondensoitu maito ja voi kattilaan. Lämmitä liedellä miedolla teholla, kunnes seos muuttuu tasaiseksi. Älä anna seoksen kiehahtaa, sillä se voi estää kuorrutteen jähmettymisen. Jäähdytä ensin kylmässä vesihauteessa ja sitten jääkaapissa jämäkäksi ja viileäksi. Kaada kinuski vaahtokarkkien päälle. Nosta kakku samantien jääkaappiin, jossa kinuskin valuminen pysähtyy.
Ripottele juuri ennen tarjoilua päälle sormisuolaa. Leikkaa kakusta paloja öljytyllä veitsellä.
Wipe: Jos kuorruteen on tarkoitus olla valuva niin kuin tässä niin silloin varmasti tämänkin ohjeen kuorrute käy kakun päälle. Jos taas kiinteää kuorrutetta olet vailla tai laktoositonta niin minä tekisin tällä kinuskikissan ohjeella kinuskin kakun päälle https://www.kinuskikissa.fi/kinuski/