5.9.2017
Sadonkorjuun juhlistamisella on ikivanhat perinteet niin meillä kuin muualla Euroopassa. Vahvasti maataloudesta elävälle yhteiskunnalle satokauden päättyminen oli merkittävä vuoden huipennus, jota juhlistettiin koko palvelusväen voimin niin tanssien, leikkien kuin tietenkin herkutellen. Satokauden päättyminen merkitsi samalla vuoden vaihtumista. Siksi siihen liittyi nyttemmin uuteen vuoteen liitettäviä perinteitä, kuten tulevaisuuden ennustusta.
Kekriperinteeseen on kuulunut tärkeänä hahmona pelottava, sarvipäinen kekripukki. Pukkia saattoi esittää kaksi miestä, jotka oli naamioitu karhuntaljoja, olkia ja naamareita hyödyntäen. Kekripukit ja pukittaret saattoivat myös kiertää kylissä talosta taloon pyytämässä kestitystä.
Alun perin kekrin vietolle ei ollut tiettyä päivää, vaan jokaisessa talossa sitä vietettiin sitä mukaa, kun syystyöt tulivat loppuun saatetuiksi. Tyypillisesti ajanjakso oli syyskuun lopulta marraskuun alkuun, toisinaan myös loppukesästä. 1800-luvulla alkoi sadonkorjuujuhlien vietto vakiintua pyhäinpäivään (nykyään marraskuun ensimmäinen lauantai). Juhlien jälkeen renkien ja piikojen aherrus palkittiin lomalla, jolloin he olivat vapaita vierailemaan kotiseudullaan.
Ruoalla oli tärkeä rooli kekrissä – kukaan ei saanut jäädä nälkäiseksi, sillä se olisi tietänyt huonoa onnea tulevalle satokaudelle. Herkuttelun keskiössä olivat uuden sadon antimet, kuten juurekset. Lammaspaisti oli tyypillinen juhlaruoka, samoin lihapullat (”kekripyörykät”). Myös makkaroita, sianpaistia ja erilaisia maakuntaherkkuja, kuten limppua, rieskaa ja piirakoita valmistettiin pitopöytään. Juomaksi tarjoiltiin olutta, sen uskottiin vaikuttavan suotuisasti tulevan vuoden viljasatoon.
Jos kekrin vietto alkoi tuntua kutkuttavalta ajatukselta syysjuhlien teemana, kannattaa tutustua Talonpoikaiskulttuurisäätiön Kekri-sivustoon. Siellä on runsaasti ideoita juhlien järjestämiseen.
Syyskuun tempauksessa on tehtävänä julkaista omassa leipomossa sadonkorjuujuhlaan sopiva leivonnainen. Voit lähestyä aihetta seuraavasti:
Palkintoina jaetaan puolen vuoden lehtitilaus Unelmien Talo&Koti -lehteä, Toivepuodin tuotteita (oranssia värisokeria, Agar agar -jauhetta, 2 kpl tassumuotteja ja pursotussetti) sekä Meiran tuotepaketti.
Ohjeet:
*Vinks* Eikö sinulla ole vielä leipomoa? Tutustu ohjeeseen, joka neuvoo oman leipomon perustamisessa!
Herkullista sadonkorjuuaikaa Kinuskeille!
Kinuskikissa
Kekri-lähteet: Talonpoikaiskulttuurisäätiö ja Wikipedia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2821 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Sokerihippu: kekri-reseptien läpikäyminen on tarkoitus tehdä viikonlopun aikana, joten palaan asiaan pian!