Pursotettujen pikkuleipien keveän rapea rakenne suorastaan sulaa suussa. Itse keksitaikina on maultaan mieto, joten herkullisella täytteellä on tärkeä rooli. Minä sain maisteltavakseni Bonne Mamanin marmeladeja ja levitteitä, joista valitsin pikkuleipiin kaksi erilaista makua. Karamellilevitettä en saata kyllin hehkuttaa. Se muistuttaa karamellisoitua maitotiivistettä, mutta on vielä paljon paremman makuista. Raikkaampi valinta on appelsiinin makuinen marmeladi, joka sopii vaaleiden pikkuleipien täytteeksi. Joukossa olevat kuorihippuset tekevät siitä melko voimakkaan makuista, joten tämä vaihtoehto on enemmän aikuiseen makuun.
Taikinan erityispiirteenä on voin ja jauhojen vatkaaminen kuohkean vaaleaksi vaahdoksi. Pursotuksen voi tehdä joko tähtityllalla (kuvassa vaaleat pikkuleivät) tai kukkatyllalla (tummat pikkuleivät), jolloin muoto säilyy kaikkein ihanteellisimpana paiston ajan. Jos haluat jakaa annoksen kahtia ja leipoa puolet vaaleina ja puolet tummina, jätä vaahdotusvaiheessa 30 g vehnäjauhoista pois. Jaa valmis taikina vaakaa apuna käyttäen kahteen osaan ja sekoita toiseen 15 g kaakaojauhetta (tähän sopii erikoistumma kaakaojauhe) ja toiseen 15 g vehnäjauhoja.
Kukka ja tähti, kahvitarjoilun kaksi silmäniloa.
Valmista herkkuja helposti! 🙂
Katia: terveiset Italiaan! Tätä reseptiä tehdessäni testailin useita ohjeita (en valitettavasti muista enää mitä kaikkia eri tekniikoita kokeilin) ja usein ongelmana oli se, että vaikka pursotus onnistuikin hyvin, niin kuvio menetti muotonsa paistamisen aikana. Harmikseni en ottanut ylös, mikä jauho minulla oli aikanaan tarkemmin käytössä, mutta yleensä käytän suomalaista puolikarkeaa vehnäjauhoa. Voin pehmeys vaikuttaa pursotettavuuteen jauhojen ohella. Mutta tosiaan on kyllä hankalaa saada samaa lopputulosta, jos jauhot kovasti eroavat.