Facebookin juhannuskakkukyselyssä moni kertoi, että kesän ehdoton ykköskakku on se kaikkein perinteisin: aito mansikkakakku runsaalla kermavaahdolla. Itsekin arvostan klassikoita ja halusin julkaista oman versioni, jonka reseptissä olen ammentanut oman mummini mansikkatortusta. Mummini tapasi usein taittaa makeiden leivonnaisten makeutta rahkalla tai sitruunalla. Tätä oppia on minunkin mansikkakakussani noudatettu.
Reseptissäni kakun täytteeseen tulevat mansikat ovat survoksena. Mansikkaisuus on tällöin tasainen ja mehukas ja rakenne säilyy hyvänä useammankin päivän. Survos kannattaa tehdä nimenomaan haarukalla, ei sauvasekoittimella. Näin mansikat jäävät selkeiksi sattumiksi ja ylimääräinen mehu on helppo valuttaa. Jos mansikoiden mehun haluaa hyödyntää kakun kostuttamisessa, ei muuta kostuketta tarvita. Myös siivutetut mansikat toki käyvät survoksen sijaan. Huomaathan, että tällöin kostuketta tarvitaan enemmän. Viiden munan kakkuun passeli kostukemäärä on 2–2½ dl.
Marika: hillo on yleensä aika makeaa, mutta on tietenkin ihan makuasia, tarvitseeko ohjetta kuitenkaan tämän takia muuttaa. Tässäkin on survokseen lisätty hieman makeutta. Voithan kokeilla tehdä täytteen ensin vaikka puolella desillä sokeria ja maistella sitä sitten lusikallisen yhdessä hillon kanssa. Näin saat makusteltua, onko makeus omaan suuhun sopiva. 😊