Kultainen lyyrakoriste kruunaa ylioppilaskakun. Valmistaminen vaatii tarkkuutta, mutta ei ole vaikeaa! Löydät ohesta myös videon koristeen valmistamisesta. Voit tehdä lyyran jo useita päiviä ennen juhlia ja säilyttää jääkaapissa.
1.5.2019
KATSO VIDEO
leivinpaperi
cocktailtikut
leivinpaperi
cocktailtikut
Tulosta lyyrakuva oheisesta mallista. Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat sen avautumaan täysikokoisena. Tulosta kuva selaimen valikosta kohdasta Tiedosto -> Tulosta (tai File -> Print). Voit myös tallentaa kuvan koneelle ja avata tekstinkäsittelyohjelmalla, jossa kuvan kokoa on helppo muuttaa kakun kokoon sopivaksi.
Kopioi kuva valkoiselle leivinpaperille (tumma lyijykynä tai tussi auttavat kuvion näkymistä). Kuvion voi pursottaa suoraan alla olevaa paperia apuna käyttäen, jos paperin onnistuu pitämään paikoillaan pursottelun ajan.
Käännä paperi toisinpäin, jotta lyijykynäpinta jää alapuolelle. Aseta leivinpaperi tasaisen alustan päälle. Väliin voi laittaa valkoisen paperin edesauttamaan kuvion erottumista.
Sulata suklaa mikrossa tai kuumassa vesihauteessa. Laita pieneen pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla. Myös pieni pakastuspussi käy pursotteluun. Pursota suklaasulalla ensin kuvion reunat ja täytä sitten keskiosa. Ravistele paperia varovasti saadaksesi pinnan tasoittumaan. Teräviä kohtia voi lopuksi muotoilla cocktailtikun kärjellä.
Nosta koriste jääkaappiin jähmettymään. Sivele sitten pintaan kultaista kimallejauhetta. Nosta vielä varmuuden vuoksi hetkeksi jääkaappiin.
Irrota koriste varoen leivinpaperista ja nosta kakun päälle. Jos koriste on käpristynyt reunoista, saat sen laskeutumaan puhaltamalla erittäin varovasti (pitkän etäisyyden päästä) hiustenkuivaajalla lämmintä ilmaa koristetta kohti sen ollessa jo kakun päällä.
Belkin: Kuten jo itse pohditkin, niin kyllä se tosiaan niin taitaa olla, että sokerimassa koriste tosiaan kuivuu kovaksi ja silloin sitä ei oikein leikkaamaan pysty.
Ehkä siis parempi vaihtoehto kuitenkin tuo suklaa! 🙂
Mietin, voisiko tuon lyyran tehdä sokerimassasta? Olisiko sitä helpompi leikata valmiin kakun päällä? Vai muuttuukohan koriste kuivuessaan liian kovaksi…?
Ajattelin siis, että olisi tehnyt tuon lyyra valmiiksi hyvissä ajoin ja antanut sen kuivua. Kuivana olisi helppo siirtää valmiin kakun päälle.
Vai onko parempi vaan tehdä tuosta suklaasta?
Olguska: kullattuja valumia näkyy kyllä somessa surffaillessa. Luultavasti silloin on varminta tehdä valumat pelkästä suklaasulasta tai melts-napeista, jolloin valumat kovettuvat riittävän hyvin. Normaalistihan valumissa on myös kermaa mukana. Tällä tekniikalla valumat kannattaa kohdistaa vain reunaan ja jättää kakun keskiosa peittämättä. Muutoin kakkua on hankala leikata.
Valmiita värillisiä drip-kuorrutteita, myös hopeisena ja kultaisena, löydät täältä:
Olguska : Itselläni on vähemmän kokemusta näistä jauheväreistä ja enemmän kokemusta pastaväreistä mutta jos Kinuskikissa tässä saa lyyran upeasti kullattua niin uskoisin, että sinä saat suklaa valumat.
Kun olet valuttanut suklaa valumat kakun reunoille niin laita kakku hetkeksi jääkaapiin, aivan kuten tässä lyyra laitetaan. Silloin valumat kovettuvat. Ja kun valumat sitten ovat kovettuneet niin ajattelen, että onnistut varmasti siveltimen kanssa valumia kultaamaan!
Apukissa: Hei, juuri tätä tarkoitin siis että onnistuuko samalla tavalla viimeistellä suklaavaluma kakun päällä kyseisellä jauheella kuin tässä on tehty lyyran kanssa. 🙂
Olguska: Minä sanoisin, että tällaiset jauheet ovat loistavia kakkujen ja leivonnaisten viimeistelyyn, voit ripottaa niitä suoraan purkista vaikka kakun päälle tai juurikin näin sivellä siveltimellä,mutta varsinaisesti värjäämiseen suosittelisin pastavärejä.
Voithan sitten viimeistellä värjätyn jääkaapissa hyytyneen suklaa valuman samalla tavalla kuin Kinuskikissa tässä tämän lyyran viimeistelee.
Hei, onnistuuko tolla Diamond Dust Gold koristelujauheella värjäämään suklaavaluman kakun päällä ?
Kinuskikissa ja mari-johanna: Kiitos molemmille rauhoittavista vastauksistanne! Olin varmaankin tosiaan arvellut tehdä kermakakun päälle, minkä vuoksi asia sitten arveluttikin. Sokerimassa on minulle vielä niin uusi ainesosa, etten ole sen kanssa vielä päässyt sinuiksi. Ei niin, että pelkäisin sitä käyttää, mutta ei vain ole tullut sitä kokeiltua. -Koriste on kyllä niin hieno, että haluttaisi kokeilla sen tekoa. Maitosuklaa saattaisi ollakin hyvä ajatus? Se ei toki haittaa, että se lyyra väkisinkin siitä tulee poikki napsahtamaan leikatessa, mutta että kokonaisuus pysyisi jotenkuten hallinnassa.
Sitä nyt vain onnistuu itse kehittelemään turhia pelkoja, sillä kokeiltavaksihan nämä mahtavat reseptit kaikki on tarkoitettu! Eli tulta päin vain, aion tässä kyllä nyt tehdä ensin testikappaleen lyyrasta. Jos sen minun tekemänäni vielä lyyraksi tunnistaa, niin se on jo aika hyvin, se! Voin raportoida, kuinka siinä kävi. Jos kehtaan 🙂
Lapinnoita: tällainen suklaakoriste ei ole kovin paksu, kuten mari-johanna sanoi, joten uskon sen napsahtavan aika helposti rikki, vaikka alla ei olisikin sokerimassaa kuten tässä kakussa. Eri asia olisi, jos suklaakoriste olisi yhtenäinen iso möhkäle. Maitosuklaa on tosiaan vielä parempi tuon leikkautuvuuden kannalta. Olin itse viime vuonna ylppäreissä, joissa oli tämä sama koriste juustokakun päällä. En muista kiinnittäneeni huomiota, että se olisi ollut epäkäytännöllinen tai jotenkin rumasti leikkautunut. Uskoisin, että tässä kohtaa vieraiden huomio on enemmän siinä, että onpa magea koriste!
Ei galleriakuvia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Belkin: kyllä suklaa on minusta helpompi, kun mennään näin vaativaan kuvioon. Sokerimassasta olisi hankalaa saada leikattua tarkkaa muotoa. Suklaa on myös nopeampi tehdä. Leikkautuvuuden suhteen ei ole eroa varsinkin, jos laitat sokerimassakoristeen tuoreeltaan kakun päälle.