8.3.2016
Sokerimassa on tomusokerilla ja glukoosisiirapilla valmistettu joustava muotoilumassaa. Sitä käytetään konditoriassa kakkujen kuorrutukseen ja koristeluun.
Sokerimassa muistuttaa hyvin paljon marsipaania, mutta erona on tietenkin maku (marsipaani on tehty mantelista ja sokerimassa vain sokerista joten se ei maistu millekkään, mut voi lisätä makuesansseja) ja kestävyys kosteudelle.
Sokerimassaa nykyään saa isoista marketeista tai leipomokaupoista, mutta se on hyvin helppo valmistaa myös kotona. Katotaan yhdessä muutama vinkki valmistuukseen, säilytykseen ja käsittelyyn.
500g tomusokeria
50g glukoosisiirappia tai hunajaa
30g vettä
10g glyceriiniä (Jos ei löydy kaupasta voi jättää pois. Tämä aina auttaa massan joustavuutta)
5g liivatelehtiä
Siivilöi tomusokeri.
Pienessä kattilassa lämmitä (mutta älä kiehauta) vesi ja glukoosisiirappi.
Pehmennä liivatelehti ja sulata se glukoosisiirappiin.
Lisää glyseriini.
Lisää siivilöity tomusokeri hyvin varovasti sekottaen.
Sokerimassa on luonnoltaan valkoinen mutta sitä voi hyvin värjätä oman mielen mukaan elintarvikeväreillä.
Käytä ainoastaan geelivärejä, sillä nesteemmäiset värit pilaavat sokerimassan.
Kasta hammastikku valitsemasi väriin ja siirrä väri massaan vähän kerralla.
Kannattaa aloittaa hyvin pienellä määrällä niin että voidaan korjata tai tummentaa sävyjä.
Vaivaa kunnolla käsillä pitkään, niin että väri imeytyy kunnolla.
Suosittelen värjäämään massan edellisenä iltana niin että väri imeytyy kunnolla ja muuttuu tasaiseksi.
Ota 3-4-5 (tai niin paljon värejä ku mieli tekee) eri värisiä sokerimassaja.
Muotoile pieniä ohuita ja saman pituisia pötköjä.
Aseta ne vierelleen ja sormilla painele ne yhteen kiinni sivuilta ja päältä.
Pidennä kaulimen avulla.
Muotoile massalla kierre (Fusilli pastan muotoinen) ja sitten laita se S muotoon ja aseta niinkuin alussa 3 pötköä vierelleen.
Painele taas sormilla massa kiinni ja jatka ainaki 3 kertaa sama prosessi.
Kaupan sokerimassa säilyy viimestään parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivään asti jos hyvin säilytetty.
Kotitekoinen massa säilyy myös aika pitkään.
Sokerimassa kovettuu hyvin helposti, niin oikea säilytystapa on kääriä massa kunnolla kelmuun, muovipussiin ja kannelliseen purkkiin kuivaan ja viileään paikkaan. Sillä tavalla massa säilyy pehmeänä pitkään.
Jos kuitenki kovettuu hieman, vaivataan sitä käsillä niin paljon että kädenlämpö pehmentää takasin massan hyvin joustavaksi.
Kun työskennellään sokerimassalla tärkeä asia on puhdas alusta ja paljon tomusokeria käyttöön niin ettei jää kiinni pöytään.
Ripotellaan tomusokeria työalustalle ja aletaan pikkuhiljaa kaulimella levittää massaa.
Myynnissä on muovisia kaulimia tarkoitettu massoille.
Kaulitaan varovasti vähän kerralla ja pyöritetään jatkuvasti massapalloa.
Jos massa repeää aloitetaan taas uudestaan.
Muista aina vaivata käsin kunnolla ennen alottamista.
Sokerimassa ei sovi hyvin kosteisiin kakkuihin, sillä se sulaa ja pilaantuu nopeasti.
Kakun päälle kuitenkin tulee aina levittää ohut kerros kermavaahtoa, voikreemiä tai hilloja niin että massa tarttuu hyvin kiinni.
Valkoinen väri päästää kakupohjan värin esille joten valkoinen kermavaahto on paras kuorrutus ennen massan asetteluun. Toinen vaihtoehto on sitten värillinen massa. Esim. suklaakakuille paras kuorrutus on värillinen massa.
On mahdollista myös kuorruttaa juusto tai mousse kakkuja. Tässä tapauksessa kakun pitää jäädyttää kivikovaksi ja sitten normaalisti kuorrutetaan.
Kun kuorrutat, levitä massa aina hyvin isoksi että jää noin 10cm ylimäärästä reunaa niin että massa ei lopu kesken.
Painele massa varovasti kakkuun sormilla ja sitten silottajalla.
Jos reunaan jää jostain kohtaa ilmaa tai on iso taikina, levitä se pikkasen ulospäin ja painele uudestaan kakkuun kiinni.
Leikkaa ylimääränen massa kakun ympäriltä pois ja painele se kakun pohjan alle.
Jos kuorrutat neliömäisen kakun käytä 2 silottajaa nurkissa, niin että se levittää massan ja katkaisee sen nurkassa.
Jos massa repeää, aloita uudestaan.
Myynnissä on hyvin paljon erilaista tarvikkeitä ja apuvälineitä sokerimassaan koristeluun.
Kaupoista löytyy paletteja, silikooni alustoja, muotteja, leimoja, grittereitä, tusseja, metallivärejä, spraymaaleja ja ties mitäkin muuta.
Mielikuvitus on kuitenkin tärkein koristeluväline.
Massalla voidaan muotoilla kukkia, eläimiä ja paljon muutakin.
Jos olet näppärä käsistä niin hahmojen tekeminen ei pitäisi olla ongelma.
Muista aloittaa aina yhdestä pallosta (vartalo) ja sitten pikkuhiljaa lisätään pienemmät kohdat, kuten kädet, tassut, korvat, jne.
Käytä pikkasen vettä maalina siveltimen avulla.
Tässä tapauksessa käytin keltaista sokerimassaa ja tein pieniä palleroita ja muotoilin pikkaisen tasoa vasten niin pysyvät pystyssä. Muotoilin pienenmpiä palloja, litistin ja liimasin siipinä. Sitten oranssilla massalla 3 ihan pientä palloa josta tuli jalat ja nokka. Käytä avuksi ohut paletti tai hammastikku muotoiluun. Käytä silmien tekoon vaikka pellava tai seesamsiemeniä 😀 Tiput ovat tosi pieniä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Millä korvaisit liivatelehden? Olisi vegaaninen.