4.7.2017
Ensin oli kerättävä kerkkiä, onneksi on puita omassa pihassa nimittäin näiden kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Maan omistajan luvalla voi toki kerätä myös muualta. Paras aika näiden keräämiseen on kun kerkät ovat noin 1,5 -2 cm pitkiä ( vuosikasvu), silloin ne ovat pehmeitä. Keräsin n. 1 L
Liotetaan yön yli runsaassa vedessä. Jonka jälkeen nostetaan kerkät pois ja vaihdetaan vesi ja lisätään…
2 L vettä
1 L kerkkiä
4 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1-2 vaniljatankoa ( aukaistuna)
Annetaan hiljalleen kiehua 2 h
Jonka jälkeen sihdataan kerkät ja tangot pois
Kiehutellaan kerkkä lientä hiljalleen vielä 1h 15 min, kunnes sakenee.
(Jos haluaa siirappia niin alle tunti kiehutusta)
Tällekin voi tehdä ns. vesilasi testin eli kun jähmettyy on karkki siirappi valmista.
Siirappi on todella kuumaa, suosittelen jotain hanskoja, jottei satu muotteihin kaataessa vahinkoja. Kannattaa kummiskin kaataa ne kuumana, jottei kerkiä hyytymään. Jäähtyy myös melko nopeasti, eli nopsa saa olla. Terävä nokkainen kaadin on paras kun kyseessä pieni muotti. Testasin että jäähdyttyään voi myös leikata veitsellä eli jos haluaa voi laittaa isompaakin kulhoon jähmettymään ( leivinpaperia?) ja leikata paloja myöhemmin ja kääriä paperiin.
Kaikki on kuitenkin vaivan arvoista, itse näitä tuli tehtyä kun alkukesän flunssa vaan pitkittyi, luonnollisia yskänkarkkeja. Mutta kyllä nämä maistuvat muutenkin.
Jääkaapissa säilyvät hyvin kesäkuumalla. Laitoin karkkimuotteihin molemminpuolin niin eivät tahmaa. Tikkunekkujakin näistä saisi hyvin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2826 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Mainio ohje kerrassaan! Täytyy pitää ensi keväänä mielessä, kun on taas kerkkäaika parhaimmillaan. 🙂