20.3.2017
4 pelllistä eli n. 48 kpl
Puuron keitin edellisenä päivänä, koska muuten kiehuu yli piirakoista uunissa.
n. 1 L vettä
5 dl puuroutuvaa riisiä
n. 0,8 L maitoa (lisäilin pikkuhiljaa että on noin määrä)
2 tl suolaa ja taisin vähän lisätäkin maistettuani.
Ota puuro pois jääkaapista hyvissä ajoin jotta vähän lämpenee huoneen lämmössä.
Kuoritaikina:
4 dl viileää vettä
2 tl suolaa
n. 10 dl ruisjauhoja ( käytin hienoja)
Voiteluun:
n. 4dl maitoa ( käy myös laktoositon)
200g voita
Nämä ovat noin lukuja koska en muistanut mitata, laitoin arviolta. Pääasia että voita on enemmän kuin maitoa. Välillä myös lisäilin seosta.
Jotkut tykkää voidella vain voilla….
Sekoita veteen suola ja lisää pikkuhiljaa jauhot. Vaivaa käsin tai koneella , loppu vaiheessa kaada kulhosta pöydälle ja lisää tarvittaessa jauhoja. Siirrä kulho 1 h jääkaappiin tai yön yli kelmun sisään. Tämän tarkoitusta en tiedä mutta niin on opetettu 🙂
Tämän taikina määrän puolitin ja tein kaksi tankoa ( n.3 cm halkasia), tangoista leikkasin reilun sentin paloja.
Lämmitä uuni 275 asteeseen
Palat muovin sisälle odottelemaan vuoroaan, minulla eivät tarttuneet yhteen kun eivät olleet juurikaan päällekäin.
Kun kaulitset pulikalla niin käytä reilusti jauhoja alla, niiden tulisi olla melko ohuita.
Itse käytän tekniikkaa ( oikeakätisenä) jossa oikealla pidän pulikkaa toisesta päästä hellästi mutta niin ettei tipu ja vasurilla pyöräytän sekä myös käännän kuorta yhden – kahden pyöräytyksen jälkeen. Näin kuori saa muotoaan ja ohenee samalla pikkuhiljaa keskusta reunoja kohti.
Pinoa pellillinen kerrallaan kuoria ja väliin aina jauhoja. Pidä muovipussia päällä ettei kuivu.
Ennen puuron laittamista kuoreen pyyhin pullasudilla ylimääräisiä jauhoja pois molemmin puolin.
Pelille ruisjauhoja, leivinpaperit ei kestä niin kovaa kuumutta ja oletan että pellillä tulee myös rapeutta.
Piirakat eivät leviä uunissa joten ne voi laittaa vierekkäin. Uunissa n. 15 min
Piirakat voidellaan vasta uunista tullessaan voi- maitoseoksella, sulatin voita mikrossa ja lämmitin myös maitoa jotta voi ei hyydy.
nopea kastelu seokseen.
Jos haluaa pehmeitä piirakoita niin pinoa piirakat voipaperilla vuorattuun kulhoon päällekäin ja pyyhe päälle.
Jos taas haluat säilyttää vähän rapeutta,laita toisen pellin päälle vierekkäin ja pyyhe päälle.
Nauti ensimmäiset piirakat lämpiminä – leipuri on sen ansainnut!
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2821 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Kiitos maris kommentistasi 😊 piirakoilla oli itseasiassa varsinainen tulikoe leikkimielisesti. Nimittäin siellä minne vein piirakat oli joukossa 2 oikeaa piirakan tekijää, karjalan evakkoja. Heidän kehut lämmitti sydäntä todenteolla, tosin hieman ajattelin että puhuivatko vain minun mielikseni 😆😂
Siellä tilaisuudessa toiselta tekijältä pääsin kyselemäänkin kokemuksia ja sama piirre jääkaappin yöksi tuli esille ( mainittakoon että kyseinen rouva on saanut palkintoja piirakoistaan). Hän sanoi ”muhevoitumaan” jääkaappiin, että kai sillä jokin merkitys, kai ne ruisjauhotkin turpoaa jossain määrin? Hyvin paljon hänkin kysyi minulta miten niitä valmistin, hyvä juttu tuokio oli 😊 Tuntuivat arvostavan ettei nuoret ole kadottaneet tätä taitoa, nykyiset uudet herkut ovat niin muotia.