29.7.2017
3,5 dl vettä
0,5 tl kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja (laitoin 1 dl grahamjauhoa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita ja 1 dl kaurajauhoa)
1 dl kurpitsan tai auringonkukan siemeniä
1-2 tl suolaa
1 dl (vegaanista) juustoraastetta
3 rkl oliiviöljyä
(lisäsin taikinaan vielä 1 rkl oreganoa)
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada vesi kuivien aineiden päälle ja sekoita, mutta älä vaivaa. Lisää taikinaan juustoraaste. Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempään kohotat, sen maukkaampaa leivästä tulee.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa, mutta muotoile taikina palloksi. Kohota peitettynä vielä 30 minuuttia.
Laita paistoastia uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on valmis, ota astia uunista ja voitele sen pohja, seinämät ja kannen sisäosa oliiviöljyllä. Nosta taikinapallo vuokaan. Voitele leivän pinta öljyllä, tee pintaan muutama viilto ja ripottele päälle siemeniä.
Paista leipää kannella peitettynä uunin keskitasolla 3o minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia. Kun leipä on kypsä, ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua. Jäähdytä pataleipä peittämättömänä, esim. ritilän päällä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2826 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Ompas herkullisen näköinen leipä! 😀