31.3.2023
Rahkapiirakka hiivataikinaan, pellillinen
2,5 dl kädenlämpöistä vettä (maitoa / kauramaitoa tms. toki voi käyttää)
25 g ( 1/2 palaa) hiivaa (voi korvata kuivahiivalla 1 pussi, 11 g, vaikkei alkujaan meilläkään käytetty)
n.1 dl hienoa sokeria
3 tl kardemummaa (tai maun mukaan vähemmän tai ei ollenkaan)
1 tl hienoa suolaa
n. 7-8 dl vehnäjauhoja, hitaasti lisäillen ja ”näppituntumalla” edeten
n. 100g hyvin pehmeää voita (tai margariinia)
Tee ihan perus-hiivataikina. Kädenlämpöiseen veteen liuota hiiva. Kuivahiivaa käyttäessäsi lämmitä neste selvästi lämpöisemmäksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma. Sekoita, että sokerikin alkaa sulaa nesteeseen. Lisäile jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa aluksi, jotta sitkoa alkaa muodostua.
Käsin tehdessäsi laita käsi nyrkkiin ja painele sillä taikinaa ja välillä kiepsauta taikina ympäri ja puristele sitä sekä jatka nyrkkipainelua.
Lisää hyvin pehmeä rasva ennen kuin olet lisännyt kaikki jauhot, mutta kuitenkin selvästi paksuhkoon taikinaan. Puristele voi taikinaan ja lisäile loput jauhot.
Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Tee sillä välin täyte.
Täyte: 500 g maitorahkaa
3 kananmunaa
3 tl vanilliinisokeria
1 dl hienoa sokeria (tai maun mukaan, maistele seosta!)
1 rkl perunajauhoja ( tosiaan tasainen, ei kukkurainen rkl! )
1-2 dl rusinoita ( maun mukaan, muistojeni piirakassa niitä oli reilusti ja omassani myös!)
(1 dl kuohukermaa on oma lisäykseni, sitä ei lapsuuteni piirakassa ollut)
Sekoita kaikki aineet ja maistele makeutta. Joskus lisään sitr.kuortakin, kun tykkään sitruunasta niin kovasti itse, mutta lapsuuteni piirakkaan se ei kuulunut.
Puristele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois normaaliin tapaan. Kaulitse n. 3/4 taikinasta uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperille. Käsin saat kätevästi ”ujutetuksi” ja painellen pehmeän, joustavan taikinan myös uunipellin reunoille pystyyn jonkin verran. Pyörittele lopusta taikinasta ohuita nauhoja täytteen päälle tulevaa ristikkoa varten. Jätä ne jauhotetulle leivinpöydälle tai leivinpaperille peitettyinä kohoamaan.
Anna pellillä olevan piirakkapohjan taas kohota, ehkä n. 30 min, kunnes selvä pulleentuminen on tapahtunut 🙂
Kaada täyte päälle. Asettele ristikkoa varten tehdyt suikaleet kulkemaan täytteen yli ristikon muotoon. Jos taikinapaloja jää liian pitkiksi pyörittämistäsi nauhoista, tee pieniä palloja ja laita vaikka piirakan reunojen
tienoille rahkakäytteen päälle; ovat hyvää taikinaa ja koristeina menevät siinä mukavasti 🙂
Voitele piirakan reunat ja taikinanauhat munalla, tulee kiva kiilto nauhoihin ja kananmuna liimaa nauhojen päät reunataikinaan.
Paista piirakkaa 175 asteessa 25-35 min uunin keskivaiheilla. Itse paistoin tasan 30 min viimeksi ja hyvä tuli. Uuni on uusi ja tehokas, vanhassa paistoin 35 min.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2821 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Kinuskikissa: 😍🙂