22.5.2015
Pohja, Mummonmustikkapiirakka:
50 g voita sulatettuna
2 munaa
1,5 dl sokeria
3 rkl maitoa, vettä tai mehua
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 dl mustikoita
Kanelimuru:
50 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
1,25 dl fariinisokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kanelia
Vaniljahyydyke:
200 g Valion vaniljarahkaa
2,5 dl Flora vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 rkl sokeria
4 liivatelehteä
0,5 dl maitoa
Mustikkakiille:
3 dl mustikkamehua
3 liivatelehteä
Koristeluun lisäksi tuoreita mustikoita ja valkosuklaata
Pohja eli mummunmustikkapiirakka:
– Sulata voi, laita jäähtymään.
– Vaahdota munat ja sokeri.
– Lisää neste ja jäähtynyt voi.
– Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää massaan.
– Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan.
– Ripottele päälle mustikat.
– Paista 225 asteessa n. 15-20 min. Älä kuitenkaan kovin kuivaksi.
– Jäähdytä. Varmista että pohja lähtee irti irtopohjavuoan reunoista. Voit myös halutessasi pestä vuoan välillä jos taikinaa on roiskunut ja kypsynyt reunoille.
Kanelimuru
– Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
– Sekoita pehmeä, huoneen lämpöinen voi kuiviin aineisiin.
– Levitä muruksi pellille, leivinpaperin päälle, paista 200 asteessa 6-8 min.
Huom! Ole tarkkana, palaa helposti! Jäähdytä. Murenna haluamasi kokoiseksi muruksi. Itse tykkään jättää vähän isommiksi palasiksi jolloin antaa mukavaa tekstuuria kakkuun.
Huom! Niin pohjan kuin kanelimurunkin voi hyvin valmistaa jo päivää ennen kakun kasaamista, niin ei tervitse odotella jäähtymistä.
Kun pohja on läpiasti jäähtynyt, valmista hyydyke.
– Laita kaikki liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
– Vaahdota vaniljakastike.
– Lisää sokeri, sekä vaniljarahka.
– Kuumenna maito mikrossa höyryäväksi.
– Purista ylimääräinen vesi pois ja Liuota maitoon 4 kpl liivatelehtiä.
– Kaada hiukan jäähtynyt liivate-maitoseos ohuena nauhana kokoajan sekoittaen vaniljamassaan. Tämä onnistuu parhaiten yleiskoneessa.
– Kaada massa pohjapiirakan päälle irtopohjavuokaan. Laita hyytymään.
Mustikkakiille
– Lämmitä mikrossa 0,5 dl mustikkamehua.
– Purista ylimääräinen vesi pois ja liuota loput 3 kpl liivatelehtiä lämpimään mehuun.
– Lisää seos ohuena nauhana kokoajan sekoittaen loppuun mustikkamehuun. Kumoa varovasti vaniljahyydykkeen päälle.
– Peitä kelmulla ja laita hyytymään, mieluusti yön yli.
– Poista rengas ja koristele valkosuklaaristikolla, kanelimurulla ja tuoreilla mustikoilla. Ohuen ohut valkosuklaaristikko on pohjalla vain siksi, että mustikat ja kanelimuru tulevat kauniimmin näkyviin, kuin ihan tummanmustikkaista pohjaa vasten. Eli maullisesti sillä ei juurikaan ole merkitystä. 😀
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2816 tähteä
Mokkapalat
2559 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Miten kaunis ja kesäinen <3