25.9.2016
1 iso leipä
Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
5 dl sämpyläjauhoja
5 dl ruisjauhoja
4 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vettä
1 dl pellavan- seesamin- auringonkukansiemensekoitusta
1 dl tai enemmän hirssin siemeniä
Sekoita kulhossa kuivat aineet. lisää lämpöinen vesi (+42 asteinen) ja sekoita nopeasti taikinaksi). Älä vaivaa taikinaa!!! Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan kohoamaan 12-24 tunniksi. Itse laitoin taikinan mikroon, mutta ei mikroa päälle. Mitä pidempi kohotusaika, sitä enemmän leipä saa makua.
Laita vähintään 3 lirainen kannellinen pata- tai teräskattila kylmään uuniin ja laita uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja muotoile leivästä pyöreä, mutta älä vaivaa!! Peitä leivinliinalla ja kohota n. puolisen tuntia. Ota tulikuuma pata uunista ja nosta leipä pataan. Ripauta päälle vähän jauhoja ja tee pintaan muutama koristeviilto terävällä veitsellä. Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin n. tunniksi. Ota kansi pois ja paista vielä n. 15 minuuttia. Ota pata uunista, ja kumoa leipä. Sen pitäisi irrota helposti. Älä peitä leipää leivinlinalla, että kuori pysyy rapeana.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2826 tähteä
Mokkapalat
2557 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Onpas hyvännäköinen leipä. Tämän ohjeen laitan muistiin jos vaikka joku päivä ehtisi leivän tekoon ☺