19.6.2018
Raparperidonitsit kaneli-sokerilla ja valkosuklaakuorrutteella
(n. 20 kpl, halkaisija noin 6 cm)
Taikina:
150 g raparperia
1 rkl vettä
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
vajaa 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl rypsiöljyä
3/4 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1 tl kardemumma
1 tl vaniljasokeria
n. 75 g voita kypsien donitsien kastamiseen
Kuorrutus:
(huom! Jos haluat kuorruttaa kaikki donitsit vain toisella kuorrutteella, tuplaa sen annos)
Kaneli-sokeri
vajaa 1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
Valkosuklaa
100 g valkosuklaata
(1/2 tl rypsiöljyä)
Kuori raparperit tarvittaessa ja huuhtele. Pilko varret pieniksi, noin puolen senttimetrin paloiksi. Laita raparperin palat ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sokeri ja kaneli. Jatka keittämistä niin kauan, kunnes raparperit ovat pehmenneet ja lähes muussaantuneet sekä neste on lähes haihtunut. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (voit nopeuttaa jäähtymistä kylmässä vesihauteessa).
Voitele donitsipellin kolot sulalla voilla.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, suola, kardemumma ja vaniljasokeri keskenään.
Sekoita jäähtyneen raparperihillokkeen joukkoon sokeri, kananmuna, rypsiöljy ja jogurtti/piimä. Kaada tämä nestemäinen seos jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti lusikalla tai puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina pursotuspussiin (tai pakastuspussiin) ja leikkaa pussin kulmaan aukko. Pursota taikina donitsipellin koloihin (ei ihan täyteen, mutta melkein).
Paista 200 asteessa noin 7 minuutin ajan.
Sulata voi ja kasta donitsit pian uunista ottamisen jälkeen nopeasti sulassa voissa molemmilta puolilta. Nosta ritilän päälle jäähtymäään.
Voite pellin kolot kevyesti ja pursota loppu taikina koloihin. Paista samaan tapaan ja kasta voissa.
Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja kierrittele puolet donitseista sokeri-kanelissa. Kierrittely kannattaa tehdä melko pian voissa kastamisen jälkeen, jotta sokeri tarttuu donitsin pintaan.
Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen (tai vesihauteessa). Jos suklaasula tuntuu liian paksulta, voit tehdä siitä juoksevamman lisäämällä sekaan tilkan rypsiöljyä.
Kasta loppujen donitsien toinen puoli valkosuklaassa ja nosta ritilälle. Ripottele päälle nonparelleja tms. Nosta jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kinuskiemo: arvasin, että donitsipeltisi on päässyt alakaapissa pölyttymään! Puhallappas siitä nyt enimmät tomut, niin saat sen kolmannenkin. 😉
No, ei vaan… Kyllä minä sen kolmennenkin sinulle mielelläni tarjoan. 😊 Kiitos kivasta kommentista!