23.11.2016
Siemennäkkileipä
(1 pellillinen)
Ainekset
1/2 dl hampunsiemeniä
1/2 dl chia-siemeniä
1 1/2 dl kurpitsansiemeniä (korvasin osan seesaminsiemenillä)
1 dl auringonkukansiemeniä
2 tl psylliumia
1 dl tattarijauhoa (tai glut. jauhoseosta, kaurajauhoa…)
2 mm suolaa (vajaa 1/2 tl)
1 tl anista
1/2 tl kanelia
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
päälle sormisuolaa
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää (kiehuvan kuuma) vesi ja öljy kuivien ainesten joukkoon.
Sekoita, kunnes taikinasta tulee geelimäistä.
Kauli taikinaa kahden leivinpaperin välissä, kunnes saat siitä ohuen, tasaisen koko leivinpaperin kokoisen levyn.
Siirrä taikinalevy pellille ja poista päällimmäinen leivinpaperi.
Sirottele hieman sormisuolaa taikinan päälle.
Paista 150 asteessa 45-60 minuuttia.
Anna jäähtyä ja paloittele.
Nauti sellaisenaan tai esim. cashew-kermajuuston ja chiahillon kera (ohjeet alla).
Cashew-kermajuusto
2 dl cashewpähkinöitä
2 rkl oluthiivahiutaleita
2 tl hampunsiemeniä
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
4 rkl vettä
ripaukset suolaa ja pippuria
(laitoin lisäksi vielä pari aurinkokuivattua tomaattia)
Liota cashewpähkinöitä kylmässä vedessä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtele pähkinät.
Laita pähkinät tehosekoittimeen ja lisää joukkoon loput aineet. Aja seos tasaiseksi massaksi.
Chia-vadelmahillo
3 dl pakastevadelmia
2 rkl chia-siemeniä
1-2 rkl agavesiirappia
lisäksi vettä ja makeutusta tarpeen mukaan
Laita jäiset vadelmat, chia-siemenet ja agavesiirappi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä hetki. Lisää vettä ja makeutusta tarpeen mukaan (Itse lisäsin vettä jo kuumentamisen alussa kattilaan noin 1/2 dl). Säilytä purkissa jääkaapissa.
Huomaa, että hillo kiinteytyy ja paksuuntuu säilytyksen aikana, joten hillo kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Bertha: ihan mahtavaa kuulla, että olet tykännyt! Tämä on itsellenikin se ”ainoa ja oikea” siemennäkkäriresepti. Olen minäkin muita kokeillut, mutta tähän olen aina palannut. 😊 Samaa mieltä olen tuosta ohjeen soveltamisesta, sitä teen joka kerta itsekin, kunhan vaan mittasuhteet pysyvät osapuilleen samoina. Ja kaurajauhot yleensä käytössä täälläkin. Viimeisimmissä versioissa olen korvannut pienen osan siemenistä mantelijauheella. Se sopii myös aivan loistavasti!