Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Jouluinen siemennäkkileipä

23.11.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-79_600x600.jpeg

Tämä jouluinen siemennäkkileipäohje (LIVELife-lehti, nro. 4/2016) tipahti postiluukusta nenäni eteen ihan kirjaimellisesti. :) Kaikenlaisten siemenleipien ja -näkkäreiden ystävänä pitikin reseptiä lähes siltä seisomalta ryhtyä kokeilemaan. Alkuperäisen ohjeen kookosöljyn ja kiehuvan veden korvasin oliiviöljyllä ja ihan haalealla vedellä. Mutta hienosti onnistui niinkin. Hyviähän nämä siemennäkkärit aina ovat olleet, mutta tässä tuntui olevan vielä jotain erityistä. Olisiko sitten olleet nuo jouluiset mausteet. Samassa lehtisessä tämän näkkäriohjeen kanssa oli cashew-kermajuustolevitteen ohje, ja innostuin sitäkin kokeilemaan kuten myös chia-vadelmahilloa. Huisin herkullisia olivat molemmat jo ihan pelkiltäänkin saati sitten rouskuvan näkkärin päällä ja teen kera. :)

Siemennäkkileipä
(1 pellillinen)

Ainekset
1/2 dl hampunsiemeniä
1/2 dl chia-siemeniä
1 1/2 dl kurpitsansiemeniä (korvasin osan seesaminsiemenillä)
1 dl auringonkukansiemeniä
2 tl psylliumia
1 dl tattarijauhoa (tai glut. jauhoseosta, kaurajauhoa…)
2 mm suolaa (vajaa 1/2 tl)
1 tl anista
1/2 tl kanelia
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
päälle sormisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää (kiehuvan kuuma) vesi ja öljy kuivien ainesten joukkoon.

Sekoita, kunnes taikinasta tulee geelimäistä.

Kauli taikinaa kahden leivinpaperin välissä, kunnes saat siitä ohuen, tasaisen koko leivinpaperin kokoisen levyn.

Siirrä taikinalevy pellille ja poista päällimmäinen leivinpaperi.
Sirottele hieman sormisuolaa taikinan päälle.
Paista 150 asteessa 45-60 minuuttia.
Anna jäähtyä ja paloittele.
Nauti sellaisenaan tai esim. cashew-kermajuuston ja chiahillon kera (ohjeet alla).

Cashew-kermajuusto

2 dl cashewpähkinöitä
2 rkl oluthiivahiutaleita
2 tl hampunsiemeniä
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
4 rkl vettä
ripaukset suolaa ja pippuria
(laitoin lisäksi vielä pari aurinkokuivattua tomaattia)

Liota cashewpähkinöitä kylmässä vedessä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtele pähkinät.

Laita pähkinät tehosekoittimeen ja lisää joukkoon loput aineet. Aja seos tasaiseksi massaksi.

Chia-vadelmahillo
3 dl pakastevadelmia
2 rkl chia-siemeniä
1-2 rkl agavesiirappia
lisäksi vettä ja makeutusta tarpeen mukaan

Laita jäiset vadelmat, chia-siemenet ja agavesiirappi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä hetki. Lisää vettä ja makeutusta tarpeen mukaan (Itse lisäsin vettä jo kuumentamisen alussa kattilaan noin 1/2 dl). Säilytä purkissa jääkaapissa.
Huomaa, että hillo kiinteytyy ja paksuuntuu säilytyksen aikana, joten hillo kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Ainesosat

Pähkinä/manteli/nougat

Erityisruokavaliot

GluteenitonKasvisruokavalioLiivatteetonMaidotonMunatonVegaaninen

Kategoriat

Helpot ja nopeatJouluKevyet herkutLeivät, sämpylät ja rieskat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (4)

maris
Kinuskileipomo maris
12.10.2018 18:14

Bertha: ihan mahtavaa kuulla, että olet tykännyt! Tämä on itsellenikin se ”ainoa ja oikea” siemennäkkäriresepti. Olen minäkin muita kokeillut, mutta tähän olen aina palannut. 😊 Samaa mieltä olen tuosta ohjeen soveltamisesta, sitä teen joka kerta itsekin, kunhan vaan mittasuhteet pysyvät osapuilleen samoina. Ja kaurajauhot yleensä käytössä täälläkin. Viimeisimmissä versioissa olen korvannut pienen osan siemenistä mantelijauheella. Se sopii myös aivan loistavasti!

Bertha
12.10.2018 13:16

Tämä on kyllä paras kokeilemastani siemennäkkäri-resepteistä, kiitos!
Saa muokattua vaihtamalla siemeniä tai niiden määriä, kaurajauhoilla lopputulos on tosi mureaa ja pehmeää. Anista voi jättää pois, jos halua neutraalisemman version (tai nirsoileva lapsi on talossa kuten meillä 🙂 ) ja öljyä voi hyvin vaihtaa kotimaiseen rypsiöljyyn. Aivan upea resepti!

maris
Kinuskileipomo maris
24.11.2016 18:39

Kiitos, hyvää oli niin kauan kuin sitä riitti. 🙂 Ja mukavaa kuulla, että kuvastakin välittyy edes ripaus herkullisuudesta. Eräänkin kerran on tullut tuskailtua näiden kuvieni kanssa, kun kuvausvälineenäni toimii tablettilaite, joka ei ole sekään enää ihan viimeistä huutoa. Ja taidot, jaksaminen ja kuvausolosuhteetkin ovat mitä ovat. Mutta näillä mennään mitä on annettu. 🙂

Kinuskiemo
23.11.2016 20:48

Kuulostaa houkuttelevalta ja samoin myös näyttää kuvassa. Herkullinen kolmikko yhtä aikaa suussa. 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa