28.4.2017
Donitsit uunissa
n. 24 kpl minimuffinipellillä tehtyä pallodonitsia tai
n. 20 kpl tavallisella muffinipellillä tehtyä rinkuladonitsia
Ainekset:
1/2 dl öljyä
1 1/4 dl piimää (olen käyttänyt myös maust. jogurttia tai kermaviiliä)
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa (olen laittanut 1/4 tl, ja se on riittänyt)
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
Lisäksi:
50-100 g voita
n. 1 dl sokeria
(1-2 tl kanelia)
Sekoita öljy, piimä, kananmuna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nestemäisten joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.
Öljyä tai voitele minimuffinipellin kolot kevyesti. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota taikinaa koloihin reiluun puoleenväliin asti. Paista 200 asteessa n. 6-7 minuuttia. Seuraa donitseja, älä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä painettaessa kiinteä, mutta pehmeä.
Jos paistat donitsit normaalikokoisella muffinipelillä, pursota taikina donitsin malliseksi rinkulaksi vuoan koloihin. Eli taikina on vuoan reunoilla ja keskellä on tyhjä aukko. Taikina leviää paistuessa ja keskusta umpeutuu, mutta voit avata sen paistamisen jälkeen esim. omenaporalla. Paistoaika on hieman pidempi kuin minikokoisilla, eli noin 8 minuuttia.
Jos haluat erittäin maukkaat ja mehevät donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista ottamisen jälkeen parin sekunnin ajan. Laita donitsit ritilän päälle jäähtymään hetkeksi. Pyörittele donitsit sokerissa tai sokeri-kanelissa.
Jos et käytä donitsin pinnalla sokeria, vaan teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja tällöin välttämättä tarvitse dipata voihin uunista ottamisen jälkeen. Tällöin riittää, että voitelet donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän, n. 50 g)
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitti kommenteista mari-johanna ja Irzu!
Irzu: Minäkin sitten jälkeenpäin tajusin, että sinullakin on leipomossasi aika vastaava ohje. Mutta ehkä kertaus ei ole pahitteeksi, kun ohje on hyväksi havaittu. 😊 Kiitos ja maukasta vappua myös sinulle!
mari-johanna: käy välillä pötköttelemässä mahallaan, niin sitten mahtuu kaikkia makuja. 😃
No joo, eihän näistä niin hienoja omenaporalla tehtynä tullut kuin varmasti donitsipellillä tulisi, mutta paremman puutteessa oikein toimiva ja näpsäkkä ratkaisu. 👍