6.12.2014
Tässä taikinassa on nostalgiaa, paljon muistoja ja tunteita.Kun suljen silmät pääsen taas siihen pikkutytön
maailmaan, kuinka mummun kanssa leivottiin joka joulu.Keltainen rintamamiestalo, jonka keittiössä valmistui taikina.
Silloin muistan miettineeni, miksi esim.mausteet laitettiin pienelle lautaselle jokainen eri kohtaan, se oli tarkka juttu, siitä ei lipsuttu
ja silti ne mausteet joutuivat taikinaan sekaisin.Sitten laitettiin taikina kylmään odottamaan seuraavaa päivää ja käytiin salaa maistelemassa
ihan kuin sitä ei kukaan olisi huomannut….Leivontapäivänä oli minun tehtävä kipittää valmiiksi muotoiltuja raakoja pipareita pellin päällä
viileälle verannalle kylmettymään, koska mummu ajatteli niin, että pipareiden täytyy olla viileitä uuniin joutuessaan.
Tietyllä tarkkuudella ja rakkaudella on siis meidän piparit tehty, silloin pikkutyttönä tuntui, että isoa taikinaa leivottiin
monta tuntia.Taikina toki on iso mutta ehkä siihen ei niin monia tunteja mennyt.Ja tällä samalla reseptillä piparit syntyvät yhä meidän perheeseen.
Keittiössä tuoksuu mummola!
Tarvitset:
3 dl siirappia
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
2tl neilikkaa
3 kananmunaa
300g sokeria
1 rkl soodaa
4 rkl haaleaa vettä
400 g voita
800 g vehnäjauhoja
Tee näin:
Sulata voi.Riko munat kulhoon, lisää siirappi ja jäähtynyt voi.
Sekoita sooda veteen ja lisää se kulhoon.Mittaa mausteet ja lisää
ne sekä jauhot taikinaan.Sekoita taikina tasaiseksi ja anna taikinan
olla jääkaapissa yön yli.
Leivo seuraavana päivänä piparit.Jääkaappikylmä taikina ja reilusti jauhoa,
se helpottaa taikinan käsittelyä.
Paista piparit 200 asteessa noin 7 minuuttia.(tarkkaile pipareita sillä eri uuneissa
paistoaika voi vaihdella)
Keskikoisia pipareita minä sain 174 kappaletta…eli eiköhän niillä alkuun pääse!
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä