Huhtikuun vinkki
Lemon curd -tahna on esiintynyt monessa käänteessä blogissani. Kuukauden vinkissä siis pikakertaus asiasta.
Lemon curd eli sitruunatahna on sitruunoista, kananmunista (tai keltuaisista), voista ja sokerista valmistettua happaman makeaa, sileää tahnaa. Tahnaa voi käyttää leivonnassa vaikkapa seuraavasti:
- Kakun täytteen alla, hillon sijaan. Itse olen viljellyt Lemon curdia mm. suklaa-, lakritsi- ja marjatäytteiden alla. Tahna antaa miellyttävän raikkaan aromin täytekakkuun viemättä kuitenkaan huomiota varsinaiselta täytteeltä.
- Kakun täytteissä itsessään, yksinkertaisimmillaan esimerkiksi sekoitettuna kerma- tai vaniljavaahdon joukkoon.
- Pikkuleipien täytteenä.
- Muffinssien sisällä herkullisena sitruunasydämenä.
Tahnaa kannattaa kokeilla valmistaa itsekin, tässä ohje. Kaupasta Lemon curd -tahnan löytää hillojen ja marmeladien läheisyydestä. Purkin hinta on 3 – 4 €. Tahnasta löytyy myös lime-versio. Leivonnasta ylijääneen tahnan voi syödä vaikkapa perinteisesti paahdetun leivän päällä.
Joanna: mitä minä noita eri ohjeita katsastelin, niin keskimäärin paria (ehkä kolmeakin) viikkoa niissä on itse tehdyn curdin säilyvyydeksi lupailtu. Eli tuon ajan varmasti säilyy puhtaaseen ja kannelliseen purkkiin pakattuna. 🙂