Pumpkin pie eli amerikkalainen kurpitsapiirakka on klassinen, erityisesti kiitospäivän juhlintaan liitetty leivonnainen. Piirakka tarjoillaan kylmänä marengin tai kermavaahdon kera. Amerikkalaiset käyttävät piirakkaan usein soseutettua säilykekurpitsaa, mutta itse päädyin varmemman saatavuuden vuoksi tuoreen kurpitsan käyttöön. Halloweenin juhlinnan yleistyttyä jättikurpitsat ovat jokasyksyinen näky meidänkin ruokakaupoissamme. Kurpitsan voi kaivertaa lyhdyksi ja hyödyntää sisuksen leivonnassa tai ruoanlaitossa. Lue täältä lisää kurpitsasta ja tsekkaa linkkilista Kinuskileipomoiden kurpitsaresepteistä. 🎃
Kurpitsapiirakan maku tulee hyvin pitkälti mausteista, ei niinkään itse kurpitsasta. Itse hieman vieroksuin pääraaka-aineen mietoa makua ja panostin maustamiseen. Käytin mm. sitruunankuorta ja maustepippuria, vaikka ne eivät olekaan klassikon tyypillisimpiä mausteita. Herkullinen mausteisuus onkin piirakassa parasta, mutta riittääkö se? Tämä lienee makukysymys. 🙂 Itse näen amerikkalaisen leivontaperinteen niin rikkaana, että kurpitsapiirakka jää vähän vaisuksi kokemukseksi.
Kirsikka69: siirapin/hunajan jättäisin pois. Kondensoitu maito on myös paksumpaa, joten mahdollisesti ei maissitärkkelystäkään tarvittaisi ainakaan koko määrää. Reseptimuunnoksissa on aina muistettava, että ”paperilla” on hankala leipoa – käytäntö sitten osoittaa, mikä toimii.