20.10.2021
Rippijuhlat ovat nuoren elämän ensimmäinen iso juhla ja kun juhlitaan isosti, on valmisteluissakin oma kertoimensa. Tällä sivulla jaan vinkkejä juhlaleivontaan ja kerron esimerkkinä omien kaksostytärteni rippijuhlatarjoiluista. Kinuskikissan verkkokaupasta löydät rippijuhlille omistetun kategorian, josta valittavanasi tarvikkeita leivontaan ja somistukseen.
Kolme tärkeintä neuvoani sinulle:
1) ENNAKOI. Ennakoimisen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Tee kaikki etukäteen, minkä suinkin voit! Pakastin nousee tässä keskeiseen rooliin. On hyvä tiedostaa, että suurimman osan leivonnaisista voit pakastaa vähintäänkin johonkin pisteeseen saakka. Tätä silmällä pitäen suosittelen tutustumaan juttuun leivonnaisten pakastamisesta. Sulatusaikataulu on oma lukunsa: isot kakut voi ottaa jääkaappiin jo kaksi päivää ennen juhlia, pullien ja pikkuleipien osalta juhlapäivän aamu riittää hyvin. Alle olevan esimerkkimenun ja aikataulun kautta saat tähän lisävinkitystä.
2) JÄTÄ AIKATAULUUN RIITTÄVÄSTI PELIVARAA. Rippijuhlaa edeltävälle päivälle ja varsinaiselle juhlapäivälle jää väistämättä paljon tekemistä, jota ei voi hoitaa aiemmin. Tee itsellesi aikataulu, jossa arvioit kestot yläkanttiin ja jätä aikatauluun myös tyhjää. Aina tulee yllätyksiä ja jotain unohtuu. Liian tiukalle optimoitu ohjelma on riski – vähintäänkin oman juhlamielesi kannalta. 🙂 Muista, että sinunkin pitää jaksaa juhlia!
3) OTA KAIKKI TARJOTTU APU VASTAAN. Avusta ei kannata kieltäytyä. Hyödynnä lähipiirin leivontaharrastajia ja ota apukäsipareja mukaan leivontatalkoisiin. Juhlapäivä on oma lukunsa. Tyypillisesti vieraat saapuvat juhliin suoraan kirkosta, jolloin on iso etu, jos joku on konfirmaation aikana keittämässä kahvia ja hoitamassa viime hetken valmisteluita. Tähän tehtävään voi palkata apuvoimaa tai vaihtoehtoisesti pohdi, voisitteko jonkun ystävän kanssa tehdä vastavuoroiset keikat toisillenne. Näin myös itselläsi on mahdollisuus nauttia ainutkertaisesta juhlasta, kun keittiössä homma pyörii omalla painollaan. Todennäköisesti tulet tarvitsemaan apua myös tarjoiluiden säilytyksessä, sillä jääkaappitila on kortilla.
Tarjoiluiden mittakaavaan ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tee hyvät valinnat, niin vähempikin lajikkeita riittää! 🙂 Pyri sellaiseen määrään, mikä tulee syödyksi ja mistä koet itse selviäväsi hyvällä meiningillä. On yksinkertaisia sääntöjä, joita voit käyttää apuna arvioidessasi kakkujen riittävyyttä. Arviot perustuvat esimerkiksi vuoan kokoon tai munien määrään. Jos innostut leipomaan runsaasti eri lajikkeita, voi annoskokoa huoletta pienentää. Esimerkiksi kakkubuffet voi koostua pikkukakuista, koska niitä maistellaan pieniä paloja.
Suosittelen myös pikkuleivonnaisissa (keksit, pullat, leivokset jne.) pientä annoskokoa, jolloin vieraat jaksavat maistella eri sortteja. Hyvä nyrkkisääntö on leipoa kaikki puolet normaalia pienempänä. Minimuffinssivuoka on suosikkivälineeni tässä tarkoituksessa – iso muffinssi kuorrutteineen olisi liian tuhti, mutta pikkumuffinssit ovat sopivasti muutaman suupalan kokoisia.
Makujen suhteen kannattaa tietenkin konsultoida päivänsankaria. Hän varmasti haluaa omia suosikkejaan mukaan. Näiden lisäksi menussa voi huomioida monipuolisuuden: överimakean rinnalle myös raikkaita makuja. Perusmaut ovat varmimpia: useimmille maistuu klassinen suklaa ja mansikka. 😊 Erikoisuuksia kannattaa siis täydentää perinteisellä.
Koristelun suhteen liikkumavaraa on paljon. Minkä tahansa kakun saa helposti rippiteemaan sopivaksi esimerkiksi sopivan kakkukoristeen avulla tai koristelemalla kakun päivänsankarin nimikirjaimilla. Kannattaa siis avoimin mielin tutkia Kinuskikissan täytekakkuja, hyydykekakkuja, voileipäkakkuja ja muita reseptejä, joita voi suodattaa hakusivun avulla. Huomaa myös rippijuhlien ajankohta ja ota inspiraatiota esimerkiksi kesäkakuista tai syyskakuista.
Erityisruokavaliot ovat nykyään läsnä juhlassa kuin juhlassa. Suurimman osan resepteistä muokkaat helposti gluteenittomiksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Muista ruokavalioista löydät valmiita ohjeita, kun suodatat reseptejä hakusivulla valitsemillasi erityisruokavalioilla. Lue myös vinkit reseptien muokkaamisesta ruokarajoitteisiin sopiviksi.
Isoissa juhlissa jääkaappi on kriittinen resurssi. Jääkaapissa säilöttäviä pikkuleivonnaisia kannattaa pitää kannellisissa rasioissa, jolloin voit hyödyntää myös korkeussuunnan. Tarjoiluastioista neliskanttiset on todennäköisesti helpompi sovitella ahtaaseen tilaan. Kakkuja ei tarvitse säilöä kuvun alla, mikäli jääkaapissa ei ole voimakkaasti tuoksuvia aineksia. Kupu voi kuitenkin olla käytännöllinen kakun päälle asetettuna, mikäli sen päälle voi laittaa toisen kakkulautasen.
Itse aloitin juhlaleivonnat nelisen viikkoa etukäteen pakastinta täyttämällä. Tein muutamia yksittäisiä leivonnaisia siellä täällä ja lisäksi pidin yhden tehokkaan talkooleivontapäivän. Näin iso osa tarjoiluista oli hoidettu. Kaikki alla luetellut leivonnaiset, joiden kohdalla on mainittu pakastaminen, oli siis tehty jo ennen rippijuhlaviikkoa. Alla eritelty, miten vaiheistin valmistelut kunkin leivonnaisen kohdalla. Voit kopioida itsellesi pohjaksi alempaa löytyvän ”muun aikataulun” ja täydentää sitä valitsemiesi leivonnaisten aikataulutuksella. Nämä tarjoilut on mitoitettu noin 50 hengelle.
LEIPOMISEN AIKATAULU
Paahdettu valkosuklaakakku (puolukoiden tilalla vadelmat)
Sitruunabaakkelssit (kaksinkertainen annos, pienennetty annoskoko)
Texaspullat (pienennetty annoskoko)
Poropiirakka (2 kpl)
Karjalanpiirakat ja munavoi (kaksinkertainen annos cocktailpiirakoina)
Mätinapit (kaksinkertainen annos)
Muuta juhlapäivään kuuluvaa
MUU AIKATAULU JA MUISTILISTA
Ennen rippijuhlaviikkoa:
3-4 päivää ennen juhlia:
2 päivää ennen juhlia:
1 päivä ennen juhlia:
Juhlapäivä:
Alla joitain poimintoja rippijuhliin soveltuvista resepteistä. Lisää löydät hakusivulta, jossa kannattaa hyödyntää reseptien suodatusmahdollisuuksia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä