Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Kasvikermat kinuskin keittämisessä

13.10.2024

Tässä testissä tutkittiin kinuskin keittämistä markkinoiden kaikista kasvipohjaisista vispeistä ja ruokakermoista. Tavoitteena oli kakun kuorruttamisessa käytettävä kinuski, jonka valmistamisessa käytettiin samassa suhteessa kasvipohjaista kermaa ja fariinisokeria. Testi tehtiin keittämällä seosta 111-112-asteiseksi paitsi muutamassa erikseen mainitussa tapauksessa jo aiemmin, koska kinuski sakeutui selkeästi ja olisi muuten palanut pohjaan tai keittynyt liian kiinteäksi. Katso vege-kinuskin reseptistä tarkempi ohje.

Valmis kinuski kaadettiin lautasen päälle ja analysoitiin jähmettymisen jälkeen. Koska testi käsitti laajan joukon tuotteita, vain muutamaa tuotetta testattiin pistokoemaisesti oikean kakun päällä. On siis huomioitava, että kakun päällä rakenne ja väri saattavat muuttua jonkin verran tässä esitetystä. Kaikki kinuskit maisteltiin, mutta koska makuerot olivat vähäisiä, ei niillä ollut vaikutusta tuloksiin.

Yksi ongelma vege-kinuskien kanssa on, että monet tuotteet aiheuttavat kinuskiin elastisen rakenteen. Kinuski siis venyy ja voi olla sitä syystä hankala leikattava. Toisaalta elastinen kinuski voi myös johtaa siihen, että se valuu täytekakun päällä. Koska tällainen ominaisuus ei kuulu kermasta keitettyyn kinuskiin, elastisuudesta rankaistiin pisteytyksessä.

Kasvikermojen valikoima on kasvanut runsaasti siitä, kun julkaisin testin edellisen version vuonna 2019. Kärkituotteidenkin osalta löytyy hyvin valinnanvaraa, joten pystyt huomioimaan myös esimerkiksi soijattomuuden ja gluteenittomuuden. Käytännössä neljän tähden tuotteilla kaikissa oli paljon hyvää ja jokin pieni heikkous. Itse valitsisin näistä ykköstuotteeksi Flora Plant Creamin 15 %, jos ajatellaan vain lopputulosta. Kuitenkin keittämisen aikainen haastavuus tiputti yhden tähden pois.

Yleishuomiona vielä, että mikäli kinuski ei tule täytekakun päälle vaan esimerkiksi piirakan pinnalle vuokaan, jossa on reunat tukena, suurin osa testin tuotteista on käyttökelpoisia. Silloin kinuskin kiinteys ja rakenne ovat pienemmässä roolissa kuin kakun päällä, jossa kinuskin on jähmetyttävä napakaksi ilman valumista reunoille.

Testi perustuu vuoden 2024 syksyllä markkinoilla oleviin tuotteisiin. Vinkki! Kasvikermoista löytyy toinenkin vertailu, jossa testataan kasvivispien makua ja vaahtoutuvuutta.

Huom! Mobiililaitteella taulukko näkyy paremmin, kun käännät laitteen vaakasuuntaan.

Merkki Erityisruokavaliot Kinuskitestin tulos Napsauta kuvaa suuremmaksi!
Flora Plant Cream 15 % (cook or pour)
Linssiproteiini- ja kasvirasvapohjainen valmiste, gluteeniton. ⭐️⭐️⭐️⭐️
Hiukan punaiseen taittuva melko tumma väri. Kaunis kiilto ja sopivan kiinteä rakenne, jossa aivan pieni aavistus sitkeyttä (ei kuitenkaan varsinaisesti elastinen). Kinuskin rakenne alkoi muuttua kiisselimäiseksi jo hyvin aikaisessa vaiheessa (105 astetta) ja ensimmäisellä testikerralla erehdyin lopettamaan keittämisen liian aikaisin. Kuitenkin keittämistä piti jatkaa täysi aika (111 astetta), jotta kinuskista tuli optimaalista. Haasteena oli, että sakeutumisen vuoksi kinuski altistui pohjaan palamiselle ja sitä piti siis sekoittaa huolellisesti. Ilman tätä epämukavuutta tämä olisi ollut viiden tähden tuote, sillä lopputulos oli sen arvoinen.
Alpro Whipping
Soijapohjainen, gluteeniton. ⭐️⭐️⭐️⭐️
Teknisesti onnistunut kinuski, sävy muistuttaa maitosuklaata. Jämäkkä, kinuskimainen rakenne ja hyvä kiilto.
Fazer Aito Vispi
Kasvirasvapohjainen, gluteeniton. ⭐️⭐️⭐️⭐️
Hyvä, kinuskimainen rakenne, juuri sopivasti sitkeyttä ja pehmeyttä. Ei lainkaan venymistä! Testin vaalein kinuski, kellertävän sävyinen kinuski. Aivan pienenpieni aavistus rasvaisuutta pinnassa.
Alpro Cooking
Soijapohjainen, gluteeniton. ⭐️⭐️⭐️⭐️
Vastaavanlainen nopea sakeutumisilmiö kuin osalla testin muistakin tuotteista eli tarkkana keittämisen kanssa. Käytännössä nelisen astetta ennen valmista kinuskia alkavat asteet nousta nopeasti ja kinuskiin muodostuu vaahtomaisuutta. Suklaanruskea väri. Upea kiilto. Ei juurikaan venymistä, vaan kinuskimainen hyvä rakenne.
Flora Plant Cream 31 % (pour, cook, whip)
Linssiproteiini- ja kasvirasvapohjainen valmiste, gluteeniton. ⭐️⭐️⭐️
Sävy hiukan keltaiseen taittuva, kinuski muistuttaa värin puolesta maitosuklaata. Hyvä, kinuskimaisen sitkeä rakenne, mutta jäi pisimmästä keittoajasta (116 astetta) huolimatta yllättävän pehmeäksi (riski?). Tarkkaan katsottaessa hieman rasvaa erottunut pinnalle, mutta kuitenkin kiiltävä ja onnistunut lopputulos.
Oatly! iMat Visp
Kaurapohjainen. ⭐️⭐️⭐️
Tuotteen väri ja rakenne lähes identtinen Fazer Aito Vispin ja Flora Plant Creamin (31 %) kanssa. Rakenne hyvä, sitkeän kinuskimainen, mutta aavistuksen elastinen (riski?). Sävy kellertävä ja pientä rasvaisuutta pinnassa.
Kara kookoskerma
⭐️⭐️
Herkullisen vaalea, toffeemainen sävy. Kinuski maistuu voimakkaasti kookokselle, mikä tiputti yhden tähden pois. Rakenne melko venyvä, mutta ei kuitenkaan liian sitkeällä tavalla. Jos allergioiden vuoksi kookoskerma ainut vaihtoehto, onnistuu kinuski hyvin kookoskermastakin. Tuotemerkkien välillä voi olla eroja.
ODDLY-GOOD Cooking Oat
Kaurapohjainen, gluteeniton. ⭐️⭐️
Erittäin kauniin värinen kinuski: tummuus ja hieman punertava sävy. Kiiltävä pinta ja sopivan sitkeä rakenne. Miinuspisteitä tulee kuitenkin rakenteen venyvyydestä.
Kotimaista kaura
Kaurapohjainen. ⭐️⭐️
Käyttäytyi keitettäessä hyvin samankaltaisesti kuin Oatly! iMat Ruokaan, Fazer Aito Ruoka ja Pirkka eli alkoi sakeutua voimakkaasti 107 asteen kohdalla. Tämän jälkeen lämpötila nousi hetkessä 109 asteeseen, jolloin oli otettava pois liedeltä. Plussaa punaruskeasta väristä. Miinusta hyvin venyvästä rakenteesta.
Pirkka kaura
Kaurapohjainen. ⭐️⭐️
Hienon värinen, punertavan sävyinen kinuski. Sakeutui loppuvaiheessa hyvin nopeasti, joten tätä ei voi keittää yhtä pitkään kinuskia normaalisti keitetään. Rakenteessa venyvyyttä.
Oatly! iMat Ruokaan
Kaurapohjainen. ⭐️⭐️
Tummanruskea, hieman punertava sävy. Kinuski sakeutui keittämisen loppuvaiheessa hyvin yllättäen jo 104 asteen kohdalla ja keittämisen lopettamisesta huolimatta oli liiankin sitkeää. Rakenne hyvin venyväinen. Vaatii erityistä tarkkaavaisuutta ja tulkintakykyä, joten onnistumiseen jää epävarmuutta.
Fazer Aito Ruoka
Kaurapohjainen, gluteeniton. ⭐️⭐️
Ulkonäkö ja käyttäytyminen kuten edellä olevassa Oatly iMat Ruokaan -tuotteessa. Todella venyvä rakenne. Enemmän tummaa suklaata kuin kinuskia muistuttava sävy.
Ilo Cashew Cooking
Kasvirasvapohjainen, gluteeniton. ⭐️⭐️
Tahmainen rakenne ei aivan tyypillinen kinuskille, mutta kuitenkin kiinteä ja sinänsä toimiva. Sävyssä aavistus punaisuutta, mutta tummuuden puolesta enemmän suklaan vaikutelma.
Vemondo Oattis
Kaurapohjainen. ⭐️
Keitettäessä vanukasmainen, venyvä rakenne, joka säilyi myös valmiissa kinuskissa. Ei kiinteytynyt kunnolla testin keittoajalla.
ODDLY-GOOD Easy Whipping
Kasvirasvapohjainen, gluteeniton. Rasva erottui keittämisen aikana. Jäähtymisen aikana rasva erottui pinnalle, alla nestemäinen kerros. Ei sovellu keittämiseen.

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa