13.10.2024
Tässä testissä tutkittiin kinuskin keittämistä markkinoiden kaikista kasvipohjaisista vispeistä ja ruokakermoista. Tavoitteena oli kakun kuorruttamisessa käytettävä kinuski, jonka valmistamisessa käytettiin samassa suhteessa kasvipohjaista kermaa ja fariinisokeria. Testi tehtiin keittämällä seosta 111-112-asteiseksi paitsi muutamassa erikseen mainitussa tapauksessa jo aiemmin, koska kinuski sakeutui selkeästi ja olisi muuten palanut pohjaan tai keittynyt liian kiinteäksi. Katso vege-kinuskin reseptistä tarkempi ohje.
Valmis kinuski kaadettiin lautasen päälle ja analysoitiin jähmettymisen jälkeen. Koska testi käsitti laajan joukon tuotteita, vain muutamaa tuotetta testattiin pistokoemaisesti oikean kakun päällä. On siis huomioitava, että kakun päällä rakenne ja väri saattavat muuttua jonkin verran tässä esitetystä. Kaikki kinuskit maisteltiin, mutta koska makuerot olivat vähäisiä, ei niillä ollut vaikutusta tuloksiin.
Yksi ongelma vege-kinuskien kanssa on, että monet tuotteet aiheuttavat kinuskiin elastisen rakenteen. Kinuski siis venyy ja voi olla sitä syystä hankala leikattava. Toisaalta elastinen kinuski voi myös johtaa siihen, että se valuu täytekakun päällä. Koska tällainen ominaisuus ei kuulu kermasta keitettyyn kinuskiin, elastisuudesta rankaistiin pisteytyksessä.
Kasvikermojen valikoima on kasvanut runsaasti siitä, kun julkaisin testin edellisen version vuonna 2019. Kärkituotteidenkin osalta löytyy hyvin valinnanvaraa, joten pystyt huomioimaan myös esimerkiksi soijattomuuden ja gluteenittomuuden. Käytännössä neljän tähden tuotteilla kaikissa oli paljon hyvää ja jokin pieni heikkous. Itse valitsisin näistä ykköstuotteeksi Flora Plant Creamin 15 %, jos ajatellaan vain lopputulosta. Kuitenkin keittämisen aikainen haastavuus tiputti yhden tähden pois.
Yleishuomiona vielä, että mikäli kinuski ei tule täytekakun päälle vaan esimerkiksi piirakan pinnalle vuokaan, jossa on reunat tukena, suurin osa testin tuotteista on käyttökelpoisia. Silloin kinuskin kiinteys ja rakenne ovat pienemmässä roolissa kuin kakun päällä, jossa kinuskin on jähmetyttävä napakaksi ilman valumista reunoille.
Testi perustuu vuoden 2024 syksyllä markkinoilla oleviin tuotteisiin. Vinkki! Kasvikermoista löytyy toinenkin vertailu, jossa testataan kasvivispien makua ja vaahtoutuvuutta.
Huom! Mobiililaitteella taulukko näkyy paremmin, kun käännät laitteen vaakasuuntaan.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä