22.2.2016
Pinaattipiirakat
12 minipiirakkaa tai 1 suuri piirakka (halk. noin 24 cm)
Piirakkataikina:
3 dl mantelijauhoja (käytin jauhetta)
1 rkl psylliumjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
Täyte:
200 g pakastepinaattia
1 pienehkö sipuli
125 g fetajuustoa
1 kananmuna
1 dl mantelimaitoa
1/2 tl kuivattua rosmariinia
1/2 rkl Välimeren yrtit- mausteseosta
mustapippurirouhetta maun mukaan
(koristeluun tuoretta rosmariinia)
Sekoita piirakkapohjan aineosat keskenään kulhossa taikinaksi ja laita taikina kelmun sisään. Anna levätä jääkaapissa ainakin 20 minuuttia.
Valmistele sillä aikaa täytettä. Kuori ja hienonna sipuli, ja kuullota pehmeäksi paistinpannulla oliiviöljyssä. Anna jäähtyä.
Sulata pinaatti pakkauksen ohjeen mukaan esimerkiksi mikrossa. Purista pinaatti kuivaksi (tässä käytin apuna siivilää, jonka läpi valutin enimmät nesteet).
Hienonna fetajuusto.
Ota piirakkataikina jääkaapista ja jaa se 12:een osaan. Voitele pienet alumiinivuoat kevyesti öljyllä ja painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Voit kostuttaa kevyesti vedellä sormenpäitä painelun helpottamiseksi.
Esipaista taikinakuoria 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Sekoita keskenään pinaatti, sipuli, 100 g hienonnettua fetajuustoa, kananmuna, mantelimaito, rosmariini ja yrttiseos. Mausta mustapippurilla.
Jaa täyte tasaisesti esipaistettuihin taikinakuoriin. Murenna loput fetajuustosta piirakoiden päälle.
Paista piirakoita uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15-18 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja piirakat ovat saaneet kauniin värin.
Anna piirakoiden hieman jäähtyä.
Koristele halutessasi tuoreella rosmariinilla ja tarjoile tsatsikin kera.
————————————-
Tsatsiki n. 3 dl
Ainekset:
1 kurkku (n. 400 g)
1 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 valkosipulinkynttä
ripaus yrttisuolaa
ripaus mustapippuria
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita raaste lävikköön ja suolaa kevyesti. Anna valua puoli tuntia ja puristele sitten liika neste pois.
Sekoita kurkkuraaste jogurtin ja murskatun valkosipulin kanssa kulhossa.
Mausta yrttisuolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin tarjoiluun asti.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
liinukka: kiva kuulla, että sait tästä jotain vinkkiä juhlatarjottaviisi. 🙂 Itse myös ajattelin, että nämä olisivat mukavia juhlatarjottavia, varsinkin kun sopivat niin gluteenittomaan, laktoosittomaan kuin kasvisruokavalioonkin.
Kinuskiemo: osuit kyllä naulan kantaan tuossa terveellisyys/epäterveellisyys asiassa. Minä olen jo aikapäiviä sitten tipahtanut kärryjen kyydistä tässä asiassa, vaikka kuinka haluaisin asiasta perillä ollakin. 🙁 Mutta jos yrittäisi jotenkuten siinä keskitietä pyristellä ja omia tuntemuksiaan kuunnella, niin eiköhän se siitä… 🙂
Tuo pohja tosiaan oli mielenkiintoinen. Olin varautunut, että se murenee. Siksi käytinkin alumiinivuokia enkä muffinssipeltiä. Kuvaankin oikein tälläsin lusikan mukaan, ja sitten söinkin käsin. 🙂 Painelin tekovaiheessa taikinaa aika huolellisesti pohjaan ja reunoihin, joten liekö sillä merkitystä.