9.5.2011
POHJA. Valmista kakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
TÄYTE. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Erota noin 1 dl valmista vaahtoa erilliseen astiaan täytetyn kakun pinnalle levitettäväksi (mikäli kuorrutat kakun kaulittavalla massalla).
Sekoita vaahdon joukkoon ruokotomusokeri ja cappuccino-jauhe.
Rouhi tumma suklaa veitsellä tai monitoimikoneella. Sekoita täytteeseen.
KOKOA kakku. Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta vaniljamaidolla. Levitä päälle puolet täytteestä.
Siirrä päälle seuraava levy, kostuta ja täytä. Nosta kanneksi viimeinen levy ja kostuta.
Muotoile päällimmäisen pohjalevyn terävää reunaa pyöreämmäksi sahalaitaisella veitsellä leikaten. Levitä kakun pintaan kermavaahto tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle.
KUORRUTUS. Kauli vaniljamassa ohueksi (2-3 mm) levyksi.
Kuorruta kakku Kaulittavalla massalla kuorruttaminen – ohjesivun vinkkejä noudattaen.
KORISTEET. Kauli osa jäljelle jääneestä sokerimassasta levyksi ja leikkaa siitä lakin lipan muotoinen pala.
Muotoile lipan takareunaa sokerimassaa lisäämällä paksummaksi ja painele etureunaa vastaavasti ohuemmaksi. Siirrä lippa kiinni kakun alareunaan.
Muotoile Kick-lakritseista tasainen pallo.
Kauli n. 2/3 pallosta ohueksi, pitkäksi levyksi, joka riittää pituudeltaan kakun ympäri. Leikkaa levystä n. 2 cm leveä nauha.
Pursota sokerikuorrutteella kakun alareunaan pieniä nokareita liimaksi lakritsinauhalle. Paina nauha kiinni kakkuun.
Kauli loppu lakritsi ohueksi levyksi. Leikkaa levyn toinen reuna kakkua myötäileväksi kaareksi. Nosta levy lipan päälle. Muotoile etureuna (marsipaani)veitsellä leikaten.
Tee kullanvärinen kokardi jäljelle jääneestä sokerimassasta. Muotoile sormissasi pieni pötkö. Paina litteäksi ja leikkaa veitsen kärjellä ulokkeita seppeleen lehdiksi. Tässä keskellä oleva lyyra on muotoiltu suurpiirteisesti – hienosäädä oman kärsivällisyytesi mukaan. Esimerkki lyyrakokardista oheisen linkin takana. Tupsuttele pintaan kultaista kristallipulveria.
Liimaa kokardi lakkiin sokerikuorrutteen avulla.
Juhlavuutta kakkuun voi lisätä askartelemalla viereen ruusun sokerimassasta. Lue tarkemmin ruusuohjeesta.
Voiko tuon lyyran tehdä jollakin muulla tapaa/ voiko sen värjätä jotenkin muuten kultaiseksi?
peevee: jos käyttää valmiita gluteenittomia jauhoseoksia, niin niissä taitaa useimmiten olla jo valmiina psylliumia ja mahdollisesti muitakin rakennetta parantavia ainesosia. Mutta jos itse teet jauhosekoituksen, niin sitten on varmasti hyvä lisätä psylliumia.
Moi,
Sellasta mietin, että mikäli kakun tekee gluteenittomana niin tarvitaanko psylliumia kakun kuohkeuden/hyvän rakenteen varmistamiseksi?
aika iso kakku tästä tulee. Riippuen muusta tarjoilusta tästä riittää arviolta 15-20 hengelle.
Hei, kuinka monen hengen kakku tämä on?
Anu71: kyllä uskon, että pakastaminen onnistuu oikein hyvin. Ottaa vaan sitten kakun ajoissa jääkaappiin sulamaan, jotta on kauttaaltaan sulanut ennen kuin laittaa massan päälle.
Hei. Voiko tämän kakun pakastaa täytettynä, mutta ilman kuorrutusta?
hei, yleensä ei suositella kuorrutetun kakun pakastamista. Joskus olen itse puolikkaan yli jääneen pakastanut ja on sen vielä voinut tarjota senkin jälkeen. Mutta en juhliin kyllä uskaltaisi. Aika nopeahan massa on kaulia päälle kun kakku on sulanut…
Hei!
Voiko valmista kakkua (jossa kuorrutteet ja koristeet on paikoillaan)pakastaa? Miten sokerimassa käyttäytyy kakun pinnalla jos alla on kerma kun kakun ottaa sulaan?
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
leipurin apulainen: kaikkia kultatuotteita saa leivonta-alan erikoisliikkeistä, esim. Kinuskikissan Toivepuodista. Jauheen lisäksi käy myös suihkutettava kultaspray.