Whoopie! Jipii! Nimi kuvastaa näiden herkkujen herättämää reaktiota, väittää legenda rapakon takaa. Vaan mikä on whoopie (tai whoopie pie)? Whoopie on kuin suklaatäytekeksi, jonka keksiosa on pehmeää kakkumaista taikinaa ja välissä paksusti täytettä. Mitä isommiksi pohjat paistaa, sitä enemmän leivosta ne muistuttavat. Koska whoopiet ovat nyt maailmalla niin hurjan trendikkäitä, voisi whoopie-ilmiötä luulla vaikkapa jonkun onnekkaan jenkkibloggarin aikaansaannokseksi. Mutta whoopie-leivoksia on paisteltu Ameriikoissa jo viime vuosisadan alkupuoliskolla. Niiden matka maailmanmaineeseen vain kesti näin kauan.
Lähestyin aihetta kolmesta näkökulmasta: perinteinen, hieman kokeilevampi ja pika-whoopie. Kaikissa alkuperää kunnioittaen Amerikka-elementti mukana. Klassisessa, kreemimäisessä täytteessä yhdistyy vaahtokarkkilevite, voi ja tomusokeri. Omassa kokeilussani nappaan vaahtokarkkilevitteen rinnalle toisen Amerikan-herkun: pähkinäsuklaalevitteen. Pikaversiossa väliin litistetään sisältä sulanut vaahtokarkki. Nam, nam ja nam. Vähiten makea näistä oli pelkän vaahtokarkin sisältävä, syödessä hieman venyvä versio. Muita suosittelen kaltaisilleni tosimakean ystäville.
Miili: minusta voit aivan hyvin tehdä nämä valmiiksi asti pari päivää aikaisemmin. Tuorejuusto ei ole mitenkään kostea täyte, joten eivät keksit varmasti mössöksi muutu. Nämä ovat kuitenkin leivosmaisia, joten saattaa olla, että päivän parin tekeytyminen voi olla jopa hyvästäkin. 🙂
Tietysti yksi vaihtoehto on sekin, että jos hyvissä ajoin haluaa tehdä keksit valmiiksi, niin pakastaa keksit ihan täytteineen. Tai sekin on vaihtoehto, että tekee pohjaosat hyvissä ajoin ja täyttää keksi vaikkapa tarjoilua edeltävänä päivänä.