Suklaaperhosista saa helposti näyttäviä koristeita kakkuihin. Perhoset voi tehdä hyvissä ajoin pakkaseen valmiiksi. Vain mielikuvitus on rajana perhosten koristelumahdollisuuksissa: nonparelleja, useampia suklaalaatuja, helmiä, glitteriä… Kauniin mallin mukaan tehty yksivärinen pursotus on näyttävä sellaisenakin.
Kun itse tein suklaaperhosia ensimmäistä kertaa jonkin aikaa sitten, perhosen hahmottelu aiheutti päänvaivaa. Varsinainen perhosten valmistusperiaate oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tuttu (lienee jossain toisessa blogissa nähty *edit* kuulin, että ainakin Ebellä on perhosohje), mutta valmiita malleja en ole nähnyt. Kiireessä hutaistu piirros ja sen pohjalta tehty toteutus ei lopulta ollut kovin onnistunut. Kun malleja pyydettiin julkaisemaan blogissa, tuli asiaan paneuduttua tarkemmin. Näitä tulee varmasti itsekin jatkossa hyödynnettyä ja ne ovat myös teidän käytettävissänne. Näiden pohjalta on ehkä helpompi jatkaa myös omien ”perhoslajikkeiden” kehittelyä. Alla lisäksi muutama netistä löydetty piirros. Viimeisen mallin Ebe lähetti minulle, suurkiitokset!
Käyttämälläsi suklaalaadulla ja -merkillä on vaikutusta lopputuloksen kestävyyteen, joten kannattaa lukaista suklaakoristeohjeesta vinkit tähän!
Perhosten malleja
Työvaiheet
Tulosta malli haluttuun kokoon (omien vaihekuvieni perhoset ovat n. 8 cm kokoisia, perhosen keskiosa n. 3 cm). Saat tallennettua kuvan koneellesi koon muokkaamista ja tulostusta varten klikkaamalla mallikuvan kohdalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla alasvetovalikosta kohdan ”Save Image As…”.
Leikkaa hieman perhosta isompi pala vaaleaa leivinpaperia. Laita mallikuva leivinpaperin alle ja kopioi perhosen kuva leivinpaperille. (Tämä vaihe ei ole välttämätön; voit myös pursottaa suklaan vain pitämällä mallikuvaa leivinpaperin alla ja teippaamalla leivinpaperin pöytään kiinni. Leivinpaperille kopioidut piirrokset voi kuitenkin säästää ja näin ne palvelevat myöhemminkin.)
Taita leivinpaperi keskeltä kahtia (piirtämäsi perhosen keskiosaa halkoen). Huom: tee taitos niin päin, että kynällä piirtämäsi puoli jää ulkopuolelle. Taitos auttaa myöhemmin perhosen asettelemista ”jähmettymisasentoon”.
Laita perhonen pöydälle puhdas puoli ylös päin, piirrospuoli alaspäin. Sulata suklaa. Käytä pursottamiseen pursotuspussia ja kirjoitustyllaa (esim. 2 mm) tai valjasta pieni minigrip-pussi pursotuskäyttöön leikkaamalla kulmaan pieni reikä (kolmas vaihtoehto on tehdä leivinpaperista ”pursotustötterö”, jonka suu leikataan auki). Kahden eri suklaan käyttäminenkin onnistuu. Käytännössä suklaa ei jähmety niin nopeasti, etteikö molempia voisi sulattaa yhtä aikaa valmiiksi.
Pienten yksityiskohtien viimeistelyyn ja terävien kärkien muotoiluun voit hyödyntää coctail-tikkua. Perhosten tekemisessä ei onneksi tarvitse suoranaisesti kiirehtiä: suklaa ei jähmety niin äkkiä kuin itse etukäteen pelkäsin.
Koristele perhonen halutessasi nonparellein tai helmin.
Askartele pahvista V:n muotoinen alusta, jotta saat perhosen siivet kovettumaan lennokkaaseen asentoon. Askarteluvaihe kannattaa toki tehdä jo etukäteen valmiiksi. Myös pahvisivuisia lastenkirjoja voi hyödyntää tarkoitukseen: avaa kirja keskiaukeamalta ja laita kummankin puolen alle sopivan korkuinen tuki.
Laita perhoset jääkaappiin jähmettymään. Siirrä vielä ennen kakun päälle nostamista perhoset pakkaseen. Tämä helpottaa perhosten siirtämistä kakun päälle: hentoiset taideteokset kun sulavat hetkessä käsiin. Älä siis pitele hyppysissäsi yhtään kauempaa kuin on tarvis vaan sommittele mielessäsi sijoituspaikka valmiiksi.
Suklaaperhoset toimivat parhaiten kermavaahto- tai kreemipursotusten, marjojen tai hedelmien päällä tai millä tahansa sellaisella alustalla, jolla ne saavat hieman tukea ympäristöstä. Täysin sileälle kakun pinnalle niitä on vaikea asetella, sillä perhoset kellahtavat helposti toiselle siivelleen.
Koristeluvinkki: saat perhosiin uskomattoman kauniin hohdon ripottelemalla pakkasesta ottaessasi pinnalle glitteriä!
Kiitos, tänään lähtee kokeiluun! 🙂