Uskoisitko, että nämä rapisevat ihanuudet on leivottu ilman hiivaa ja sokeria? Vappumunkeilla herkuttelu on varmistettu teillekin, jotka joudutte ruokavaliossanne näitä aineksia karttelemaan.
Innostuin tästä kokeilusta saatuani toiveen sokerittomasta ja hiivattomasta reseptistä. Leivonnaiseksi valitsin haasteellisesti vappumunkit, koska niissä sokerisuus tulee niin konkreettisesti esiin ja samalla pääsin testaamaan ruokasoodan toimimista pullataikinassa.
Munkin rakenne oli tiiviimpi ja pullien pyörittely hieman haastavampaa, koska varoin laittamasta taikinaan liikaa vehnäjauhoja. Minusta lopputulos kuitenkin pehmoinen, vaikkakaan ei yhtä ilmava kuin perinteisessä munkista. Plussana, että taikina syntyi nopeasti, kun kohottamista ei tarvittu!
Sokerin tilalla käytin erytritolia (katso esim. Karppisokeri), jota saa mm. ekokaupoista ja isoista marketeista. Se on sokerin tapaan käytettävää sokerinkorviketta. Kyseessä on luonnontuote, joka on valmistettu käymisteitse rypälesokerista. Koska tuote ei sisällä sokereita eikä hiilihydraatteja, se soveltuu niin diabeetikoille kuin laihduttajille. Omaan makuuni erytritolia saa laittaa enemmän kuin sokeria. Myönteistä on maku – tuote on neutraalilla tavalla makeaa ilman mitään sivumakuja, kuten vaikka Steviassa. Sellaisenaan syötynä sokerittomuus paljastuu nopeasti, sillä erytritoli sulaa suussa hetkessä, toisin kuin oikea sokeri.
Tarjosin näitä munkkeja lapsille ihan perinteisinä vappumunkkeina. Kukaan ei havainnut mitään tavallisesta poikkeavaa, se kertoo aika paljon. Itsekin olin yllättynyt. Aito munkki on tietenkin aina aito, mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta, uskoisin tämän olevan tosi mieluinen korvike!
kakkuhiiri14: tavallinen sokeri käy varmasti myös. Itse en ole erytritolia koskaan käyttänyt, mutta meinasin sanoa, että ehkä hieman vähemmän laittaisin sokeria kuin erytritolia. Sitten huomasin, että Kinuskikissa tuossa reseptin johdannossa mainitseekin: ”Omaan makuuni erytritolia saa laittaa enemmän kuin sokeria”. Ehkä desi tavallista sokeria riittää, kun päällekin tulee sokeria vielä reilusti. 🙂