Välillä kotileipurin keittiö on oikea taikurin näyttämö, jossa pikkuleivistä paljastuu sateenkaaren värikirjo. Ota koko väripaletti käyttöön ja taio murotaikina upeiksi sateenkaarikekseiksi.
10.7.2015
TAIKINA. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuainen.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan.
Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Värjää jokainen neljännes eri väriseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä.
Kääri taikinapalat kelmuun ja nosta jääkaappiin noin 1,5 tunniksi.
Ripottele leivinpaperille runsaasti jauhoja. Kauli ensimmäinen taikinapala ohueksi levyksi (20 x 30 cm). Ripottele jauhoja kaulimisen aikana, jotta taikina ei tartu kaulimeen.
Kauli seuraava pala samalla tavalla.
Ravistele ylimääräiset jauhot leivinpaperin päältä ja pyyhi myös taikinalevyn pinta jauhoista, jotta se tarttuu paremmin kiinni.
Kumoa ensimmäisenä kaulitun levyn päälle. Irrota leivinpaperi rauhallisesti vetämällä.
Jatka samaan tapaan, kunnes kaikki neljä väriä ovat päällekkäin.
Tasaa pitkät sivut veitsellä. Kieritä tasatusta reunasta alkaen rullaksi.
Nosta rulla pakastimeen tunniksi.
KORISTELU. Kaada nonparelleja reunalliseen astiaan.
Sivele rullan pinta huolellisesti valkuaisella ja kierittele rullaa nonparelleissa.
Nosta takaisin pakastimeen 20 minuutiksi, jotta nonparellit jähmettyvät kiinni.
Leikkaa rullasta muutaman millin paksuisia viipaleita.
Nosta pellille leivinpaperin päälle.
Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.
Resepti on julkaistu myös Unelmien Talo & Koti -lehdessä toukokuun 2015 numerosssa.
Siis teksti jäi kesken, munan korvike 1tl tapiokajauhoja, ⅓tl leivinjauhetta, 1tl ruokaöljyä ja 2tl vettä. Taikina oli melko murenevaa, munan olisi voinut ehkä korvata jollain muulla. Muuten ei voi valittaa. 🙂
Testattu reseptistä erilainen versio itsenäisyyspäiväksi. Tämä kotona ”tonni”.keksiksi nimetty on viljaton/gluteeniton, maidoton/laktoositon, munaton ja sokeriton. Vehnäjauhot korvasin 1½ dl kookosjauhoja, sokerin erytritolilla, rasvana kasvirasvaa ja munankorvikkeen tein 1tl tapiokajauhoja, ⅓
Tein keksit itsenäisyyspäivän kunniaksi, vaikka omasta saamattomuudesta johtuen eivät ennättäneet vieraspöytään.
maiju69: onpa kiva kuulla, että onnistuit! Huoneenlämpöiset ainekset ovat taikinoissa aina suositeltavia. Sinun kokemuksesi osoitti miksi! Joskus pienilläkin yksityiskohdilla voi olla ratkaiseva merkitys.
Tein taas ja hyvin onnistui. Käytin huoneenlämpöistä rasvaa, vaikuttaakohan se koostumukseen. Ainakin taikina pysyi hyvin kasassa. Jääkaapin kautta en käyttänyt, kun nyt ei ollut tarvetta kaulita taikinaa. Tämä on kyllä minun luottoreseptini värjättäviin kekseihin. 🙂
Maria: voi harmi ja ikävä kuulla! Kerro tarkemmin mikä aiheutti haastetta, niin yritän saada johtolankaa miksi näin kävi.
Eka kertaa tein ja viimeiseksi jäi. Ohjeen mukaan tein ja lisäsin vähän nestettä kun näytti niin kuivalta mutta 11 kpl pääsi pellille ja nekin juuri ja juuri.
Hanna: harmi juttu, mutta jokin syy tähän varmasti on, pitää vaan keksiä mikä! Voi-sokerivaahdon tekeminen – vatkasithan huolella? Keltuaisissa voi olla suuria kokoeroja – eihän sinulla sattunut olemaan erityisen pienikokoinen? Laitoitko taikinan jääkaappiin – se parantaa koostumusta ja helpottaa kaulimista?
Hanna: Minä tein tällä ohjeella näillä määrillä keksejä pari viikkoa sitten ja hyvin onnistui. Hieman murumainen taikina oli minullakin(luulen että se on tämän tyylisen taikinan ominaisuus), mutta työstäminen onnistui kuitenkin hyvin vaikken ehtinyt taikinaa käyttää jääkaapin kautta. Jos taikina tuntuu liian kuivalta ja murumaisuus hajoaa käsiin niin siihen voi vaikka lisätä hieman jotain nestettä esim maitoa. Toivottavasti et lannistunut ja kokeilet joskus näitä uuderstaan paremmalla menestyksellä 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
maiju69: aivan huikean hienoja keksejä! Varsinkin nuo itsenäisyyspäivän taideteokset! Olet taitavasti soveltanut ohjetta.