Toukokuussa pian Toivepuodin avaamisen jälkeen sain lukijalta pyynnön: voisiko ruusuvettä saada puodin valikoimaan. Ruusuvesi oli kutkutellut minunkin mielessäni aika ajoin. Samoihin aikoihin satuin ravintolassa syömään jälkiruokaa, jossa pannacotta oli kruunattu ruusun makuisella vaahdolla. Se oli todella taivaallista. Enempää ei tarvittu – tämän kakun ”ainekset” olivat kasassa.
Kakku koostuu neljästä kerroksesta. Kaksi alinta mukailevat raparperipiirakan makuja: murotaikinamainen pohja, jonka päällä on hieman kirpeäksi jäävä kanelinen raparperitäyte. Näiden päällä on kaksi kerrosta perinteistä juustokakkua. Vaalea täyte hemmottelee vaniljan ja valkosuklaan ystävää. Kakun kruunaa raparpereiden keitinliemestä ja ruusuvedestä yhdistetty kiille.
Huomaathan, että raparpereiden happamuus vaihtelee paitsi poiminta-ajankohdan myös lajikkeen mukaan. Huomasin tämän testatessani täytettä ja kiillettä pariin kertaan. Lopullisen sokerin määrän voi säätää vielä viime tipassa nopealla makutestillä. Sekä täytteessä että kiilteessä saa olla sopivasti potkua, mutta liika hapokkuus on syytä tasoittaa pois. Usein tämä on pienestä kiinni. Omiin makunystyröihin kannattaa luottaa! 🙂
Raparpereista löytyy myös kokonaan punavartista lajiketta, jolla saa upean sävyn mehuihin ja esimerkiksi tämän kakun kiilteeseen. Tavallisella raparperillakin saa hennon punaisen sävyn, kun valitsee punakkaimmat varret. Halutessasi voit voimistaa väriä elintarvikevärillä.
Kesäkakun kauneimmat koristeet tulevat suoraan luonnosta. Tässä kakussa on hyödynnetty vaaleanpunaisen juhannusruusun kukkia. Katso kandeerattujen kukkien ohjeesta lista muista syötävistä kukkalajikkeista.
Maikkoo: hyvä idea ja sopisi kyllä tämän kakun henkeen! 👍