Runebergin torttu on reseptitoive, jota on monena vuonna näihin aikoihin esitetty. Nyt oli aika julkaista oma ohje tästä klassikkoleivoksesta. Hain reseptiin innoituksen isulta eli äidinäidiltäni, jonka reseptit ovat tavanneet olla pettämättömiä. Kiitos tädilleni Airelle arvokkaan ohjeen säilömisestä!
Suoraan valmiista ohjeesta leipominen minulta harvoin onnistuu. Usein haluan tehdä ohjeisiin omia muutoksiani ja tuota vapautta käytin tässäkin kohtaa. Alkuperäinen ohje maistui voimakkaasti piparkakuilta, minä käytin tilalla enemmän mantelia. Korppujauhot jätin pois ja laitoin sen sijaan mantelirouhetta saadakseni torttuihin mukavaa suutuntumaa. Kestosuosikit kardemumma ja vaniljasokeri istuivat hyvin piparkakkujen ja mantelin rinnalle. Olen päivittänyt ohjetta vielä sen julkaisemisen jälkeenkin, joten tämä on vuosien kypsyttelyn lopputulos.
Tarina kertoo, että Runeberg nautti leivoksensa avecina nimenomaan punssia. Siitä syystä olen valinnut sen kostukkeessa käytettäväksi alkoholiksi. Lantrinkina käytetty sokerivesi miedontaa alkoholin makua huomattavasti ja punssi onkin enemmän hieno vivahde kuin leivonnaista leimaava maku. Kostukkeen voi sekoittaa myös sokerista, vedestä ja sitruunamehusta (kts. sitruunainen Runebergin kakku) tai käyttää tuoremehua.
Monen mielestä oikean Runebergin tortun on maistuttava karvasmantelilta, joka kuitenkin makuna jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Itse kuulun niihin, jotka eivät sen mausta välitä. Useimmat kauppojen myymät valmiit Runebergit maistuvat karvasmantelilta. Siksi pääsin Runebergin tortun makuun vasta ryhdyttyäni leipomaan niitä itse. Jos kuulut eri koulukuntaan kuin minä, sekoita ruokakaupoista saatavaa karvasmanteliaromia joko kostukkeeseen tai suoraan taikinaan.
Vuokana voi käyttää oikeaa tornimaista torttuvuokaa. Teräksisestä vuoasta tortun irrottamista helpottaa, kun leikkaa leivinpaperista pitkiä suikaleita ja laittaa ne ristiin vuokaan siten, että suikaleiden päät ulottuvat vuoan reunan yli. Tällöin jauhotustakaan ei välttämättä tarvita. Silikonisesta vuoasta torttu irtoaa todennäköisesti helpommin. Toki taikinasta voi tehdä ihan tavallisia muffinsseja, jolloin paistoaika vähenee.
Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.
laakerinlehti: kiitos, ihanaa palautetta joka tapauksessa ja ohjeissahan on paljon samaa! ❤️