Rosetti on vapun koristeellinen, rapea herkku. Tippaleivän fiinimpi versio.
Näyttääkö kuvio rusetilta vai ruusulta vai perhoselta, siitä sopii kisata rapsakkaa sokerista herkkua simalasin ääressä maistellessa. 🎈🎈🎈🎈
24.4.2011
Valitse pieni ja kapea kulho, johon rosettirauta ylettää pohjaan saakka.
TAIKINA. Riko munat kulhoon ja vatkaa haarukalla munien rakenne rikki.
Lisää sokeri, suola, maito ja lopuksi jauhot vähin erin sekoittaen.
PAISTAMINEN. Varaa paistamiseen tilavuudeltaan pienehkö kattila, jolloin tarvitaan vähemmän öljyä. Kaada öljyä kattilaan viitisen senttiä.
Kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Paistomittari helpottaa öljyn lämpötilan arvioimista huomattavasti! Ilman paistomittaria testaa öljyn lämpötila esim. vaalean leipäkuution avulla – sen tulisi muuttua vaaleanruskeaksi noin minuutissa.
Laita rosettirauta hetkeksi öljyyn kuumenemaan. Nosta sitten ylös ja valuta ylimääräiset öljytipat kattilaan.
Kasta rauta taikinaan sen pinnan tasalle. Taikina tarttuu kiinni kuumaan rautaan. Älä upota rautaa kokonaan taikinaan – muuten et saa valmiita rosetteja ehjänä irti!
Anna ylimääräisten taikinatippojen valua takaisin kulhoon ja nosta sitten öljyyn paistumaan.
Kannattele rautaa öljyssä pinnan alapuolella, kunnes rosetti on paistunut vaaleanruskeaksi.
Nosta rauta kattilasta ja tiputa rosetti talouspaperin päälle. Varaa lähelle myös reikäkauha, jolla saat poimittua rosetin öljystä, mikäli se irtoaa raudasta ylös nostettaessa.
Kasta rauta öljyyn myös paistokertojen välissä, sillä taikina tarttuu vain kuumaan rautaan.
Anna rosettien jäähtyä ja siivilöi ennen tarjoilua pintaan runsaasti tomusokeria.
Mimmi: lohitäyte voisi sopia? http://www.kinuskikissa.fi/perunavohvelit-lohitaytteella
Rosetit on olleet aina SE meidän perheen vappuherkku =o) Ne on syöty rahkakerman ja runsaan marjakimaran kera. Oliskohan kenelläkään kertoa mitään hyväksi testattua suolaista täytettä?
Rosettirauta on saanu levätä kaapin perällä vuoden. Huomenna sillä on työvuoro. 😉 Sitten herkutellaan. Iloista vappua vaan Kinuskikissalle ja kaikille Kinuskeille! 🙂
SusieQ: täysjyväjauhoja voi käyttää monipuolisesti makeassa leivonnassa korvaten tavallisia vehnäjauhoja kokonaan tai osittain. Juuri roseteista ei kylläkään ole omakohtaista kokemusta, mutta nostaisin ajatukselle varovaisen peukun.
Onko joku kokeillut tehdä rosetteja esim. täysjyväjauhoista? Mahtaako onnistua??
Vanillacherry: okei, no hyvä että syy selvisi. 😉
Iida: hienoa, paljon kiitoksia tiedosta!
Kinuskikissa: terveiseiset vielä täältä rosettiraudan ääreltä, työväline on onneksi kunnossa mutta olen paistaessani tehnyt varmaan kaikki virheet mitä rosettien kanssa voi ikinä tehdä 🙂 siis ojeen seuraamisesta huolimatta liian kuuma öljy ja liian pitkä paistoaika… 😀
Testattu! Pakastin yhden rosetin kokeiluksi ja sulatin huoneenlämmössä lautasen päällä. Rapeus on tallella, eli niitä pystyy pakastamaan 🙂
taidanpa kaivaa rosettiraudan kätköistä (ellen ole turhaannuksissa hävittänyt)ja kokeilla tippaleipien lisäksi tätäkin – gluteenittomana versiona 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Hei,
onkos joku koittanut gluteenittomilla jauhoilla? Tavallisilla jauhoilla onnistui hyvin, kun otti vinkeistä vaarin:)