25.12.2012
Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön tai pehmitä sitä varovasti hetken aikaa mikrossa.
Sekoita voi ja rahka keskenään.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita voi-rahkaseoksen kanssa taikinaksi.
Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
Taikinaa voi käyttää voitaikinan tapaan rullissa, pasteijoissa tai piirakan pohjana.
Kinuskikissa: Oi, kiitokset! Ehkä minä kirjoitan tämän leipomooni. Pitää samalla se ”laskiasskonssi” kirjata sinne. 😀
pellavapaita: Tässä olisi melkein leipomoreseptin paikka! 😊 Sait minut kyllä niin vakuuttuneeksi, että täytyy tällainen vanhan ajan lihapiirakka lähiaikoina pyöräyttää. Selkeä aukko blogin reseptitarjonnassa!
Voi että tätä taikinaa! Tein ison lihapiirakan taas. Taikinan täysin tällä ohjeella. Siitä riitti melkein pellin kokoiseen piirakkaan. Kaulitsin yhdeksi isoksi levyksi ja täyte puolikkaalle ja taitoin lopun pätkän taikinalevystä päälle.
Ei ehkä kätevin tapa noin ison levyn kanssa, mutta tehty ku tehty 🙂
Kaulitsin taikinaa muutamaan kertaan ja taittelin, tuli selvästi lehtevyyttä lisää. On se hyvää, voi mahoton!
Täytteen ideaa otin Liha-riisipiirakka-ohjeesta. Laitoin 1,5dl kermaviiliä, 2 raakaa kananmunaa, 150g juustoraastetta, 2 sipulia, Apetit Puutarhurin sekoitusta puoli pussia (pannulla sulatin /pehmensin ensin), Risella puuroriisiä kypsänä n.3dl, nauta jauhelihaa 300g. Sipulin ja lihan pannulla kypsensin ensin.
Sekoitin kaikki ainekset ja levitin ihanalle taikinalevylleni. Paistoin 200 ast uunin keskitasolla 30 min. Ja Vau! Ollaan myytyjä miehen kanssa. Hän tuumasi:”Näin hyvää piirakkaa ei saa mistään kaupasta, kun tässä on niin hyvä taikina.” Saunapäivän huippu-ateria 😀
Lisäys: Tietenkin monenlaisia mausteita laitoin jauhelihaan ja riisiinkin erikseen ja maistamalla koko seosta tarkistin, että potkua on sopivasti. Potku on tärkeää!
yassoomina: riippuu, miten taikinaa käyttää. Alla pari linkkiä, joissa se on käytössäni:
https://www.kinuskikissa.fi/luumupasteijat
https://www.kinuskikissa.fi/muna-riisipasteijat
Tässä myös yksi lihapiirakka valmiilla voitaikinalla:
missä asteessa tätä pitää paistaa? Ja kuinka kauan?
Kinuskikissa: Kyllä vain, kiitos; taikina on nyt suosikkina mielessäni 🙂
Mainiota pellavapaita, että olet ottanut tämän rahkataikinan omaksesi ja hyödynnät sitä nyt monessa yhteydessä, niin suolaisessa ja makeassa. Nämä kokemukset ovat arvokkaita ja konkretisoivat muillekin lukijoille taikinan monikäyttöisyyttä.
Kun maailman parhaan puolukkapiirakan (ohje täältä tietenkin ) tekemisen yhteydessä pääsin tutuksi rahka-voitaikinan kanssa, niin pitihän sitä kokeilla lihapiirakkaankin.
Tein tuplasatsin, koneella pyöräytin, niin helpostihan se kävi. Ruskistetun jauhelihan, sipulin jne. mukaan keitin ohrasuurimoita ja mausteita annostellin maun mukaan sekä chili-maustetun Viola tuorejuuston. Kaksi raakaa kananmunaa, kaksi keitettyä ja mozarella-juustoraastetta 150g. Vielä loraus ruokakermaa. Paljon aineksia. Hyvää tuli.
JA: taikina paistui ihanaksi, joten tämä on osa ”normaalia leipomistani” jatkossa, tämä taikina.
50v täyttänyt lapseni tykkäsi kovasti, perheensä myös. Olivat nauttineet piirakkaa ja kakkua perhepiirissä kotoisasti, ja sellaiseen tämä ei-niin-kaunis piirakkakin sopi 😀
Lisäys: Pakkasin piirakan isoina paloina; saivat itse leikata nätit annospalat. Kuljetuspakkaaminen on aina haasteellista kotiköökissä 😀
Päivi: uskoisin, että muutkin korvikkeet käyvät, joissa rakenne rahkamainen, kuten tuorejuusto. Maidottomista tuotteista löytyy erilaisia korvikkeita, joita en ole itse käyttänyt, mutta suosittelen testaamaan!
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
pellavapaita: kannatan! 😄👍