19.2.2015
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat leivinpaperisuikaleilla, jotta kakku irtoaa siistimmin.
POHJA. Liota manteleita ja pähkinöitä runsaassa vedessä vähintään muutama tunti.
Hienonna mantelit tehosekoittimessa.
Lisää loput pohja-ainekset ja pyöräytä tasaiseksi massaksi.
Painele seos vuoan pohjalle. Voit käyttää levittämisessä apuna sormia, sillä seos on rakenteeltaan hieman taikinamaista.
TÄYTE. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa.
Sulata kaakaovoiraaste kuumassa vesihauteessa. Huomioi, ettei raakaleivonnaisten lämpötila saa nousta yli 45 asteen.
Lisää loput ainekset tehosekoittimeen ja anna käydä, kunnes seos on sileää.
Kaada toffeetäyte vuokaan.
PINNALLE. Soseuta puolukat ja yhdistä kookosöljyn kanssa.
Lusikoi puolukkaseosta täytteen pinnalle. Kuvioi pinta veitsenkärjellä.
Laita kakku jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Ohje on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehdessä 01/2015.
Moi!
Onko kellään kokemusta tästä, että kuinka hyvänä ja mehevänä säilyy jos tekee paria päivää ennen ja säilyttää j-kaapissa? 🙂
Daniella: olen samaa mieltä. Tilaa on kaikenlaiselle leivonnalle ja onni tosiaan, ettei omalla kohdalla terveyssyistä tarvitse olla liian rajoittunut. Hunaja on hyvä makeuttaja, muutoinkin kuin raakajutuissa!
maissu: kannattaa tutustua chia-suklaakakun ohjeeseen, jonka lisäsin vastikään blogiin. Siinä kookosöljyä on käytetty säästeliäämmin.
…ja agavesiirapin voi korvata hunajalla. Näin esimerkiksi itse teen aina, koska vieraiden joukossa on sellainen, joka ei terveytensä vuoksi voi käyttää ollenkaan sokeria tai mahdollisimman vähän. Tuota hunajaakin laitan aina selvästi vähemmän kuin ohjeessa kehoitetaan. Makeus tulee hedelmistä. Ja terveellisyyshän piilee nimenomaan siinä, että kalorit ei ole pelkästään tyhjiä kaloreita, kuten usein perinteisissä herkuissa. Juustokakut nykyään saakin todella kevyiksi, mutta prosessoituja tuotteita on niissäkin melkeinpä pakko käyttää. Terveellisyys kun ei ole pelkkää kalorien laskentaa.
Mutta vaikka tykkään näistä raakajutuista ja erityisesti sitä, ettei niistä tule sellaista ähkyä kuin perinteisistä leivonnaisista, niin ei musta olisi luopumaan sokerista, valkoisista jauhoista ja maitotuotteista, jos ei olisi ehdoton pakko terveyden puolesta 🙂
Tein tätä raakatoffeekakkua tyttäreni kanssa. Siitä tuli todella hyvää! Puolukat laitoimme päälle kokonaisina ja sekin versio näytti ihan hyvältä. Ainoa miinus on vain kookosöljyn kova rasva
🙁 mutta kyllä tätä kakkua voi silloin tällöin ihan maunkin vuoksi tehdä, ehkä ei ihan viikoittain kumminkaan.
Hyvää keskustelua raakaleivonnasta! 🙂 Kuten montaa asiaa, tätäkin voi katsoa monesta vinkkelistä. Itse näkisin yhdeksi raakaleivonnan arvoksi sen, että pyritään käyttämään mahdollisimman luonnonmukaisia ja käsittelemättömiä raaka-aineita. Vaikka kaloreita piisaa, mukana on ravintoarvoiltaan laadukkaita aineita, jotka pyritään säilyttämään mahdollisimman koskemattomina kypsentämättömyyden avulla. Mutta turha kuvitella, että raakakakku olisi niin terveellistä, että sitä kannattaisi popsia mielin määrin. Tässäkin pätee ”kohtuus kaikessa” -periaate. 🙂
Osuit naulan kantaan Lubbock. Minä itse olen valinnut sen ”ei ollenkaan” linjan, koska meillä ei kukaan muu tykkää pähkinöistä.
Ei tosiaan kannata lähteä raakaleipomaan jos haluaa korvata 50% aineksista 🙂
En ihan ymmärrä raakaleivonnan hypetystä ja terveysväitteitä. Pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä tehty pohja on toki terveellisempi kuin keksimurskasta/vehnäjauhoista tehty, mutta muuten nuo ei kyllä suuremmin eroa tavallisesta juustokakusta. Erilaiset siirapit ovat ihan samaa sokeria kuin valkoinen sokeri. Kookosrasvassa on kovaa rasvaa, kuten on maitotuotteissakin (tosin tyydyttymättömän rasvan epäterveellisyys on nykyään hyvin kiistanalainen). Tavallisesta juustokakusta voi yhtä lailla saada kalsiumia, hyviä hiilareita, proteiinia (rahka), hyviä rasvoja, vitamiineja (marjat/hedelmät)…
Raakakakut tietysti voittavat jonkun sacherkakun terveellisyydessä mennen tullen, mutta niin voittaa juustokakkukin.
Mielettömän kauniita nämä raakaleivonnaiset kyllä ovat, kuten tämä Kinuskikissankin! Ja allergiaystävällisyys on tietysti plussaa.
Daniella osuu naulan kantaan. Raakaleivonta on aivan oma juttunsa, johon kannattaa lähteä mukaan täysillä tai ei ollenkaan (itse olen valinnut ”ei ollenkaan” -linjauksen). Monilla aineksilla on merkitystä nimenomaan oikean rakenteen saavuttamisessa eikä vain makuseikoissa.
Vaikka raakaleivonnaisten ravintoarvo toki onkin jossain määrin järjellisempi kuin perinteisten leivonnaisten, niin niiden kalorimäärät ovatkin sitten jotain aivan toista… Mitään painonhallitsijan hupia nämä eivät ole, ja agavesiirappikin on nimensä mukaisesti siirappia – ja itse asiassa se sisältää enemmän fruktoosia kuin jo moneen kertaan todella terveydelle haitalliseksi todettu high fructose corn syrup.
Kuivatut hedelmät, raakakaakovoi ja -jauhe, kookosöljy, pähkinät ja mausteet mukaanlukien luonnolliset makeuttajat kuuluvat raakaleivontaan. Jos eivät ainekset miellytä, kannattaa melkein suosiolla etsiä makumaailmaan sopivia normireseptejä, niillä onnistuu varmemmin. Raakaleivonta on ihan oma lukunsa ja kaikille sopiville aineksille on perustelunsa. Voi ja sokeri ei siihen kuulu. Raakaleivonnaiset myös yleensä vaativat totuttelua makunsa puolesta, etenkin jos on kovin makean perään.
Todellakin kannattaa kokeilla! Kun makunystyrät tottuvat, on nämä ihan parhaita hyvän mielen leivoksia: maistuvat herkuilta, mutta ovat ravintoarvoiltaan ihan eri luokkaa. Yleensä myös vatsaystävällisempiä. Bonuksena tietysti sopivuus erikoisruokavalioihin (glut.lakt.veg.munaton).
Mutta siinä vaiheessa, kun lähtee kookosöljyä korvaamaan voilla tms. niin ei kyllä kannata. Raakaleivonnaiset vaatii ihan erilaista testausta kuin sokerivoi-leivokset. Ei voi korvata keskeisimpiä ainesosia mututuntumalla. Tässä tapauksessa kaakaovoi ja kookosöljy ovat juuri niitä, jotka esiintyvät aika lailla kaikissa raakaleivonnaisresepteissä kera sopivan yhdistelmän: viikunat/taatelit/banaani/avokado/pähkinät/jne.
Kiitos Kinuskikissa uudesta raakareseptistä! Nää on aina toivottuja täällä, kun juhlissa on aina moniallergikkoja.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Blackie: kyllä säilyy varmasti kevyesti sen pari päivää.