Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Raaka-aineet esittelyssä: kurpitsa

20.10.2015

kurpitsat

Sarjassa tutustutaan erilaisiin leivonnan raaka-aineisiin. Löydät aiemmin ilmestyneet osat kohdasta Tuotteet ja raaka-aineet -> Raaka-aineet esittelyssä.

Kurpitsat ovat kurkun ja melonin sukulaiskasveja, jotka ovat alkuaan kotoisin Etelä-Amerikasta. Kurpitsalajikkeita on valtava määrä ja niiden kasvuun tarvitsema tila vaihtelee parvekepuutarhassa pärjäävästä kesäkurpitsasta monen neliön tilaa vaativaan talvikurpitsaan. Yleisesti kurpitsat pitävät lämpimästä kasvupaikasta, mutta kestävyytensä ansiosta ne kasvavat hyvin myös Suomen oloissa.

Mitä lajikkeita kotimaassa myydään?

Maultaan miedot kesäkurpitsat ovat varhaisia kurpitsoja ja niiden satokausikin on pitkä kestäen toukokuulta syyskuuhun. Keväällä myytävät kesäkurpitsat tulevat muualta Euroopasta, usein Espanjasta ja Hollannista. Kaupasta ja kasvimaalta kannattaa poimia nuoria alle 500 grammaa painavia yksilöitä. Kesäkurpitsa on maukasta sekä raakana että kypsennettynä ja on monipuolinen raaka-aine myös leivonnassa. Makeat kakut mehevöityvät ihanasti kesäkurpitsaraasteella ja suolaiset piirakat saavat kesäistä väriä ja makua muiden täytteiden rinnalle. Katso esimerkiksi Risto-vaarin kesäkurpitsakakku ja kesäkurpitsa-purjopiirakka.

Talvikurpitsa tarkoittaa kurpitsaa, jonka on annettu kasvaa mahdollisimman pitkälle syksyyn ennen pakkasia. Talvikurpitsoja ovat mm. spagetti-, myski- ja hokkaidokurpitsa ja kookas halloween-koristeenakin käytettävä, oranssi jättikurpitsa. Malto ja hedelmäliha ovat kellertäviä tai oranssin sävyisiä ja kesäkurpitsaa makeampia. Kuori on paksu ja kova. Kuoren väri voi vaihdella suurestikin tumman oranssista vihreä- ja keltaraitaisiin lajikkeisiin. Joitain kurpitsalajikkeita kerätään myös puolikypsinä aikaisemmin syksyllä. Kurpitsa on hyvälaatuinen, kun siinä ei ole pehmeitä kohtia ja se on kokoonsa nähden painava. Talvikurpitsat sopivat erinomaisesti kurpitsahilloiksi ja moniin makeisiin leivonnaisiin, kuten piirakoihin ja kakkuihin. Kotimainen sesonki on syys-marraskuussa.

Kotimaassa kasvatettaviin lajeihin kuuluu myös spagettikurpitsa, jonka hauska nimi tulee malton muuttumisesta spagettimaiseksi kypsennettäessä. Maku on mieto ja sopii hyvin mehevöittämään leivonnaisia. Spagettimainen sisus käy hyvin esimerkiksi kevyeksi lisukkeeksi aterialle. Sesonki kotimaassa on syys-lokakuussa ja ulkomailta (Ranska, Israel) spagettikurpitsaa tuodaan lokakuusta tammikuuhun asti.

Myskikurpitsa on nykyisin yleinen näky ruokakauppojen vihannesosastoilla lähes vuoden ympäri. Ne tuodaan Suomeen ulkomailta, useimmiten Etelä-Euroopasta ja toisinaan myös rapakon takaa Amerikasta. Makeahkon ja miedon makunsa vuoksi se on monipuolinen ruuanlaittokurpitsa ja sopii muiden kelta- ja tiivishedelmäisten kurpitsojen tapaan hyvin leivontaan.

Mitkä ovat kurpitsojen ravinto-arvot?

Kurpitsa on vähäkalorista ja erittäin terveellistä ravintoa. Se sisältää runsaasti kaliumia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Kurpitsan siemenet ovat puolestaan hyvä laadukkaiden rasvahappojen, sinkin ja raudan sekä B-vitamiinien lähde. Kesäkurpitsassa on painoonsa nähden eniten vettä, mutta enemmän esimerkiksi magnesiumia kuin keltamaltoisessa kurpitsassa.

Yleisiä käyttövinkkejä

Kuorta lukuun ottamatta kurpitsasta voi hyödyntää kaikki osat. Pehmeä malto sopii hyvin esimerkiksi keittoihin ja muhennoksiin, tiiviin hedelmälihan voi hyödyntää piirakoihin ja siemenet rapeutuvat pannulla herkulliseksi naposteltavaksi tai vaikka koristeeksi kakkuihin ja piirakoihin.

Kurpitsa on ihana myös koristekäytössä. Varsinkin puutarha- ja kukkamyymälöiden valikoimiin kuuluu syksyisin valikoima pieniä, eri värisiä ja muotoisia koristekurpitsoja. Oransseista amerikkalaistyylisistä kurpitsoista voi kaivertaa itselleen oman halloween-kurpitsan.

Säilytys

Korjattu kurpitsa viihtyy viileässä paikassa (n. + 10-13 asteessa) ja talvikurpitsat voivat säilyä viileässä varastossa jopa useita kuukausia. Kurpitsat ovat erityisen herkkiä kypsymistä edistävälle etyleenille, joten ne kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten useimpien hedelmien ja tomaatin, läheisyydestä.

Linkkejä

Reseptejä Kinuskileipomoissa:

Kurpitsa-ricottagalette
Kesäkurpitsapiirakka
Kasvispiirakka
Kesäkurpitsaleipä
Ruskan värinen piirakka
Kesäkurpitsaleipäset

Kurpitsapiirakka
Kesäkurpitsa-suklaakakku
Kurpitsakääretorttu
Suolaiset kinuski-kurpitsawhoopiet

Lähteitä:

www.yhteishyva.fi

Etusivu

Etusivu


Satokausikalenteri

Kommentit (0)

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa