28.2.2015
Sarjassa tutustutaan erilaisiin leivonnan raaka-aineisiin.
Chia-siemenet ovat uusin trendiaines superfood-maailmassa, jatkumoa gojin, lucuman ja macan kaltaisten eksoottiselta kuulostavien raaka-aineiden listalla. Chia on Meksikossa ja Guatemalassa viljelty kasvi, jonka siementen hyvien ominaisuuksien lista on pitkä ja vakuuttava: proteiinipitoinen siemen on ylivertainen hyvänlaatuisten rasvahappojen (Omega-3) lähde, se on erittäin runsaskuituinen ja sisältää vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja… eikä lainkaan kolesterolia. Monien muiden superfood-villitysten tavoin tämänkin ihmeaineen historia ulottuu pitkälle, atsteekkien ja mayojen aikakauteen. Nimikin tulee mayojen kielestä ja tarkoittaa voimaa.
Pienikokoiset chia-siemenet voivat imeä itseensä 9-kertaisen määrän nestettä (joidenkin lähteiden mukaan paljon enemmänkin). Tämä oli syy, miksi itse tartuin chiaan – innostuin siitä hyydykekakkujen valmistamisessa, jossa liivatteen korvaaminen on ollut monen vegaanista ruokavaliota noudattavan murheenkryyni. Luonnollisesti minäkin olen toistuvien ”miten liivatteen voi korvata” -kysymysten seurauksena ollut aistit valppaana sopivan korvikkeen löytämiseksi. Raakakakut toki ovat vegaanisia, mutta niissä hyytyminen perustuu rasvojen kovettavaan vaikutukseen, mikä tekee kakuista melkoisen energiapitoisia. Chia sen sijaan ei kohtuudella käytettynä sisällä mitään haittapuolia, vaan päin vastoin chia tekee kakusta entistäkin terveellisempää.
EU:n saantisuositus chialle on 1 rkl (15 g) per päivä, mikä kannattaa pitää mielessä, jos ihastuu muutoinkin hyödyntämään tätä supersiementä ruokavaliossaan. Rajoitukset perustuvat osittain puutteelliseen tutkimustietoon, osittain on myös todettuja sivuvaikutuksia, jotka liittyvät mm. verenpaineeseen, allergioihin, veren ohenemiseen ja ruoansulatushäiriöihin. Muista riskitekijöistä on mainittava, että siemeniä ei pitäisi nauttia kuivina (vaikka toisin joissakin lähteissä annetaan ymmärtää), vaan nesteeseen liotettuina. Tämä liittyy siementen valtavan imukyvyn turvottavaan vaikutukseen.
Kohtuus kaikessa päätee siis tässäkin asiassa. Yksikin ruokalusikallinen chiaa päivässä täydentää hienosti perusterveellistä ruokavaliota. Siemenet voi imeyttää esimerkiksi jogurttiin, marjasoseeseen tai mantelimaitoon. Anna liota noin 20 minuuttia. Itse sekoitan ruokalusikallisen chia-siemeniä desilitraan marjasosetta ja käytän sen aamupuuron lisukkeena. Kerralla voi tehdä useammankin päivän annoksen, sillä hyytelö säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Chia-hyytelön voi pyöräyttää myös osaksi smoothieta, jolloin rakenteesta tulee täysin sileä. Chiaa myydään valmiina jauheenakin, mutta sitä on toistaiseksi huonommin saatavilla ja jauhe on kalliimpaa. Chian maku on hyvin mieto, minkä ansiosta sitä voi käyttää monipuolisesti. Leivonnassa chiaa voi ujuttaa oikeastaan mihin vain leivistä muffinsseihin ja kakkuihin. Ensimmäinen chia-leivonnaiseni oli chia-suklaakakku.
Mitä kokemuksia ja ajatuksia sinulla on chia-siemenistä? Onko sinulla ideoita siementen käytöstä leivonnassa?
Lähteet:
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Meksikolaiset lausuvat sen ”tsia”