Kuluneet pari viikkoa keittiöni on muistuttanut pientä karkkitehdasta, kun olen suorittanut koekeitoksia Suomen Sokerille tehtävää yhteistyöreseptiä varten. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valmistan muotoiltavaa karkkimassaa. Parhaiten oppii tekemällä, sen huomasin jälleen kerran. Vaikka luinkin taustaksi Karkintekijän käsikirjaa (Tammi 2013), lopullinen läpimurto tuli vasta siinä vaiheessa, kun ymmärsin, miltä valmiin karkkimassan kuuluu tuntua ja näyttää. Olen yrittänyt avata oppimaani teille tässä ohjeessa.
Karkkimassan työstäminen on hauskaa ja mielenkiintoista. Sitä ei voi tehdä ilman, että hymy leviää korviin saakka! Niin hupaisaa on venyttää ja vanuttaa purukumimaista massaa, joka pikku hiljaa alkaa taianomaisesti muuttua niin väriltään kuin rakenteeltaan. Työstäminen vie aikansa, mutta paras osuus on edessä, kun saa aloittaa makeisten muotoilun. Minä kokeilin kaikenlaista, kuten kuvasta näkyy: keppejä, sydämiä, kierteitä… Muodon lisäksi voi leikitellä väreillä ja kokeilla erilaisia aromeja. Päivitäthän omat kokeilusi reseptin lopusta löytyvälle Kinuskigalleria-välilehdelle, niin näemme, mitä teidän karkkitehtaissa syntyy!
Liisa: karkkien valmistus on kemiaa ja varmoja vastauksia en uskalla kokeilematta antaa. Mutta veikkaan, että uskaltaisi muullakin rasvalla kokeilla.