22.9.2014
Perunajauhojen ja maissitärkkelyksen suhde on askarruttanut minua pitkään. Molempia käytetään leivonnassa samassa tarkoituksessa: kakkupohjissa tai sakeuttamassa kiisselimäistä täytettä. Nyt huomion koohtena oli jälkimmäinen käyttö. Asia on mietityttänyt teitäkin, sillä usein minulta kysytään, voiko jomman kumman jauheen korvata toisella ja millä suhteella.
Myytintestaaja astui kehiin tätä selvittämään. Suoritin testin seuraavasti: sekoitin keskeään 2 rkl perunajauhoja/maissitärkkelystä ja 1 rkl sokeria. Sokeria käytin, sillä se auttaa hajottamaan paakkuja. Jauhe-sokeriseoksen yhdistin 2 desilitraan nestettä. Nesteenä testasin sekä vettä että maitoa. Yhteensä siis neljä eri kombinaatiota. Kuumensin jokaisen testiannoksen kiehuvaksi ja annoin pulpahtaa muutaman kerran. Sitten jäähdytin kiisselit huoneenlämpöisiksi.
Tällaisia tuloksia sain:
Tämän jälkeen halusin vielä tehdä lisätestailua maissitärkkelyksen kanssa. Testin ensimmäisessä osassa olin käyttänyt maissitärkkelystä perunajauhojen kaltaisesti: heti kiehahtamisen jälkeen pois liedeltä. Maissitärkkelyksen paketissa kuitenkin neuvotaan keittämään kolme minuuttia. Sakeuttaisiko keittely kiisseliä lisää?
Tulos oli, että kiisselin sakeus säilyi suunnilleen samana, sen sijaan keittoaika vaikutti kiisselin rakenteeseen: nyt maissitärkkelys-kiisselistäkin tuli kumimaisempaa. Lisäkeittely vaikutti siis huonoon suuntaan ainakin tässä, jossa kiisseli oli muutenkin paksua.
Vielä piti selvittää se yleisin kysymys eli missä suhteessa maissitärkkelystä laitetaan, jos haluaa korvata sillä perunajauhot. Aiempi testini oli osoittanut, että maissitärkkelys-kiisseli oli selvästi ohuempaa kuin samasta määrästä perunajauhoja tehty keitos. Niinpä tein vielä yhden annoksen, jossa maissitärkkelystä oli kaksinkertainen määrä. Tästä puolestaan tuli perunajauho-kiisseliä paksumpaa. Loppupäätelmä siis on (kuten nimimerkki auringonkukkakin minulle jonkin aikaa sitten vinkkasi), että maissitärkkelystä tarvitaan noin 1,5-kertainen määrä perunajauhoihin nähden.
Summa summarum:
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Voi olla että löytyy vielä kalliimpaa tärkkelystä kuin tässä olleet jos tarkkana on, Tapio poika on jo viisinkertainen perunajauhoihin verrattuna, samoin Maizena, kuitenkin lopputulos on sama käytössä. Perunajauhot tulevat kaikkinensa Suomesta. Vähän näitä toki soppaansa käytetään, mutta on monta soppaa hämmennettävänä.