Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Myytintestaaja: perunajauhojen ja maissitärkkelyksen käytännön erot

22.9.2014

Perunajauhojen ja maissitärkkelyksen suhde on askarruttanut minua pitkään. Molempia käytetään leivonnassa samassa tarkoituksessa: kakkupohjissa tai sakeuttamassa kiisselimäistä täytettä. Nyt huomion koohtena oli jälkimmäinen käyttö. Asia on mietityttänyt teitäkin, sillä usein minulta kysytään, voiko jomman kumman jauheen korvata toisella ja millä suhteella.

Myytintestaaja astui kehiin tätä selvittämään. Suoritin testin seuraavasti: sekoitin keskeään 2 rkl perunajauhoja/maissitärkkelystä ja 1 rkl sokeria. Sokeria käytin, sillä se auttaa hajottamaan paakkuja. Jauhe-sokeriseoksen yhdistin 2 desilitraan nestettä. Nesteenä testasin sekä vettä että maitoa. Yhteensä siis neljä eri kombinaatiota. Kuumensin jokaisen testiannoksen kiehuvaksi ja annoin pulpahtaa muutaman kerran. Sitten jäähdytin kiisselit huoneenlämpöisiksi.

myytinmurtaja_perunajauhot

Tällaisia tuloksia sain:

  • Perunajauhoista tehty kiisseli oli rakenteeltaan venyvämpää ja tiiviimpää. Se oli myös paksumpaa kuin maissitärkkelyksestä tehty versio.
  • Maissitärkkelyksestä keitetty kiisseli oli lohkeilevampaa, höttöisempää eikä yhtään venyvää. Lohkeilevaisuus tuli esiin, koska käytetty 2 rkl sai aikaan hyvin paksun kiisselin. Ohuemmassa kiisselissä tämä ominaisuus ei olisi näkynyt.
  • Molemmat maitoversiot olivat rakenteeltaan veteen keitettyjä kiisseleitä juoksevampia. Vaikutti siis testin perusteella siltä, että maidon kanssa kumpaa tahansa sakeuttamisainetta on käytettävä hieman enemmän.
  • Vesiversioista voi päätellä, että molemmat jauheet vaikuttivat samalla tavalla kiisselin väriin: se oli hailakan valkoista.
  • Lopuksi pidin vielä kaikkia kuppeja jääkaapissa yön yli nähdäkseni, vaikuttiko se testituloksiin: ei vaikuttanut: rakenne ei ollut muuttunut yhdessäkään kupissa yön aikana.

Tämän jälkeen halusin vielä tehdä lisätestailua maissitärkkelyksen kanssa. Testin ensimmäisessä osassa olin käyttänyt maissitärkkelystä perunajauhojen kaltaisesti: heti kiehahtamisen jälkeen pois liedeltä. Maissitärkkelyksen paketissa kuitenkin neuvotaan keittämään kolme minuuttia. Sakeuttaisiko keittely kiisseliä lisää?

Tulos oli, että kiisselin sakeus säilyi suunnilleen samana, sen sijaan keittoaika vaikutti kiisselin rakenteeseen: nyt maissitärkkelys-kiisselistäkin tuli kumimaisempaa. Lisäkeittely vaikutti siis huonoon suuntaan ainakin tässä, jossa kiisseli oli muutenkin paksua.

Vielä piti selvittää se yleisin kysymys eli missä suhteessa maissitärkkelystä laitetaan, jos haluaa korvata sillä perunajauhot. Aiempi testini oli osoittanut, että maissitärkkelys-kiisseli oli selvästi ohuempaa kuin samasta määrästä perunajauhoja tehty keitos. Niinpä tein vielä yhden annoksen, jossa maissitärkkelystä oli kaksinkertainen määrä. Tästä puolestaan tuli perunajauho-kiisseliä paksumpaa. Loppupäätelmä siis on (kuten nimimerkki auringonkukkakin minulle jonkin aikaa sitten vinkkasi), että maissitärkkelystä tarvitaan noin 1,5-kertainen määrä perunajauhoihin nähden.

myytinmurtaja_perunajauhot-2

Summa summarum:

  1. Ensimmäisessä neljässä testikeitoksessa jauheen määrä oli suuri, jolloin kaikki kiisselit olivat kohtalaisen paksuja. Silloin perunajauho ei ollut parhaimmillaan, sillä kumimaisen rakenteensa vuoksi sitä olisi hankala yhdistää muihin aineksiin, kuten kermavaahtoon. Jos tavoitteena on paksu kiisseli, on suositeltavampaa käyttää maissitärkkelystä. Älä kuitenkaan keitä pidempään nopea pulpahdus.
  2. Mikäli sovellat valmista reseptiä siten, että vaihdat maitopohjaiseen kiisseliin mehun tai jonkin muun nesteen, tarvitset todennäköisesti vähemmän jauhetta. Tässä testissä maitoon tehty kiisseli oli juoksevampaa kuin veteen tehty, vaikka jauheen määrä oli sama.
  3. Kun korvaat perunajauhot maissitärkkelyksellä tai päin vastoin, muista suhde: 1 rkl perunajauhoja vastaa 1,5 rkl maissitärkkelystä.

Kommentit (9)

Kostarimekki
13.11.2021 11:58

Voi olla että löytyy vielä kalliimpaa tärkkelystä kuin tässä olleet jos tarkkana on, Tapio poika on jo viisinkertainen perunajauhoihin verrattuna, samoin Maizena, kuitenkin lopputulos on sama käytössä. Perunajauhot tulevat kaikkinensa Suomesta. Vähän näitä toki soppaansa käytetään, mutta on monta soppaa hämmennettävänä.

Kinuskikissa
3.4.2019 08:55

Senja: kiitos kommentista ja aurinkoista viikon jatkoa! 😀

Senja Turtiainen
2.4.2019 13:17

Jos teet tällaisia outoja kokeiluja, mikset kokeillut keittää perunajauhoja 3 minuuttia ja katsonut mitä tapahtuu? Maissijauhojen ja perunajauhojen käyttöero on juuri siinä, että perunajauhoja ei keitetä, mutta maissijauhoja pitää keittää 3 minuuttia. Valmistaja ei taatusti laita huvikseen pakkaukseen pidempää valmistusaikaa mikä on parhaan tuloksen saavuttamiseksi tarpeellista.

Alkaa ärsyttää, kun netistä etsii oikeita ammattilaisen tekemiä ohjeita ja ensimmäiseksi ponnahtaa jonkun ”minä itse harrastelijakokeilijan” blogi esiin. Tällä kertaa en älynnyt katsoa, että linkin takana on firma, johon voi luottaa. Muistanpa taas ensi kerralla tarkistaa.

Kinuskikissa
28.9.2014 15:05

aphrael: okei, kiitos mielenkiintoisesta vinkistä!

aphrael
28.9.2014 07:42

Tapiokatärkkelystä saa ihan tavallisista ruokakaupoista, ainakin isommista marketeista. On varmaan monelle vielä varsin tuntematon kun joitakin vuosia vasta saanut marketeista. Tässä ainakin yksi merkki jolta löytyy http://www.vuohelanherkku.fi/fi/tuotteet/jauhot-ja-seokset/farina-tuotteet/item/70 . Tapiokatärkkelys valmistetaan maniokista.

Kinuskikissa
28.9.2014 00:17

aphrael: täytyy tunnustaa, että tuosta en ole koskaan kuullutkaan. Mahtaako saada tavan ruokakaupoista?

Kiva, jos koitte testin hyödyllisenä Elppa ja penttara. 🙂 Näistä oppii itsekin paljon.

aphrael
26.9.2014 22:14

Voisiko tähän testiin liittää vielä tapiokatärkkelyksen? Meillä kyseinen tärkkelys on käytössä, koska nämä kaksi muuta eivät sovi nuorimmaiselle. Törmäsin päivähoidossa siihen, että iso keskuskeittiö käyttää aina tapiokatärkkelystä kiisseleihin. Syyksi he sanoivat, että koostumus säilyy parhaimpana pisimpään eli voivat tehdä jo perjantaina maanantaiaamun kiisselin valmiiksi.

Elppa
23.9.2014 10:48

Selvisihän sekin, hieno koe!
Vasta itse pohdin tätä kun yhdessä paistetun juustokakun reseptissä korvasin maizenaa perunajauholla. Arvelin että noin päin se suhde on mutta en tiennyt, missä määrin.
Kiitos!

penttara
23.9.2014 10:26

Lisää tällaisia ohjaavia testauksia. ^(*..*)^
– penttara

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa