13.2.2015
HUOM! Tämä testi on uusittu laajempana versiona, jolloin mukana on myös myöhemmin markkinoille tulleet tuotemerkit. Löydät testitulokset sivulta Kinuskikissa testasi liivatteet.
Smoothie-kakun kommentteja lukiessa meinasi allekirjoittaneelle nousta tuskanhiki pintaan: monet raportoivat epäonnistuneista hyytymiskokemuksista. Päätin, että asiaan on puututtava kahdella tapaa: ensinnäkin smoothie-kakun valmistamisesta on kuvattava opastava video, jossa vaiheet näytetään havainnollisesti (tämä julkaistaan lähiaikoina). Näin poissuljetaan mahdolliset väärinkäsitykset. Toisekseen myytintestaajan on astuttava kehiin ja selvitettävä, onko eri liivatemerkeillä eroja. Myytintestaajan tämänkertaisen testin aiheena siis on, onko liivatelehti ja liivatelehti sama asia.
Testiin valitsin ne kaksi kilpailevaa merkkiä, joita ylipäätään on kaupoissamme saatavissa: Meiran ja Dr. Oetkerin liivatelehdet. Aloitetaan tarkastelu liivatelehtien fyysisten mittojen eroilla. Dr. Oetkerin lehti näyttäisi olevan Meiraa 4 mm kapeampi ja 9 mm lyhyempi. Onko tämä merkityksellistä? Vai onko kokoero kompensoitu jotenkin koostumuksessa, myytintestaaja pohdiskelee.
Aloitetaan testi numero 1. Käytän testini hyydytettävänä aineena mansikkasosetta, joka oli myös smoothie-kakun pääraaka-aine. Ensimmäiseen, paksuudeltaan juustokakun kiillettä vastaavaan hyytelöön, laitan 2 dl mansikkasosetta ja 2 liivatelehteä. Valmistusvaiheen hoidan erikseen mutta identtisesti kummallekin liivatemerkille ja seokset päätyvät kahteen eri kuppiin. Annan kummankin kupillisen hyytyä kolme tuntia jääkaapissa. Kumoamisen jälkeen niin Dr. Oetkerin kuin Meiran hyytelö näyttää jähmettyneen yhtä hyvin.
Siirrytään sitten testiin numero 2, jossa pistän lisää kierroksia peliin. Nyt laitan tarkoituksella liivatetta vähän alakanttiin soseen määrään nähden: samaan sosemäärään puolet vähemmän liivatetta kuin viimeksi eli 2 dl sosetta, 1 liivatelehti. Jälleen samat rutiinit ja hyydytysaika. Nyt ero onkin jo huomattava. Meiran hyytelö pysyy juuri ja juuri kasassa, mutta Dr. Oetker leviää lautaselle.
Minkälaisia johtopäätöksiä tästä kannattaa vetää? Jos pelaa varman päälle ja laittaa liivatetta yleensä aina reippaasti, ei ole väliä, kumpaa merkkiä käyttää. Jos sen sijaan liivatteen määrä on säädetty minimiin esimerkiksi haluttaessa kuohkea, ei liian tiivis täyte, on tunnettava merkkien erot. Smoothie-kakkuun en halunnut laittaa enempää liivatetta kuin on pakko – mielestäni 9 liivatetta pikkukakussa oli jo tosi paljon. En aavistanut, että liikuttiinkin juuri sillä kriittisellä rajalla, jossa liivatemerkillä voi olla merkitystä. Tämä ei ehkä selitä kaikkia epäonnistumisia, mutta voi olla osasyynä joihinkin. Liivatteen käytössä on toki muitakin tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Aiheesta on tulossa video, mutta apua liivatteen käyttöön löytyy myös kuvallisesta ohjeesta.
Myytintestaaja kiittää ajastanne ja palaa myöhemmin keväällä taas uusien testien kera!
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Tai sitten valitsee jotain, mikä ei ole teurastuksen sivutuote. Niin, elämä on tosi vaikeaa.