Tein kaksi vuotta sitten jouluksi piparitaikinalla kuorrutetun muscovado-jäätelökakun. Kakusta tuli valtavan suosittu ja tänä syksynä nimimerkki helmi_simpukka kysyi, voisiko kakusta muokata liivatteella hyydytetyn version. Minusta idea oli loistava ja toisi näin muscovadon makuisen täytteen myös kahvikestien piiriin, kun alkuperäinen resepti oli tarkoitettu enemmän jälkiruoaksi.
Huom! Valmista täytteeseen tuleva, kuohukermasta ja muscovadosokerista tehtävä kinuskikastike edellisenä päivänä. Aikataulun ollessa tiukka voit tehdä kastikkeen samana päivänä. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nopeuta viilentymistä pakastimessa. Kastike vaahtoutuu vain täysin kylmänä.
Kuvan kakku on tehty normaalia pienempään, halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, joten sekä pohja että täyte ovat tavallista paksumpia. Kakun korkeus on 9 cm, joten vuokaa voi jatkaa reunakalvoarkilla tai leivinpaperilla. Myös tavallista kakkuvuokaa korkeampi, säädettävä reunavuoka sopii korkeamman kakun valmistamiseen. Toki voit tehdä kakun matalampana versiona tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.
Kakun valmistaminen etukäteen pakastimeen on mahdollista. Kertaalleen sulatettuja raaka-aineita ei ole hyvä pakastaa uudelleen, joten sekoita pakastetut karpalot täytteeseen jäisinä ja laita kakku pakastimeen jäädytysteholle heti vuokaan kaatamisen jälkeen. Tee kiille kakkuun vasta sulattamisen jälkeen.
Resepti on merkitty munattomaksi, mutta keksit ja suolarinkelit saattavat sisältää kananmunaa. Varmista siis sopivuus ennen käyttöä.
Mittaa kattilaan muscovadosokeri, kerma, maito ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet.
Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.
Kaada muscovadokiille täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia.
KORISTELU. Valmista porojen päät. Laita suklaapalat pieneen pakastuspussiin. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Laita pussi veteen, kunnes suklaa on sulanut. Leikkaa kulmaan pieni aukko.
Pursota valkoisten karkkien/suklaarakeiden päälle tummat pisteet.
Liimaa suklaalla silmät ja kuono keksien päälle.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Halutessasi ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.
Asettele päälle poron päät ja suolarinkelit sarviksi.
Yhteistyössä Suomen Sokeri
Uusimmat reseptit
Pipari-brookies
3
Pepperoni-juustotikut
3
Daim Chip Cookies
Helppo suklaajuustokakku
9
Makea luuranko-pizza
Pekaanipähkinä-kinuskipiirakka
14
Kinuskikissan verkkokauppa
TyöskentelyalustatIrtopohjavuoatKoristeluvälineetKinuskikissan kirjatAlustat ja kakkulaatikotKimallejauheet
Jamssi: minulla ei ole juuri lisättävää mari-johannan pohdintaan. Kakun makukokonaisuus on suunniteltu sellaiseksi, että kirpeät marjat tasapainottavat makeutta. Vadelma on ihan toimiva puolukan korvike, enkä usko, että vetisyys muodostuu ongelmaksi samalla tavalla kuin vaikka mansikkaa käytettäessä.
Jamssi: Kyllä varmasti periaatteessa marjat voi korvata muillakin marjoilla. Ehkä puolukassa / karpalossa on ollut juuri se idea että ne taittavat kakun muuten makeaa olemusta sopivasti.
Toinen asia mitä jäin pohtimaan on se, että tuleeko vadelmista tai muista marjoista liikaa kosteutta kakkuun kun ne sulavat. Nehän ovat lähtökohtaisesti kaikki puolukoita isompia ja vetistyvät sulaessaan jonkun verran.
Tai jääkö kakku liian makeaksi ilman marjoja? Hyvä kysymys. Moni sanoo viestiketjussa kakun olevan makea ja niin varmasti kuuluukin olla, mutta on myös varmasti maku kysymys mikä kenellekin on överimakea ja mikä sopivan makea.
Itse en tarkempaa analyysiä valitettavasti osaa antaa. En ole kakkua tehnyt, mutta kunhan Kinuskikissa kiireiltään ehtii, hän varmasti rientää pohtimaan tilannetta lisää. Pysy kuulolla siis!! 🙂
Jamssi 9.12.2022 19:38
Hei! Voikohan karpaloita/puolukoita korvata muilla kotimaisilla pakastemarjoilla, esim. vadelmilla? Tai onko kakku kovin tuhdin / makean makuinen, jos marjat jättää kokonaan pois? 😊
Kinuskiemo 15.1.2020 11:38
Johanna: DanSukkerilta kerrotaan, että kovettunut muscovado pehmenee parissa päivässä, kun sokerin laittaa tiiviiseen purkkiin ja sinne mukaan vedellä kostutettua voipaperia.
Johanna Niemimaa 14.1.2020 17:57
Minulla on kovettunutta muscovado-sokeria kotona. En usko että se kuitenkaan on mennyt huonoksi koska sokerihan säilyy ikuisuuden. Voiko sokerin saada notkeammaksi jotenkin että voisin käyttää sen tähän kakkuun?
Kinuskikissa 11.11.2019 21:57
Pikkukokki12: rahka kuulostaa tosi hyvältä täytteessä, varmasti taittoi makeutta just hyvin. Ihanan näköinen kakku soman suklaareunuksen kera. Täydellinen isänpäiväyllätys!
Pikkukokki12 10.11.2019 19:49
Muscovado-sokeri toi ihanaa paahteisuuden tai ehkä hiukan kahvin makua, se oli buenoa! 👌🏻
Tein tätä isänpäiväkakuksi, tulipa ihanan korkea, poroja en nyt valmistanut (ehkäpä seuraavalla kerralla?), mutta tein kakun päälle ns. lumisen pihamaan. Kerron siitä lisää kuvani yhteydessä, kunhan laitan sen. Täytteestä tuli äitini mielestä aika makea, joten laitoimme puolet vaahdotetusta vaniljakastikkeesta ja yksi purkki maitorahkaa, ihanan makuista! Kiilteeseen laitoimme 1/2 desiä sokeria, suola tasapainotti makua mukavasti. Tätäpä sopi syödä isänpäivän kahveilla 🙂
Kinuskiemo 18.12.2017 09:38
Suvi L: Kakku säilyy oikein hyvin seuraavaan päivään. Jos palanen jää jäljelle, se maistuu herkulliselta vielä sitäkin seuraavana päivänä. 🙂
Suvi L 17.12.2017 22:24
Hei! Kannattaako kakku tarjoilla samana päivänä kun tekee? Mietin kärsiikö nuo karpalot jos tarjoaa kakkua seuraavana päivänä? Tarkoitus olisi tiistai iltana tarjoilla ja ajattelin kakun huomenna valmistaa.
Miukku 8.12.2017 19:41
Oi, tämä on varmasti herkullinen kakku! Onpa veikeät koristeet. Muscovadosokeri antaa mukavan karamellimaista aromia muihinkin leivonnaisiin, kannattaa kokeilla.😊
Jamssi: minulla ei ole juuri lisättävää mari-johannan pohdintaan. Kakun makukokonaisuus on suunniteltu sellaiseksi, että kirpeät marjat tasapainottavat makeutta. Vadelma on ihan toimiva puolukan korvike, enkä usko, että vetisyys muodostuu ongelmaksi samalla tavalla kuin vaikka mansikkaa käytettäessä.