Tein kaksi vuotta sitten jouluksi piparitaikinalla kuorrutetun muscovado-jäätelökakun. Kakusta tuli valtavan suosittu ja tänä syksynä nimimerkki helmi_simpukka kysyi, voisiko kakusta muokata liivatteella hyydytetyn version. Minusta idea oli loistava ja toisi näin muscovadon makuisen täytteen myös kahvikestien piiriin, kun alkuperäinen resepti oli tarkoitettu enemmän jälkiruoaksi.
Huom! Valmista täytteeseen tuleva, kuohukermasta ja muscovadosokerista tehtävä kinuskikastike edellisenä päivänä. Aikataulun ollessa tiukka voit tehdä kastikkeen samana päivänä. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nopeuta viilentymistä pakastimessa. Kastike vaahtoutuu vain täysin kylmänä.
Kuvan kakku on tehty normaalia pienempään, halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, joten sekä pohja että täyte ovat tavallista paksumpia. Kakun korkeus on 9 cm, joten vuokaa voi jatkaa reunakalvoarkilla tai leivinpaperilla. Myös tavallista kakkuvuokaa korkeampi, säädettävä reunavuoka sopii korkeamman kakun valmistamiseen. Toki voit tehdä kakun matalampana versiona tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.
Kakun valmistaminen etukäteen pakastimeen on mahdollista. Kertaalleen sulatettuja raaka-aineita ei ole hyvä pakastaa uudelleen, joten sekoita pakastetut karpalot täytteeseen jäisinä ja laita kakku pakastimeen jäädytysteholle heti vuokaan kaatamisen jälkeen. Tee kiille kakkuun vasta sulattamisen jälkeen.
Resepti on merkitty munattomaksi, mutta keksit ja suolarinkelit saattavat sisältää kananmunaa. Varmista siis sopivuus ennen käyttöä.
Mittaa kattilaan muscovadosokeri, kerma, maito ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet.
Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.
Kaada muscovadokiille täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia.
KORISTELU. Valmista porojen päät. Laita suklaapalat pieneen pakastuspussiin. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Laita pussi veteen, kunnes suklaa on sulanut. Leikkaa kulmaan pieni aukko.
Pursota valkoisten karkkien/suklaarakeiden päälle tummat pisteet.
Liimaa suklaalla silmät ja kuono keksien päälle.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Halutessasi ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.
Asettele päälle poron päät ja suolarinkelit sarviksi.
Yhteistyössä Suomen Sokeri
Uusimmat reseptit
Runebergin kakkuset
3
Mokkavaahtokakku
96
Juustoinen tonnikalapiirakka
70
PiparkakutEnglantilainen hedelmäkakku
8
Mokka-tiramisu
2
Kinuskikissan verkkokauppa
Wiltonin shottilasivuokaEläinjuhlatSyötävät koristeetTyöskentelyalustatKaveripussit ja muut juhlatarvikkeetKahvikakkuvuoat
pellavapaita: aivan mainioita nuo sinun kakkuksi porot ja sieni-silmät kekseliäästi innovoitu! Hyvä, että tuli Aura-versiokin kokeiltua ja onnistuneeksi todettua. 👏👏
Lopultakin oli Muscovadolle reilusti käyttöä. Porojen vanhana tuttuna halusin toki ikuistaa sellaisia kakkuuni 🙂 Sarvet ovat näillä pojilla vielä suorat typykät, kun on kasvuvaihe kesken. Kuono on kuitenkin komeasti punainen ja siinäpä pikku-kossit jolkottavat Petterin kintereillä valoa näyttäen.
( juoru kertoo, että joku pojista oli kuusen runkoon oikein hangannut nenäänsä, että se alkaisi punoittaa, ja hän pääsisi Petterin ja Joulupukin mukaan valoa näyttämään! Liekö totta… )
Niin tai näin, vähintäänkin hyvää mieltä pikku-porot jakavat jokaiseen kotiin, vaikkeivät lahjoja jaksakaan kantaa. Hyvä mieli on kevyt kantaa ja antaa 🙂
—————————————————————–
Porojen valkeat silmät leikkasin irtokarkkihyllyn vaahtokarkkisienien jalasta 🙂
Ei ollut valkoisia pieniä karkkeja minkäänlaisia, niin tuo oli hyvä idea.
Laitoin vain osan vaniljakastikevaahdosta ja 1 prk Iris Coffee-rahkaa.
Ja: Olemme Aura-juustofaneja, ja laitoin TarjaIlonan kysymyksen innoittamana auramurua pariin väliin renkaana, ja marjoina on vadelmia😀
Hyvää ja levollista, oman maun mukaista Joulua ja loppuvuotta kaikille leipureille ja Kinuskikissan koko perhekunnalle tietenkin myös 🙂
Lisäys Tapaninpäivänä: Nyt on kakkua syöty, ja hyvin passaa ja hyvänä pysyy auramurut 🙂 Vadelmien kanssa kiva yhdistelmä, ihan kuin puolukankin kanssa toki aina .
Kinuskikissa 9.12.2024 16:22
TarjaIlona: no nyt kysyit kyllä vaikeita, koska sinihomejuusto on yksi sellaisia asioita, joista en itse ole oppinut pitämään. En kuitenkaan teknisessä mielessä näe estettä laittaa Aura-murua täytteen joukkoon. 😊
TarjaIlona 8.12.2024 18:02
Mitäpä sanotte viisaammat, voisiko nuo marjat korvata Aurajuustolla? Olen useita kertoja tehnyt joulun aikaan Valion Aurajuusto-kinuskikakkua ja nyt ajattelin, että voisi kokeilla jotain hieman erilaista.
Kinuskikissa 11.12.2022 18:07
Jamssi: minulla ei ole juuri lisättävää mari-johannan pohdintaan. Kakun makukokonaisuus on suunniteltu sellaiseksi, että kirpeät marjat tasapainottavat makeutta. Vadelma on ihan toimiva puolukan korvike, enkä usko, että vetisyys muodostuu ongelmaksi samalla tavalla kuin vaikka mansikkaa käytettäessä.
Jamssi: Kyllä varmasti periaatteessa marjat voi korvata muillakin marjoilla. Ehkä puolukassa / karpalossa on ollut juuri se idea että ne taittavat kakun muuten makeaa olemusta sopivasti.
Toinen asia mitä jäin pohtimaan on se, että tuleeko vadelmista tai muista marjoista liikaa kosteutta kakkuun kun ne sulavat. Nehän ovat lähtökohtaisesti kaikki puolukoita isompia ja vetistyvät sulaessaan jonkun verran.
Tai jääkö kakku liian makeaksi ilman marjoja? Hyvä kysymys. Moni sanoo viestiketjussa kakun olevan makea ja niin varmasti kuuluukin olla, mutta on myös varmasti maku kysymys mikä kenellekin on överimakea ja mikä sopivan makea.
Itse en tarkempaa analyysiä valitettavasti osaa antaa. En ole kakkua tehnyt, mutta kunhan Kinuskikissa kiireiltään ehtii, hän varmasti rientää pohtimaan tilannetta lisää. Pysy kuulolla siis!! 🙂
Jamssi 9.12.2022 19:38
Hei! Voikohan karpaloita/puolukoita korvata muilla kotimaisilla pakastemarjoilla, esim. vadelmilla? Tai onko kakku kovin tuhdin / makean makuinen, jos marjat jättää kokonaan pois? 😊
Kinuskiemo 15.1.2020 11:38
Johanna: DanSukkerilta kerrotaan, että kovettunut muscovado pehmenee parissa päivässä, kun sokerin laittaa tiiviiseen purkkiin ja sinne mukaan vedellä kostutettua voipaperia.
Johanna Niemimaa 14.1.2020 17:57
Minulla on kovettunutta muscovado-sokeria kotona. En usko että se kuitenkaan on mennyt huonoksi koska sokerihan säilyy ikuisuuden. Voiko sokerin saada notkeammaksi jotenkin että voisin käyttää sen tähän kakkuun?
Kinuskikissa: 🤩