Leivo vapun suosikki, runsaalla sokerilla koristeltu mehevä ”munkki”! 🎈🪁🎈
Kakusta riittää saamaan koko juhlivan porukan suut makeaksi! 😋
28.4.2012
pyöreäpohjainen kulho (2,5 l)
tuorekelmu
leivinpaperi
kaulin
pyöreäpohjainen kulho (2,5 l)
tuorekelmu
leivinpaperi
kaulin
KUORRUTUS. Aloita maitosuklaakuorrutteesta – tee se mielellään edellispäivänä, jotta kuorrute ehtii jähmettyä kaulittavaksi massaksi.
Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä.
Mittaa siirappi kattilaan. Lämmitä siirappia hieman – älä kuumenna kiehumispisteeseen.
Kaada suklaa joukkoon ja lisää myös tomusokeri. Laita kattila takaisin liedelle (lieden jälkilämpö riittää tai asteikon alhaisimmat lämpötilat). Sekoittele, kunnes seos on tasaista.
Vuoraa rasia tai pieni kulho leivinpaperilla ja kaada kuorrute siihen. Anna kovettua jääkaapissa.
POHJA. Paista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan kaakaoversiona. Anna pohjan jäähtyä.
TÄYTE. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
Paloittele suklaa lautaselle ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää kermavaahtoon.
KOKOA kakku. Vuoraa iso kulho (tilavuus 2,5 litraa) kelmulla. Leikkaa levykakkupohjasta kulhon pohjan peittävä ympyrä ja aseta se kulhon pohjalle. Kostuta maidolla.
Levitä päälle noin kolmasosa täytteestä. Upota joukkoon vadelmia.
Leikkaa ja aseta päälle seuraava pohja ja jatka samalla tavalla kostuttaen ja täyttäen, kunnes kulhossa on neljä kerrosta pohjaa ja kolme kerrosta täytettä.
Peitä päällimmäinen pohjakerros kelmulla ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa 3-4 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.
Siirrä kelmut kakun päältä syrjään ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Irrota kelmut ympäriltä. Kakkua voi varovasti painella haluttuun muotoon tässä vaiheessa. (Oma kulhoni oli hieman liian korkea ”munkkimaisen” muodon kannalta, joten painelin kakkua hieman matalammaksi.)
Kakun päälle ei tarvitse levittää kermavaahtoa tai sokerikreemiä, joita yleensä käytetään kaulittavien massojen alla. Kakun pinta on tasainen, koska se koottiin kulhoon ja kuorrute sen verran tahmeaa, että se tarttuu kiinni suoraan kakun pintaan.
Levitä alustalle tomusokeria ja laita päälle suklaamassa. Ripottele massan päälle tomusokeria ja tasoita se kädellä. Kauli massa ohueksi levyksi. Levitä pinnalle välillä tomusokeria, jos kaulin tarttuu kiinni.
Nosta kuorrute kakun päälle.
Muotoile kakun pinnan myötäisesti ja leikkaa ylimääräinen massa pois alareunoista. (Kts. tarkemmat vinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.)
KORISTELU. Ripottele raesokeri kakun päälle samantien. Sivureunoille raesokerit saa tarttumaan, kun suorittaa toisella kädellä ripottelun ja pitää samalla toista kättä kiinni kakussa (jotta rakeet eivät pääse tippumaan lautaselle) ja painelee sen avulla tippuvia rakeita kakkuun.
Hei,
ajattelin tehdä tytön synttäreille, kuinka monelle kakku on mitoitettu?
Hoksasin että aikoinani jakamani kuvalinkki ei enää toiminutkaan, enkä päässyt kommenttiani muokkaamaankaan, joten lisäsin nyt kuvan kakusta suoraan kinuskigalleriaan. 🙂
Kiitos vastauksesta! Arvon vielä tämän ja valkosuklaakreemin välillä. Kumpaan sitten päädynkään, on tomusokerivinkki nyt korvan takana… Sitä saatetaan tarvita kun Suomen lipulle taustaa lähtee syntymään 😉
LeipuriTunari: kyllä siitä ennemmin kellertävä tulee. Tomusokeria voisi ripotella tai kevyesti kädellä levittää kuorrutteen päälle? 🙂
Jos tekee tuon kuorrutteen valkosuklaasta niin tuleekohan siitä kuinka valkoinen? Vaiko ennemmin kellertävä..? Itsenäisyyspäivän kakkua suunnittelen ja tuli vaan mieleen 🙂
TELMA:
Toive suklaakuorrutteen lisäämisestä kakunkuorrutteisiin on otettu vakavasti 😉
Kinuskikissalla taisi olla Panda-suklaa käytössä tuossa.
Telma:Kinuskikissan kirjasta luin valkosuklaakuorrutteesta. Minulla ei ole tällä hetkellä pääsyä kirjani luo etsimään sitä kohtaa, mutta muistaakseni sama ohje toimi sekä valkosuklaalle että tummalle suklaalle.
Täältähän löytyi aivan ihana uusi kakun kuorrute! Olen aiemmin tehnyt kinuskikuorrutetta ja se on kerännyt niin valtavasti kehuja että täytyy seuraavaksi kokeilla tätä.
Yhdyn aiempiin toiveisiin, saiskos tämän kuorrutteen tuonne kakunkuorrute-osioon? Samalla voisi paljastaa mitä suklaamerkkiä Kinuskikissa itse käytti 🙂 Ketjua lukiessani taidan päätyä Fazerin maitosuklaaseen jos sillä on onnistuttu ja Maraboulla epäonnistuttu, vai menikös se näin?
Onkos kukaan tehnyt tätä päällistä valkosuklaasta? Jos olette, niin antakaa ihmeessä vinkkejä millä merkillä onnistuu, miten olette kakun koristelleet, oletteko värjänneet valkosuklaamassaa yms. Tää päällinen olisi varmasti niin paljon paremman makuista kuin marsipaani!
KINUSKILAPSI:
Hyvä huomio :-). Kunhan Kinuskikissa ehtii tehdä ohjeesta oman sivun, hän lisää sen kakunkuorrutteisiin. Siellä sen paikka on.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
wipe: semmoinen aika yleinen nyrkkisääntö kakkujen riittävyyden laskemiseen on 1 muna/3 henkilöä. Eli tästä riittäisi tuolla kaavalla laskettuna noin 12 henkilölle. Tosin paljon riippuu sitten muun tarjottavan määrästä. Ja jos pieniä lapsia on syöjissä, niin riittää varmasti useammallekin.
Kinuskikissalta löytyy tietoa erikokoisten kakkujen riittävyydestä täältä: http://www.kinuskikissa.fi/erikokoisten-kakkujen-riittavyys/