22.5.2015
Uuniomenasose (n. 1l)
10 omenaa
tummaa siirappia
kanelia
n. 2 dl omenamehua
Halkaise omenat osiin. Poista siemenkodat ja kannat. Lado omenat kerroksittain vuokaan.
Lisää jokaisen kerroksen päälle hieman siirappia ja kanelia. Itselleni tuli 3 kerrosta omenia.
Paista uunissa alatasolla 225 asteessa n. 30 min.
Laita omenoista kerrallaan noin neljäsosa ja 0,5 dl mehua tehosekoittimeen ja hienonna. Hienonnetun seoksen voi vielä paseerata siivilän läpi saadaksesi hienonhienoa sosetta.
Kakkupohja (vuoan halkaisija 17cm)
Pohjana kakkuun käytin munatonta, maidotonta ja gluteenitonta kakkupohjaa. Myös 2 kananmunan sokerikakku kaurajauhoseoksella tehtynä käy, jos ei munatonta kakkua halua.
Kun pohja on paistettu, leikkaa se halutun korkuiseksi. Itse halusin kakkuun kolmasosan jokaista komponenttia. Kakku on kokonaisuudessaan 9 cm korkea ja pohja siten 3 cm. Siirrä kakkupohja tarjoilulautaselle. Halutessasi alle voi asettaa kakkupaperin.
Itse tein reunakalvoon merkit 3 cm välein, jotta kakun täyttäminen olisi helpompaa. Tee merkit permanenttitussilla ja kalvon ulkopuolelle! Jos sinulla ei ole reunakalvoa, valmista kakku loppuun asti irtopohjavuoassa. Laita kakkupohja vuoan pohjalle ja vuoraa irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla. Kakun reunoista ei tällöin tule aivan tasaiset.
Teippaa kalvo sitten tiiviisti kakkupohjan ympärille merkit edelleen ulospäin. Teippaukseen käytin kontaktimuovia.
Omenatäyte (17cm vuoka, 3 cm kerros täytettä)
7 dl uuniomenasosetta
5 liivatelehteä
1 rkl omenamehua
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 min ajaksi.
Mittaa kulhoon omenasose.
Lämmitä mehu pienessä kattilassa ja sulata sekaan liivatelehdet.
Kun lehdet ovat sulaneet, kaada seos omenaseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.
Mikäli sose on hyvin vetistä, anna liivatteen hetki kiinteyttää sitä. Lisää sitten sose kakun päälle ja täytä viivaan asti.
Laita kakku jääkaappiin hyytymään ja valmista vaniljatäyte.
Vaniljatäyte (17cm vuoka, 3 cm kerros täytettä)
1 prk kasvispohjaista vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (tai kasvispohjaista kermaa ja vaniljaa)
halutessasi vaniljaa vaniljamyllystä
5 liivatelevyä
1 rkl vettä
Laitaliivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 min ajaksi.
Kaada vaniljakastike kulhoon. Lisää halutessasi vaniljaa ja vatkaa vaahdoksi.
Mittaa vaniljakastiketta 7 dl erilleen. Loppun vaahdon voi käyttää esim. koristeluihin.
Sulata liivatelehdet kattilassa veteen ja anna seoksen jäähtyä hetki. Liian kuuma liivateseos sulattaa vaahdon.
Sekoita hieman jäähtynyt seos vaniljavaahtoon ja lisää vaahto kakun päälle, merkkiviivaan asti.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua. Kakku kestää hyvin kyllä vaikka seuraavaan päivään.
Irrota reunakalvo ja tadaa!
Koristele kakku esim. omenalohkoilla ja kanelilla.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5627 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Oih! Omena- ja vaniljatäyte kakussa kuulostaa hyvältä! 😋 Voisiko näistä tehdä peruskakun väliin ”tavalliset” täytteet esim. vähentämällä liivatteen määrää?